179
Ενα μεγάλο πλήθος τουριστών ανεβαίνει στην κορυφή την τελευταία ημέρα κατά την οποία ήταν ανοιχτός ο βράχος, στις 25 Οκτωβρίου | AAP Image/Lukas Coch/via REUTERS

Αυστραλία: Τελευταία ανάβαση στον βράχο Ουλούρου

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 15:49
Ενα μεγάλο πλήθος τουριστών ανεβαίνει στην κορυφή την τελευταία ημέρα κατά την οποία ήταν ανοιχτός ο βράχος, στις 25 Οκτωβρίου
|AAP Image/Lukas Coch/via REUTERS

Αυστραλία: Τελευταία ανάβαση στον βράχο Ουλούρου

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2019, 15:49

Μεγάλη πλήθη την τελευταία ημέρα που ήταν ανοιχτός για τους επισκέπτες-αναρριχητές συγκέντρωσε ο βράχος Ουλούρου στην κεντρική Αυστραλία, ένα από τα πλέον ιερά σημεία για τους ιθαγενείς πληθυσμούς της χώρας.

Από αύριο Σάββατο δεν θα είναι επισκέψιμος για όσους ήθελαν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή.

Ο Ουλούρου, ή Βράχος του Αϊερς, είναι ο μεγαλύτερος μονόλιθος στον κόσμο, ένας μονοκόμματος βράχος με ύψος 348 μέτρα, πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Λυκαβηττού και υπερδιπλάσιο από την Ακρόπολη.

Είναι ιερό σημείο για τη φυλή Ανανγκου, που ζει στην περιοχή, η οποία για καιρό ζητούσε από τους τουρίστες να μην σκαρφαλώνουν στη κορυφή.

Οι ισχυροί άνεμοι, οι θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, αλλά και το ολισθηρό έδαφος, καθιστούσαν το εγχείρημα της αναρρίχησης πολύ δύσκολο. Δεκάδες είναι εξάλλου οι θάνατοι από τη δεκαετία του ’50.

Στην πράξη λίγοι αποτολμούσαν την ανάβαση –μόλις το 16% των επισκεπτών του βράχου το 2017– ωστόσο η προοπτική του κλεισίματος του βράχου έφερε μεγάλα πλήθη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών στο εθνικό πάρκο όπου βρίσκεται ο Ουλούρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...