1104
Η Ολγα Γεροβασίλη στην -επεισοδιακή- ομιλία της στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Aris Oikonomou/ SOOC

Η Γεροβασίλη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 19:41
Η Ολγα Γεροβασίλη στην -επεισοδιακή- ομιλία της στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
|Aris Oikonomou/ SOOC

Η Γεροβασίλη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 19:41

Σε ένα βαθιά πολωμένο και διχασμένο Συνέδριο, η Ολγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου, από το βήμα του σταδίου του Τάε Κβον Ντο, την υποψηφιότητά της για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας «παρούσα» στην πρόσκληση-πρόκληση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος την Πέμπτη —και απαντώντας στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα— είχε πει «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Η αναφορά στον κ. Τσίπρα δεν είναι τυχαία —δύο στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου, ο Βασίλης Καλπαδάκης και ο Μιχάλης Καλόγηρου, είχαν πάει να ακούσουν την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Αρτας, δίνοντας ένα στίγμα στήριξης. Αμέσως μετά την ομιλία της κυρίας Γεροβασίλη, ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και καλωσόρισε την υποψηφιότητά της, ζητώντας να γίνουν εκλογές-εξπρές στις 10 Μαρτίου.

Ήταν μια δύσκολη ομιλία, που διακόπηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές από αποδοκιμασίες, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Συνεδρίου, Πάνο Ρήγα, να ζητήσει από τους συνέδρους να σεβαστούν την ομιλήτρια, υποστηρίζοντας πως στην Αριστερά «ακούν όλες τις απόψεις».

Η κυρία Γεροβασίλη άφησε σαφείς και βαρύτατες αιχμές κατά του κ. Κασσελάκη, εξηγώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει περιθώρια για άλλα λάθη. «Αλλο τα λάθη απειρίας και άλλο τα λάθη αλαζονείας», είπε σε ένα σημείο με νόημα.

«Δεν αγαπάς τα μέλη, περισσότερο από εμάς», είπε κάποια στιγμή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκαλέσει νέες αποδοκιμασίες. «Έχουμε μάθει στον διάλογο, μπορεί να αλλάξει αυτό», παρατήρησε η ίδια, με ειρωνεία για τους συνέδρους.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν, αλλά όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Ακουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου: Η απάντηση μου είναι ότι είμαι παρούσα. Αυτό επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης μου», τόνισε η κυρία Γεροβασίλη. 

«Δεν υπάρχουν αντίπαλοι εδώ, δεν είναι αρένα το συνέδριο – όχι άλλοι εχθροί ανάμεσά μας: πάμε όλοι μαζί, δίπλα στην κοινωνία», είπε η κυρία Γεροβασίλη στην αρχή της ομιλίας της, σημειώνοντας ότι «δεν πάει άλλο, η κοινωνία χρειάζεται προοδευτική διέξοδο».

«Όλους αυτούς τους μήνες στήριξα τη νέα προσπάθεια», υποστήριξε, υπογραμμίζοντας: «Πάντα πίστευα ότι η Αριστερά είναι τα μέλη της, οι άνθρωποί της». Και συνέχισε: «Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα, το κόμμα μας υποχωρεί διαρκώς – σήμερα φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει ενδιαφέρον των μελών μας να είναι σύνεδροι. Πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική πορεία, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και την κυβερνητική μας προοπτική». «Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης, ούτε συμπλήρωμα στο πολιτικό σύστημα, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας», σημείωσε.

«Πρέπει να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά», είπε, αναφέροντας με έμφαση: «Αλλο τα λάθη απειρίας κι άλλο τα λάθη της αλαζονείας». «Χρειαζόμαστε σοβαρότητα κι αξιοπιστία», σχολίασε και συμπλήρωσε: «Απαραίτητη η επικοινωνία, αλλά φτάνει μόνο;», ζητώντας παράλληλα «συγκροτημένη πολιτική λειτουργία».

«Ο ρόλος του προέδρου είναι να αγκαλιάζει κι όχι να απομακρύνει, ο ρόλος του είναι να μεγαλώνει το κόμμα – να προσθέτει δυνάμεις κι όχι να αφαιρεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε για λίγο μετά στο βήμα και είπε:

«Δεσμεύομαι ότι θα μείνω στο κόμμα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Και θα καλέσω την αντιπρόεδρο της Βουλής με την ομάδα της να δουλέψουμε μαζί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Ο ίδιος ζήτησε να γίνουν εκλογές στις 10 Μαρτίου και με «υβριδικό» τρόπο —και διαδικτυακά δηλαδή— κάτι που αναμένεται να αποτελέσει νέο σημείο τριβής. Ο αν. γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν «φαστ τρακ» διαδικασίες, θυμίζοντας ότι δεν πήγε καλά όλο αυτό το περασμένο καλοκαίρι.

Εκκλήσεις να μη γίνουν εκλογές

Σημείο τριβής είναι ακόμα και αν πρέπει να γίνουν οι εκλογές!

«Να σταματήσει η διαδικασία των εκλογών ακόμα και αν δεν αρέσει στον κ. Κασσελάκη, δεν με ενδιαφέρει», ζήτησε από το βήμα του Συνεδρίου ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος. Η βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, σε συνέντευξη της είπε ότι δεν πρέπει να πάνε σε εκλογές. Και ο Νίκος Παππάς, πρώην υπουργός, ζήτησε να μη γίνουν εκλογές: από το βήμα του 4ου Συνεδρίου είχε ζητήσει από την κυρία Γεροβασίλη να αποσυρθεί και να στηρίξει τον κ. Κασσελάκη, προτείνοντας τη λύση ενός ισχυρού Εκτελεστικού Γραφείου δίπλα στον πρόεδρο.

Νωρίτερα στους χώρους του Συνεδρίου είχε διακινηθεί κείμενο συλλογής υπογραφών για να μην υπάρξουν εκλογές για την προεδρία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στο Ταε Κβον Ντο, ρωτήθηκε από εκείνους που μαζεύουν υπογραφές για αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, εάν θα υπογράψει και εκείνος, με τον ίδιο να απαντά: «Οχι, θέλω καθαρές λύσεις, δεν θα γίνω Ιφιγένεια». Τόνισε ότι «χρειάζομαι τη σφραγίδα σας».

Βέβαια, ο κ. Κασσελάκης κάθε άλλο παρά ενωτικός εμφανίστηκε.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, προέβη σε ανάρτηση στο Instagram, στην οποία ανέφερε τα εξής: «Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς».

«Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε “ουρανοκατέβατο”, όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα. Η κοινωνία με έφερε εμένα», υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...