649
O Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει συνεχώς και με την φανέλα της Αλ-Νασρ | REUTERS/Ahmed Yosri

Είναι… πραγματικά τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο;

Sportscaster Sportscaster 28 Δεκεμβρίου 2023, 16:57
O Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει συνεχώς και με την φανέλα της Αλ-Νασρ
|REUTERS/Ahmed Yosri

Είναι… πραγματικά τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο;

Sportscaster Sportscaster 28 Δεκεμβρίου 2023, 16:57

Στη νίκη (5-2) της Αλ-Νασρ επί της Αλ-Ιτιχάντ, του Καρίμ Μπενζεμά, ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε δις από την άσπρη βούλα και έφτασε τα 53 γκολ μέσα στο 2023, σε όλες τις διοργανώσεις που αγωνίστηκε με τον σύλλογο ή την εθνική του ομάδα. Κανείς άλλος ποδοσφαιριστής δεν έχει πετύχει περισσότερα τέρματα αυτή τη χρονιά. Στα 58 ματς που έπαιξε, ο πορτογάλος σούπερ-σταρ μοίρασε και 15 ασίστ.

Δύσκολα θα τον προσπεράσει κάποιος μέχρι την ανατολή του 2024. Ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Χάρι Κέιν σταμάτησαν στα 52 γκολ – Παρί και Μπάγερν Μονάχου ολοκλήρωσαν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις για εφέτος. Ο μόνος που θα μπορούσε να τον απειλήσει, ο Ερλινγκ Χάαλαντ (50 γκολ), είναι τραυματίας. Ο νορβηγός «killer» ήταν απών στο χθεσινό (27/12) ματς της Μάντσεστερ Σίτι στο «Γκούντισον Παρκ» εναντίον της Εβερτον (3-1) και είναι αμφίβολο αν θα εμφανιστεί και στο τελευταίο της ομάδας του για το 2023, στις 30 Δεκεμβρίου κόντρα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο «Ετιχαντ».

Εκτός θεαματικού απροόπτου ο Κριστιάνο, που την ίδια μέρα θα έχει άλλη μια ευκαιρία για γκολ στην αναμέτρηση της Αλ-Νασρ με την Αλ-Τααβόν, θα κερδίσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της χρονιάς. Και εδώ τίθεται το μέγα ερώτημα: τον δικαιούται; Είναι… πραγματικά τα γκολ του «CR7»; Εχουν όλα τα γκολ την ίδια αξία, σε όποια διοργάνωση κι αν επιτυγχάνονται;

Ο Εμπαπέ, ο Κέιν και ο Χάαλαντ σκόραραν τα περισσότερα από τα τέρματά τους σε κάποιο από τα «Big-5» πρωταθλήματα της Ευρώπης και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε top διοργανώσεις, δηλαδή, όπου ακόμη και οι πιο αδύναμες ομάδες είναι στοιχειωδώς ανταγωνιστικές. Στη Saudi Pro League, το «βασίλειο» του Ρονάλντο από τον περασμένο Ιανουάριο, η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στους τέσσερις κορυφαίους συλλόγους (που χρηματοδοτούνται από το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας, PIF) και τους υπόλοιπους, είναι τεράστια. Οι δυο ουραγοί της βαθμολογίας μαζί, έχουν δεχτεί 94 γκολ σε 18 αγωνιστικές. Τέσσερις από τους πέντε παίκτες που έχουν πετύχει τα περισσότερα γκολ στη σαουδαραβική λίγκα, ανήκουν στις προνομιούχες ομάδες του PIF. Οσο για το ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχει την παραμικρή σχέση με το ευρωπαϊκό.

Υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα. Ο σύλλογος του Ρονάλντο συμμετέχει και στο Arab Club Champions Cup, που η FIFA δεν αναγνωρίζει ως επίσημη διοργάνωση. Σε αυτό το τουρνουά ο Πορτογάλος έχει σκοράρει 6 από τα 53 εφετινά του γκολ – στο τέλος κατέκτησε και το τρόπαιο, που ήταν το πρώτο του στην αραβική του καριέρα. Αν αφαιρεθούν από τον λογαριασμό του, το άθροισμα πέφτει στα 47, οπότε ο τίτλος του πρώτου σκόρερ για το 2023 δεν του ανήκει.

Το 2019 ένας άλλος ποδοσφαιριστής της Αλ-Νασρ (τώρα αγωνίζεται στην Αλ-Ιτιχάντ), ο μαροκινός επιθετικός Αμπντεραζάκ Χαμντάλα, είχε σημειώσει 57 γκολ, τα περισσότερα από κάθε άλλον σε εκείνο το ημερολογιακό έτος. Αν και η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας και Στατιστικής (IFFHS) αναγνώρισε την επίδοσή του, ο τίτλος του «Σκόρερ της Χρονιάς» κατέληξε στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που είχε πετύχει λιγότερα τέρματα (54). Τα media αποφασίζουν για το ποιος αξίζει αυτή την (ανεπίσημη) διάκριση. Συνήθως, συμμορφώνονται με τη FIFA. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, το status του Ρονάλντο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μπορεί να… μαγειρέψει τα στατιστικά δεδομένα.

Στην Ευρώπη το πρόβλημα έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Τα γκολ που πετυχαίνει κάθε παίκτης πολλαπλασιάζονται με έναν συντελεστή δυσκολίας, αναλόγως με το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται. Επί 2 στις πέντε σπουδαιότερες λίγκες (με βάση την ετήσια κατάταξη της UEFA), επί 1,5 σε αυτές που θεωρούνται χαμηλότερου επιπέδου, και επί 1 στις λιγότερο ανταγωνιστικές. Το «πού σκοράρεις» θεωρείται εξίσου σημαντικό με το «πόσο σκοράρεις» (μάλιστα, από το 1996 κι έπειτα, ελάχιστες φορές κέρδισαν το «Χρυσό Παπούτσι» παίκτες που δεν παίζουν σε κάποιο από τα top πρωταθλήματα). Σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Παρά τον αστερίσκο δίπλα στα 53 γκολ του Ρονάλντο, ο αριθμός είναι αδιανόητος για έναν ποδοσφαιριστή που τον προσεχή Φεβρουάριο θα σβήσει 39 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του. Σύμφωνα με το ESPN, η προηγούμενη φορά που ο «CR7» πέτυχε πάνω από 50 γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος, ήταν το 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...