994
Τεχνητοί οφθαλμοί με ψηφιακή ίριδα για τέλεια απεικόνιση χρώματος | photo: Ελένη Κατρακαλίδη

Η μεγάλη σύναξη των κορυφαίων οφθαλμιάτρων στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2016, 13:42
Τεχνητοί οφθαλμοί με ψηφιακή ίριδα για τέλεια απεικόνιση χρώματος
|photo: Ελένη Κατρακαλίδη

Η μεγάλη σύναξη των κορυφαίων οφθαλμιάτρων στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2016, 13:42

Παρασκευή μεσημέρι – το ρολόι στο σταθμό Μέγαρο Μουσικής δείχνει λίγα λεπτά μετά τις τρεις. Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν τον επόμενο συρμό. Ανάμεσά τους ακούγονται ενθουσιώδεις φωνές. Πέντε άνδρες -γύρω στα 50 -, με κουστούμι αλλά χωρίς γραβάτα κάθονται στα καθίσματα και συνομιλούν ζωηρά.

Ο πέμπτος της παρέας τους βγάζει φωτογραφία με το κινητό του. Είναι αναμνηστική. Δεν είναι Ελληνες. Δεν μοιάζουν όμως με κλασικούς τουρίστες. Και οι πέντε έχουν περασμένη την ίδια τσάντα στον ώμο τους. Η τσάντα γράφει: «20τh ESCRS winter meeting».

Περίπου ένα τέταρτο αργότερα μία γυναίκα και ένας άνδρας (ιδιαίτερα καλοντυμένοι) περπατούν στη Βασιλίσσης Σοφίας. Κρατάνε την ίδια τσάντα. Συζητούν. Αλλά σε ποια γλώσσα;

IMG_2558-1
Η τσάντα – σήμα κατατεθέν του 20ο συνέδριου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής

Παίρνουν μία… γρήγορη γεύση από την Αθήνα και με γοργό βήμα επιστρέφουν στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής. Εκεί όπου την περασμένη Πέμπτη, Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, συγκεντρώθηκαν οφθαλμίατροι από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στο 20ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS).

Η ταλαιπωρημένη, πλην όμως ηλιόλουστη, Αθήνα καλωσόρισε την παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα, αποδεικνύοντας ότι παραμένει κέντρο έρευνας, πολιτισμού και (γιατί όχι) ψυχαγωγίας

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οφθαλμολογικής κοινότητας ήταν μεγάλο, χάρη στις πρωτοποριακές ανακοινώσεις που αφορούν στο παρόν και το μέλλον της επιστήμης.

IMG_2540-1
Τεχνητός οφθαλμός με ψηφιακή ίριδα κατασκευασμένος από ελληνική εταιρεία

Πέραν όμως των ερευνητικών αποκαλύψεων, υπήρξε και κάτι ακόμα που τράβηξε το ενδιαφέρον των 2.500 (αριθμός ρεκόρ) συνέδρων: Η ταλαιπωρημένη, πλην όμως ηλιόλουστη, Αθήνα καλωσόρισε την επιστημονική κοινότητα, αποδεικνύοντας ότι παραμένει κέντρο έρευνας, πολιτισμού και (γιατί όχι) ψυχαγωγίας.

IMG_2459-1

IMG_2460-1

«Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως «γέφυρα» προσφύγων από την Ανατολή προς τη Δύση. Πρόκειται όμως για τη μία όψη. Το συνέδριο δείχνει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο ότι η Ελλάδα αποτελεί «γέφυρα» γνώσης και επιστημόνων», λέει στο Protagon ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης.

Η συνέντευξη μαζί του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Νέοι επιστήμονες, «μαθουσάλες» του κλάδου, Έλληνες και ξένοι σταματούν για να του σφίξουν  το χέρι. Βρίσκουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν μαζί του μία κουβέντα,  να του εκφράσουν κάποια απορία…

IMG_2518-1
Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης

Ομως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Παλλήκαρης είναι επιστήμονας παγκοσμίου φήμης – έχει συνδράμει δυναμικά στην οφθαλμολογική επανάσταση, καθώς είναι ο «πατέρας» της μεθόδου LASIK που άλλαξε το τοπίο των επεμβάσεων με λέιζερ – παραδέχεται ότι ήταν κάθε άλλο παρά εύκολο να πείσει την επιστημονική κοινότητα ότι η Αθήνα είναι το κατάλληλο μέρος για την διοργάνωση του 20ου Συνεδρίου.

Η πρώτη του απόπειρα να αναδείξει την Ελλάδα ως συνεδριακό προορισμό ήταν πριν από περίπου 8 χρόνια. Οι ενστάσεις των μελών του συμβουλίου της Εταιρείας (ESCRS) ήταν έντονες. Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, με αποκορύφωμα το 2010 – τη χρονιά που σημειώθηκε η πυρκαγιά της Marfin –  δυσφήμισαν στο εξωτερικό την χώρας μας, με την επιστημονική κοινότητα να εγείρει ζητήματα ασφάλειας.

IMG_2446-1

Η οικονομική κρίση ενέτεινε τον προβληματισμό της Εταιρείας εξαιτίας του σύννεφου αβεβαιότητας που… έκατσε πάνω από την Ελλάδα. Στο μεταξύ, στα χρόνια που μεσολάβησαν, διοργανώθηκαν συνέδρια στην Ουγγαρία, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αυστρία, στο Μιλάνο, στη Πράγα…

Το 2013 το αίτημα να φιλοξενήσει η Αθήνα το συνέδριο των Οφθαλμιάτρων τέθηκε εκ νέου. Εκείνη τη χρονιά, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των επόμενων συνεδρίων, αρκετά μέλη υποστήριξαν ότι η Εταιρεία πρέπει να ανανεώσει το ραντεβού της με την Κωνσταντινούπολη – εκεί όπου το 2011 είχαν συγκεντρωθεί περί τους 1.800 επιστήμονες από όλο τον κόσμο (τους περισσότερους του κλάδου έως την ημέρα όπου εκτυλισσόταν η κουβέντα).

IMG_2441-1

Ο Σουηδός καθηγητής Ουλφ Στεβένι, που επί 30 ολόκληρα χρόνια είναι μέλος το συμβουλίου της Εταιρείας, ήταν υποστηρικτής της επιλογής της Κωνσταντινούπολης αντί της Αθήνας. Τρία χρόνια μετά, καθισμένος στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, παραδέχεται το λάθος του.

Είναι λίγο ταλαιπωρημένος από τη γρίπη που πέρασε, το κλίμα όμως της Αθήνας είναι «καλό», διαπιστώνει.

IMG_2502-1

Δηλώνει ενθουσιασμένος που το Μέγαρο Μουσικής έγινε τόπος συνάντησης για Οφθαλμιάτρους από 57 χώρες του κόσμου. «Τα παλαιότερα χρόνια οι προορισμοί ήταν  πιο ελκυστικοί, μακρινοί  αλλά ταυτόχρονα και πιο δαπανηροί, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι νέοι επιστήμονες εξαιτίας του υψηλού κόστους του ταξιδιού. Τα τελευταία χρόνια αλλάξαμε οπτική. Επικεντρωθήκαμε στην επιστημονική πλευρά των συνεδρίων, με αποτέλεσμα να επιλέγουμε από τον παγκόσμιο χάρτη  πιο «προσιτές» χώρες», λέει ο καθηγητής Ουλφ Στεβένι.

Οι νέοι οφθαλμίατροι έδωσαν στο συνέδριο έναν αέρα… φρεσκάδας.

Εκαναν πηγαδάκια στο συνεδριακό κέντρο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τα «νέα» που άκουσαν, για τις πολλά υποσχόμενες μεθόδους, για τα σχόλια των καθηγητών που διαπρέπουν στο χώρο. Αν έστηνε όμως κανείς αυτί, διαπίστωνε ότι η κουβέντα κατέληγε στο ζεστό κλίμα – κι ας δείχνει το ημερολόγιο τέλη Φεβρουαρίου -, στο φαγητό, στα ιστορικά μνημεία…

IMG_2510-1
Νέοι οφθαλμίατροι κάνουν ένα διάλειμμα από το συνέδριο

Αυτά είναι άλλωστε μερικά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα μπορούσαν – εάν αναδειχθούν με τον κατάλληλο τρόπο – να αναβαθμίσουν τη χώρα μας σε βασικό συνεδριακό προορισμό. Με τον τρόπο αυτό θα αυξάνονταν τα έσοδα στην Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική «ατμομηχανή» με ένα κύμα τουριστών υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

IMG_2474-1
Οφθαλμίατροι από κάθε χώρα βρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων στη διοργάνωση συνεδρίων, ο κλάδος απασχολεί 67 επαγγέλματα με περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας

Ο Δρ. Αντελ Μπάρμπαρα, υπερθεματίζει για τα πλεονεκτήματα της χώρας. «Η Αθήνα είναι ένας εξαιρετικός τόπος για να κάνεις συνέδρια εξαιτίας του καλού καιρού. Δεν περίμενα να συναντήσω τόσο κόσμο», καταλήγει.

IMG_2455-1

Ο ίδιος ταξίδεψε από τη πόλη Χάιφα, στο Βόρειο Ισραήλ. Εισιτήριο για την Αθήνα έβγαλαν πολλοί συνάδελφοι του από τη Μέση Ανατολή: 250 από το Ιράκ, δεκάδες από το Ιράν και το Αφγανιστάν αλλά και από το αραβικό τόξο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...