509
Γυναίκες πανηγυρίζουν στο άκουσμα της είδησης για την ψήφιση του νόμου από τη Γερουσία, την Τετάρτη, στο Μπουένος Αϊρες | REUTERS/Agustin Marcarian

Αργεντινή: Ιστορικό «ναι» στις αμβλώσεις από τη Γερουσία

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2020, 17:03
Γυναίκες πανηγυρίζουν στο άκουσμα της είδησης για την ψήφιση του νόμου από τη Γερουσία, την Τετάρτη, στο Μπουένος Αϊρες
|REUTERS/Agustin Marcarian

Αργεντινή: Ιστορικό «ναι» στις αμβλώσεις από τη Γερουσία

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2020, 17:03

Η Γερουσία της Αργεντινής ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων και έτσι, όταν υπογραφεί από τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντεζ, θα γίνει η μεγαλύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική που θα τις επιτρέπει.

Σε μία ήπειρο, που το μεγαλύτερο μέρος της είναι Καθολικοί, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου επιτρέπονται οι αμβλώσεις. Προς το παρόν, νόμιμες είναι στην Κούβα, την Ουρουγουάη, την Γκουιάνα και τμήματα του Μεξικού. Στην Αργεντινή, έως τώρα, επιτρέπονταν μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας.

Ο νέος νόμος θα επιτρέπει την άμβλωση στις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Κάθε προηγούμενη απόπειρα απέτυχε λόγω συντηρητικών κυβερνήσεων, όμως ο Φερνάντεζ είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα λύσει το ζήτημα, περιγράφοντάς το ως θέμα δημόσιας υγείας. «Το θέμα δεν είναι να πούμε “ναι” στις αμβλώσεις, αλλά το αν θέλουμε να γίνονται κρυφά ή εντός του συστήματος υγείας», είχε πει χαρακτηριστικά,.

Ενας άλλος εξέχων πολίτης της Αργεντινής είχε εναντιωθεί στο νομοσχέδιο. Πρόκειται φυσικά για τον Πάπα Φραγκίσκο, που απευθύνθηκε μέσω επιστολής στους υποστηρικτές της νομιμοποίησης. «Είναι δίκαιο να σκοτώνουμε μία ανθρώπινη ζωή για να λύσουμε ένα πρόβλημα;», έγραφε στην επιστολή.

Τριάντα οκτώ μέλη της Γερουσίας δεν πείστηκαν όμως, και ψήφισαν υπέρ, έναντι 29 κατά, μετά από μία 12ωρη, γεμάτη εντάσεις, συνεδρίαση.

Κάποιοι που είχαν ψηφίσει κατά το 2018, αυτή τη φορά άλλαξαν την ψήφο τους, τονίζοντας ότι από τότε έμαθαν πολλά και άλλαξαν γνώμη.

Υποστηρικτές του «όχι» απειλούν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια «γιατί ο πρόεδρος πίεσε τους γερουσιαστές».

Οπως γράφει η Washington Post, η ψήφος έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στην ισχυρή επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας στην κοινωνία, από τη μία και το πολύ δυναμικό φεμινιστικό κίνημα, από την άλλη.»

Συγκεντρώσεις έγιναν και από τις δύο πλευρές στις πόλεις της Αργεντινής, την Τετάρτη, αναμένοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Η Βιβιάνα Κανόσα, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια εναντίον των αμβλώσεων, ήταν και αυτή στους δρόμους: «Ελπίζουμε ότι οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν με την καρδιά τους και προς όφελος της πατρίδας», έγραψε στο Twitter.

Υπάρχουν όμως και Καθολικοί που έχουν διαφορετική άποψη. «Ο Ιησούς δεν θα καταδίκαζε ποτέ μία γυναίκα που έκανε άμβλωση. Ηταν πάντα εναντίον οποιασδήποτε καταδίκης γυναικών», είπε στην Washington Post, η Μάρτα Αλάνις, που ίδρυσε την οργάνωση «Καθολικοί υπέρ του Δικαιώματος στην Επιλογή».

Η ίδια πρόσθεσε ότι και μετά την υπογραφή του νόμου, οι αντίπαλοί του δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν να αποτρέψουν τις γυναίκες από το να κάνουν έκτρωση. «Μία γυναίκα που αποφασίζει να κάνει έκτρωση είναι κάτι που οι συντηρητικοί δεν μπορούν να ανεχθούν», είπε.

Οι εκπρόσωποι των φεμινιστικών οργανώσεων τονίζουν ότι ο νόμος διασφαλίζει την ασφάλεια και την ισότητα των γυναικών.

«Οι γερουσιαστές δεν πρέπει να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών στην Αργεντινή. Δεν είναι μυστικό ότι οι οπισθοδρομικοί μας νόμοι όχι μόνο δεν σταματούν τις αμβλώσεις αλλά αναγκάζουν τις γυναίκες να τις κάνουν κρυφά και να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και τις ζωές τους», είπε η Πάουλα Αβίλα-Γκουιγιέν, διευθύντρια του Κέντρου για την Ισότητα των Γυναικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Γινέζ Γκονζάλες Γκαρσία, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, περισσότερες από 3.000 γυναίκες έχουν πεθάνει στη διάρκεια κρυφών αμβλώσεων στην Αργεντινή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...