606
H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη | renathens.gr

Εξι ερευνητικά κέντρα ανοίγουν τις πύλες τους στο ευρύ κοινό για τη «Βραδιά του Ερευνητή»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 16:14
H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη
|renathens.gr

Εξι ερευνητικά κέντρα ανοίγουν τις πύλες τους στο ευρύ κοινό για τη «Βραδιά του Ερευνητή»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2017, 16:14

Λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη Βραδιά του Ερευνητή (29/9) – τη μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα-  που στη χώρα μας φιλοξενείται φέτος στον σύγχρονο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254), έξι ερευνητικά κέντρα διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων για την προβολή του ερευνητικού τους έργου στο ευρύ κοινό, από 22 έως και 28 Σεπτεμβρίου.

Στο πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (22/9) περιλαμβάνονται πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας αλλά και ξεχωριστά εργαστήρια και δράσεις από τους ιστορικούς και αρχαιολόγους. Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ξεκινούν το απόγευμα στις 18:00 μ.μ και περιλαμβάνουν δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικότερα, η προεκδήλωση περιλαμβάνει:

«Παιχνίδια επιβίωσης στον Κόσμο των Θετικών Επιστημών». Λάβετε μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού με τους ερευνητές των θετικών Ινστιτούτων του ΕΙΕ. Η δράση πραγματοποιείται στον αίθριο χώρο του ΕΙΕ και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-15 ετών.

  • Εκπαιδευτικά εργαστήρια και διαδραστικές παρουσιάσεις από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, και Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ:
  • «Ρίξτε Νόμισμα»: Ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά. Η δράση πραγματοποιείται στο αίθριο, είναι διάρκειας 20 λεπτών και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
  • «Τα υλικά της γραφής στην αρχαιότητα»: Μία διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα με σκοπό τη βιωματική γνωριμία μικρών και μεγάλων με την γραφή στην αρχαιότητα. Η δράση πραγματοποιείται στο αίθριο, είναι διάρκειας 20 λεπτών και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-17 ετών και ενήλικες.
  • «Χ[ρ]ώματα»: Ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο κατασκευής και διακόσμησης πήλινων αγγείων. Η δράση πραγματοποιείται στο αίθριο και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
  • «Αλχημικός χρυσός»: Η αναπαραγωγή μιας αλχημικής συνταγής. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στην αίθουσα σεμιναρίων στο ισόγειο, ξεκινά στις 19:00, είναι διάρκειας 50 λεπτών και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-15 ετών. Σημειώνεται οτι για τη συμμετοχή σας στο εργαστήριο απαιτείται προεγγραφή. Για να παρακολουθήσετε τη δράση δηλώστε τη συμμετοχή σας, έως τις 20/09/2017 στο link που ακολουθεί: https://goo.gl/forms/wwVwqXvQ01Mi3xy82.
  • «Μουσικές ταλαντώσεις»: Ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι Μουσικής με τη συνδρομή μουσικών του Ωδείου Αθηνών. Η δράση πραγματοποιείται στο αίθριο και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-17 ετών.
  • «Το βιβλίο που έκλεψε τη γνώση!»: Μία διαδραστική οπτικοακουστική εμπειρία έμπνευσης. Η δράση πραγματοποιείται στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης Τεχνολογίας Πολιτισμού, είναι διάρκειας 40 λεπτών, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, ξεκινά στις 18:00 και επαναλαμβάνεται στις 19:30. Για να παρακολουθήσετε τo βιωματικό αυτό δρώμενο δηλώστε τη συμμετοχή σας, έως τις 20/09/2017 στο link που ακολουθεί: https://goo.gl/forms/wwVwqXvQ01Mi3xy82.

Πιο επίκαιρες από ποτέ είναι οι δράσεις από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» (23/9) στο Λαύριο:
• Ποιες οι επιπτώσεις διαρροής πετρελαίου στο θαλάσσιο οικοσύστημα και ποιοι οι τρόποι περιορισμού και καθαρισμού των μολυσμένων ακτών και της θάλασσας. ‘Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο πείραμα για μικρούς και μεγάλους!!
• Πώς γίνεται κανείς Ντέντεκτιβ πλαστικών σε παραλίες και ακτές και πώς επηρεά-ζουν τα πλαστικά απορρίμματα τη θαλάσσια ζωή
• Υπάρχουν υποθαλάσσια ηφαίστεια και πώς λειτουργούν;
• Τι είναι η λιμενική βιομηχανία και πόσο εξαρτώμεθα από τη θάλασσα;
• Πόσο σημαντικός θα ήσουν αν ήσουν ιστοσελίδα της Google? (EK ΑΘΗΝΑ)
• WhoLoDancΕ: χορεύοντας με τα βήματα της τεχνολογίας. Πώς μια κινούμενη φι-γούρα μπορεί να επηρεάσει την κίνησή σου; (EK ΑΘΗΝΑ)

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προσκαλεί σε μαγευτικές αστροπαρατηρήσεις με τηλεσκόπια στην Πνύκα, ττην Πεντέλη και στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο (22/9 Θησείο, 23/9 Πεντέλη+24/9 Φλοίσβο), ενώ ο «Δημόκριτος» (27/9)  γνωρίζει στο ευρύ κοινό την Επιστήμη μέσα από σειρά πολλών και έξυπνων παιγνιδιών.

Τέλος, η Ημερίδα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (29/9) απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές και ευρύ κοινό. Από το πρωί νέοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Στις 1800΄ θα υπάρξουν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες (καθ. Φωτεινή Στυλιανοπούλου και Αλέξανδρος Καρατζόγλου/ Όμηρος Παπασπηλιόπουλος, Έλληνες ερευνητές από τη Βαρκελώνη) και η βραδιά θα κλείσει με πάρτυ και ζυθοποσία, στον όμορφο κήπο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...