1181
O υπουργός Εξωτερικών κατά τον χαιρετισμό του στην 115 ΠΜ για την ολοκλήρωση της «Poseidon Rage» |

Δένδιας από την 115 ΠΜ στη Σούδα: Εξασφαλίζουμε αεροπορική υπεροχή – Χτίζουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είδαμε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 15:32
O υπουργός Εξωτερικών κατά τον χαιρετισμό του στην 115 ΠΜ για την ολοκλήρωση της «Poseidon Rage»
|

Δένδιας από την 115 ΠΜ στη Σούδα: Εξασφαλίζουμε αεροπορική υπεροχή – Χτίζουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είδαμε ποτέ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 15:32

Eλλάδα και ΗΠΑ «στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι σε οτιδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών», διεμήνυσε στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νικος Δένδιας, από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπου έδωσε το παρών μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον αμερικανό προσβευτή, Τζορτζ Τσούνη,  στην ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22».

Ελλάδα και ΗΠΑ «στέκονται μαζί εν ονόματι της προστασίας του Διεθνούς Δικαίου, βασισμένοι στα εξαιρετικά μηχανήματα που βλέπετε γύρω μας, αλλά κυρίως στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συνεργάστηκαν σε διάφορες σημαντικές ασκήσεις τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Δένδιας και αναφερόμενος στην «POSEIDON’S RAGE 22», πρόσθεσε στη δήλωσή του:

«Αυτό το οποίο γίνεται είναι μία άσκηση που υποδηλώνει τη θέλησή μας να προστατεύσουμε τις αξίες της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας».

Κατά τον χαιρετισμό επ΄ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Συνεκπαίδευσης Ελλάδος – ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στη σημασία της πρώτης εκπαίδευσης με πραγματικά πυρά των F35 στην Ευρώπη- καθώς και της πρώτης ανάπτυξης ολόκληρης μοίρας σε άλλη βάση.

Αυτό -τόνισε,  είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι σύμμαχοι επιλέγουν το μαχητικό αεροσκάφος F35 για τις δικές τους αεροπορικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και στο σημείο αυτό εξέφρασε την ελπίδα «να δούμε το συντομότερο δυνατό αμερικανικά F35 να εκπαιδεύονται μαζί με ελληνικά F35. Και τα δικά μας F16 και Rafales να είναι παρόντα εδώ για να τιμήσουν την περίσταση».

Ακάρ σε ΗΠΑ: Μην παίζετε παιχνίδια

Οι δηλώσεις Δένδια ήρθαν λίγες μόλις ώρες μετά τα παράπονα του τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για το κοινοβουλευτικό μπλόκο (βλ. έγκριση τροπολογίας Πάπας στη Βουλή των Αντιπροσώπων) στην πώληση-εκσυγχρονισμό F-16 στην Τουρκία.

Ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα  ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις συνομιλίες για τη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία για τα F16, καλώντας την Ουάσιγνκτον να «μην παίζει αυτό το παιχνίδι».

«Με διάφορες πρωτοβουλίες (η Ελλάδα) προσπαθεί να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16.

»Ενώ αυτή είναι η κατάσταση, πώς μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Ενας κοινοβουλευτικός, μια ομάδα βγαίνει και ανακατεύει τα πράγματα μέσω κάποιας χειραγώγησης και παραπληροφόρησης. Περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παίξουν αυτό το παιχνίδι», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας απορρίπτοντας οποιουσδήποτε όρους για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών.

«Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Δεν πρέπει να υπάρχει θέμα προϋποθέσεων όπως “θα σου δώσω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις αυτό” (σ.σ. για τον όρο που τέθηκα στην τροπολογία Πάπας να δοθούν F-16 στην Τουρκία υπό τον όρο όμως να μην χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος)», παρατήρησε ο Ακάρ και κατέληξε λέγοντας:

»Συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με λογικές παραμέτρους στις συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική και να προκύψουν λογικές και λογικές λύσεις».

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας. Όχι μόνο για τις εξαιρετικές μηχανές που βρίσκονται πίσω μου, οι οποίες εξασφαλίζουν την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή μας. Αλλά και για το εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό που βρίσκεται μπροστά μου.

»Μέσα από τις διαρκείς κρίσεις, την αυτοθυσία, την προσπάθεια, την αυταπάρνηση και βασισμένοι όλοι μας στο υστέρημα του ελληνικού λαού, χτίζουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είδαμε ποτέ», κατέληξε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην ομιλία του που αναλυτικά έχει ως εξής:

Οφείλω να πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα, καθώς η άσκηση “Poseidon’s Rage 22” φτάνει στο τέλος της.

Έλληνες και Αμερικανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν μαζί πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων και αποστολών, αλλά με έναν μόνο στόχο: τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας.

Η εκπαίδευση αυτή διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την αμυντική τους συνεργασία, μεταξύ άλλων με δύο Πρωτόκολλα, τα οποία είχα την τιμή να υπογράψω με τους Αμερικανούς ομολόγους μου.
Προσθέσαμε στην αρχική μας Συμφωνία νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και οφείλω να πω ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε ότι είχαμε δίκιο σε αυτή τη στρατηγική μας πρόβλεψη.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο εισόδου για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

Ελλάδα και ΗΠΑ στάθηκαν για άλλη μια φορά η μία δίπλα στην άλλη για να διαφυλάξουν τις θεμελιώδεις αξίες μας, παρά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκαν αυτές από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, απέστειλαν και οι δύο ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και επέβαλαν και οι δύο βαριές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έκαναν όλοι οι Σύμμαχοί μας, ή μάλλον, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, σχεδόν όλοι με μία εξαίρεση. Αλλά, ας το αφήσουμε αυτό για κάποια άλλη στιγμή.

Κυρίες και κύριοι,

Η βασική αλήθεια είναι ότι η ιστορικά ταραγμένη περιοχή μας δεν αντέχει άλλες προκλητικές, επιθετικές και αναθεωρητικές ενέργειες και συμπεριφορές. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Η Ελλάδα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Και σε αυτό το πνεύμα, υπογράψαμε τις Συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνήσαμε με την Αλβανία να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δημιουργήσαμε το φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum). Υπογράψαμε Συμφωνίες με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αναπτύξαμε πολυάριθμα πολυμερή σχήματα συνεργασίας με τους αξιόπιστους περιφερειακούς εταίρους μας, και οφείλω να πω, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο – καθώς το Ισραήλ και η Κύπρος είναι τα “3”, συν το “1”, τις ΗΠΑ. Και αν μου επιτρέπετε να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει “4” το συντομότερο.

Όλα αυτά τα χρόνια στη βάση αυτή έχουν εκπαιδευτεί πολλά F15 (“Eagles”) και F16 (“Fighting Falcons”). Και φέτος είχαμε τη χαρά να έχουμε για πρώτη φορά τα F35 (“Lightnings”).

Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή ήταν η πρώτη εκπαίδευση με πραγματικά πυρά των F35 στην Ευρώπη- καθώς και η πρώτη ανάπτυξη ολόκληρης μοίρας σε άλλη βάση. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι επιλέγουν το μαχητικό αεροσκάφος F35 για τις δικές τους αεροπορικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και ημών, της Ελλάδας.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εκφράσω την ελπίδα να δούμε το συντομότερο δυνατό αμερικανικά F35 να εκπαιδεύονται μαζί με ελληνικά F35. Και τα δικά μας F16 και Rafales να είναι παρόντα εδώ για να τιμήσουν την περίσταση.

Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια παρατήρηση στα ελληνικά:

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι εξαιρετικά περήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας. Όχι μόνο για τις εξαιρετικές μηχανές που βρίσκονται πίσω μου, οι οποίες εξασφαλίζουν την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή μας. Αλλά και για το εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό που βρίσκεται μπροστά μου.

Μέσα από τις διαρκείς κρίσεις, την αυτοθυσία, την προσπάθεια, την αυταπάρνηση και βασισμένοι όλοι μας στο υστέρημα του ελληνικού λαού, χτίζουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είδαμε ποτέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...