397
Σωστικά συνεργεία έσπευσαν να βρουν τους συναδέλφους τους που καταπλακώθηκαν σε δεύτερη χιονοστιβάδα | Demiroren News Agency (DHA) via REUTERS

Εφιάλτης στην Τουρκία: πήγαν να σώσουν εγκλωβισμένους από χιονοστιβάδα και καταπλακώθηκαν από νέα

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 15:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/02/2020, 18:35
Σωστικά συνεργεία έσπευσαν να βρουν τους συναδέλφους τους που καταπλακώθηκαν σε δεύτερη χιονοστιβάδα
|Demiroren News Agency (DHA) via REUTERS

Εφιάλτης στην Τουρκία: πήγαν να σώσουν εγκλωβισμένους από χιονοστιβάδα και καταπλακώθηκαν από νέα

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 15:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/02/2020, 18:35

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας από χιονοστιβάδα που επέπεσε στο σημείο, όπου την Τρίτη είχε πέσει η πρώτη χιονοστιβάδα και όπου είχαν συρρεύσει δεκάδες διασώστες αναζητώντας επιζώντες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κυβερνήτης της επαρχίας Βαν δήλωσε ότι ανασύρθηκαν οι σοροί 14 διασωστών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περί τους 30 ανθρώπους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαρετίν Κοτσά προειδοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι ο απολογισμός πιθανόν να επιβαρυνθεί, καθώς αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή παγιδευμένοι κάτω από το χιόνι δεν είναι γνωστός.

Οι διασώστες είχαν αναπτυχθεί στο σημείο αναζητώντας επιζώντες, έπειτα από τη χθεσινή χιονοστιβάδα που έθαψε ένα μίνι λεωφορείο. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίσθηκαν από την πρώτη χιονοστιβάδα.

Στη συνέχεια, δεκάδες χωροφύλακες, πυροσβέστες και διασώστες που ανήκουν στην κυβερνητική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, μαζί με κατοίκους των γειτονικών χωριών, έσπευσαν στο σημείο της καταστροφής για να αναζητήσουν επιζώντες.

Σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 33 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί διασώστες, σκοτώθηκαν και 53 τραυματίστηκαν από τη δεύτερη χιονοστιβάδα. Επομένως, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προσωρινός απολογισμός από τις δύο χιονοστιβάδες ανέρχεται σε 38 νεκρούς και 61 τραυματίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων, σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Κιρικάλε (κεντρική Τουρκία).

Στις εικόνες που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ διακρίνονται οχήματα παντός εδάφους να αναποδογυρίζονται από όγκους χιονιού που πέφτουν πάνω τους.

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι ένα στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από την Αγκυρα το απόγευμα με κατεύθυνση το Βαν, μεταφέροντας ειδικά οχήματα και 85 διασώστες και αστυνομικούς για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα προειδοποίησε ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω. Ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο χιόνι δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Η περιοχή όπου σημειώθηκαν οι δύο χιονοστιβάδες είναι ορεινή και δυσπρόσιτη, με τις καιρικές συνθήκες τον χειμώνα να είναι δυσμενείς.

Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εξήγησε ότι το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει η κακοκαιρία, περιγράφοντας χαρακτηριστικά ότι ένα όχημα διάσωσης είχε θαφτεί κάτω από 4-5 μέτρα χιονιού.

Ο Οσμάν Ουτζάρ, επικεφαλής της AFAD στην επαρχία Βαν, νοσηλεύεται αφού τραυματίστηκε από τη χιονοστιβάδα.

«Θάφτηκα ο μισός κάτω από το χιόνι», περιέγραψε. «Κατάφερα και βγήκα μόνος μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...