437
| Dimitris Kapantais/ SOOC

Ανοιγμα-έκπληξη του Μεγάρου Μαξίμου στον Βενιζέλο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 10:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/06/2022, 11:22
| Dimitris Kapantais/ SOOC

Ανοιγμα-έκπληξη του Μεγάρου Μαξίμου στον Βενιζέλο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 10:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/06/2022, 11:22

Ως άνοιγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Βενιζέλο –και εμμέσως στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς– περιγράφεται η πρόταση που έγινε προ ημερών για να καταλάβει ο πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την ελληνική θέση στην Επιτροπή Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την πρόταση έκανε ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχοντας βέβεια την έγκριση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, η στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής» έγραψε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρβιτσιώτης επικεφαής της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρότεινε στη γγ του Συμβουλίου, Μαρία Μπούριτς, την ελληνική θέση στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών να καταλάβει ο κ. Βενιζέλος .

«Η ιδέα του Βαρβιτσιώτη είχε βεβαιώς προηγουμένως την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε συναινέσει χωρίς δεύτερη σκέψη», τονίστηκε στο σχετικό σημείωμα.

Η Επιτροπή των Σοφών είναι μια ad hoc Επιτροπή που συστήνεται από τη γενική γραμματέα με σκοπό να μελετήσει τα επόμενα βήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και γεωπολιτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με την «Κ» είναι βέβαιο ότι η εν λόγω πρόταση γνωστοποιήθηκε στον κ. Βενιζέλο από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, «που εξακολουθεί να κινείται στην εθνική γραμμή, πως το μείζον δεν είναι το κόμμα από το οποίο προέρχεται κάποιος, αλλά το πόσο μπορεί να προσφέρει στη χώρα». Οντως η πλευρά Βενιζέλου επιβεβαίωσε την προσέγγιση του Πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση Βενιζέλου

Λίγο μετά το δημοσίευμα από το γραφείο του κ. Βενιζέλου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ορίστηκε μέλος της επταμελούς ομάδας υψηλού επιπέδου (Council of Europe’s High-level Reflection Group) που θα εισηγηθεί σχετικά με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, προωθώντας τους καταστατικούς σκοπούς του και τις ευρωπαϊκές αξίες, μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Οργανισμό, αλλά και την εκ μέρους της καταγγελία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η ομάδα υψηλού επιπέδου συγκροτήθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ομάδα υψηλού επιπέδου μετέχουν εκτός από τον κ. Βενιζέλο, οι πρώην Πρωθυπουργοί της Γαλλίας Bernard Cazeneuve και της Σλοβακίας Iveta Radičová, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Federica Mogherini, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ine Marie Eriksen Søreide και ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ανδόρρας Josep Dallerès Codina.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο να αποδεχθεί τη σχετική πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετέχει στην Επιτροπή Υπουργών και είναι αρμόδιος για τα θέματα του Συμβουλίου του Ευρώπης και ο Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος Πάνος Μπεγλίτης παρουσίασε την ελληνική πρόταση στη Γενική Γραμματέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...