639
Οταν χρειάζεται το φράγμα ανοίγει και στέλνει το νερό από τους ταμιευτήρες στη λίμνη | terna-energy

Τι είναι η αντλησιοταμίευση (που επισκέφθηκε ο Μητσοτάκης);

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 1 Φεβρουαρίου 2024, 17:29
Οταν χρειάζεται το φράγμα ανοίγει και στέλνει το νερό από τους ταμιευτήρες στη λίμνη
|terna-energy

Τι είναι η αντλησιοταμίευση (που επισκέφθηκε ο Μητσοτάκης);

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 1 Φεβρουαρίου 2024, 17:29

Πολλοί είδαν τα πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκέπτεται το αντλησιοταμιευτικό έργο που κατασκευάζεται στα ορεινά της Αμφιλοχίας, αλλά λίγοι κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται. Ακουσαν για επένδυση 650 εκατ., για 1.000 θέσεις εργασίας, για 120 εκατ. όφελος τον χρόνο, για καθαρή ενέργεια, αλλά αυτή την αντλησιοταμίευση αμφιβάλλω αν υπάρχουν 100 άνθρωποι που την ξέρουν. Εγώ τυχαίνει να γνωρίζω πέντε πράγματα διότι –λόγω βίτσιου– μελετώ το θέμα των ΑΠΕ, οπότε σας μεταφέρω τις γνώσεις μου.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ο ήλιος και ο αέρας. Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, για να συνεννοούμαστε. Υπάρχουν σχέδια για αξιοποίηση και του κυματισμού της θάλασσας, αλλά προς το παρόν οι τεχνικές δυσκολίες είναι αξεπέραστες. Στόχος της αξιοποίησης των ΑΠΕ είναι να εγκαταλειφθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού με την καύση πετρελαίου, λιγνίτη και φυσικού αερίου, που είναι ακριβά, αλλά κυρίως ορυκτά που μολύνουν. Αντιθέτως, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι φθηνές και πρωτίστως καθαρές.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έχει εξελιχθεί πολύ και μπορούμε να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού, η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμα ανακαλύψει αντίστοιχους τρόπους αποθήκευσης της ενέργειας. Η τεχνολογία έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Ενα φωτοβολταϊκό μια ηλιόλουστη ημέρα ή μια ανεμογεννήτρια σε περίοδο που φυσάει, παράγουν μεν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, οι οποίες όμως πρέπει να καταναλωθούν αμέσως.

Δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες μπαταρίες για να αποθηκευτεί η ενέργεια αυτή και να χρησιμοποιηθεί αργότερα, ας πούμε όταν υπάρχει νηνεμία (και οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν) ή τη νύχτα και τις σκοτεινές χειμωνιάτικες ημέρες (που τα φωτοβολταϊκά δεν δίνουν). Οπότε, την ημέρα παράγεται ενέργεια που την πετάμε, διότι είναι περισσότερη από τις ανάγκες, και τη νύχτα βάζουμε μπροστά τα εργοστάσια που καίνε λιγνίτη ή πετρέλαιο για να καλυφθεί η ζήτηση ρεύματος. Συχνά η ζήτηση αυτή είναι πολύ μεγάλη, για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες μας, που δουλεύουν εκατομμύρια κλιματιστικά σε σπίτια και ξενοδοχεία.

Tο έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα.

Το αντλησιοταμιευτικό έργο πάει να καλύψει αυτό το χάσμα. Στην πραγματικότητα, όλο το έργο είναι μια μπαταρία τεραστίων διαστάσεων, που τα υλικά της είναι τα βουνά και το νερό. Κάτω χαμηλά, υπάρχει η φυσική λίμνη Καστρακίου. Στο βουνό πάνω από τη λίμνη, σε ύψος 243 και 285 μ. από την επιφάνεια της λίμνης, φτιάχνουν δύο ταμιευτήρες (Πύργος και Αγιος Γεώργιος), δηλαδή δύο τεχνητές λίμνες.

Για να δημιουργηθούν αυτές, κατασκευάζονται δύο πελώρια φράγματα στα πρανή του βουνού, το ένα έχει το ύψος του φράγματος Μαραθώνα, το άλλο είναι ακόμα ψηλότερο. Οι δύο ταμιευτήρες αθροιστικά θα μπορούν να αποθηκεύσουν μέχρι 8.700.000 κυβικά μέτρα νερό. Ανάμεσα στην κάτω λίμνη και τους άνω ταμιευτήρες κατασκευάζονται μεγάλες υπόγειες σήραγγες για να κυκλοφορεί το νερό.

Πώς θα δουλεύει όλο αυτό; Τις καλές ημέρες, που τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες δίνουν άφθονη ενέργεια που ξεπερνά τη ζήτηση, αυτή δεν θα πηγαίνει χαμένη. Θα τη χρησιμοποιούν για να δουλεύουν οι μηχανές που θα ανεβάζουν νερό από τη λίμνη προς στους ταμιευτήρες. Και όταν νυχτώνει ή χειμωνιάζει, οπότε δεν υπάρχει παραγωγή από ΑΠΕ, θα αφήνουν το νερό από τους ταμιευτήρες να ξαναπέφτει προς τη λίμνη. Στο ενδιάμεσο έχουν εγκατασταθεί τουρμπίνες, ένα κανονικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, που θα παράγει ρεύμα και θα το δίνει στην κατανάλωση.

Πρόκειται για μια πελώρια μπαταρία που αποθηκεύει το ρεύμα από τις ΑΠΕ εάν αυτό περισσεύει, ώστε να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει ανάγκη. Είναι απλή ιδέα, αλλά διόλου εύκολη στην υλοποίησή της και βεβαίως διόλου φθηνή στην κατασκευή της. Βγάζει όμως πολύ γρήγορα τα λεφτά της και βοηθά αποφασιστικά στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια. Επίσης συμβάλλει στην συνολική ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης, μειώνει τις εισαγωγές ρεύματος και αντιθέτως μπορεί να γίνει εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες χώρες.

Προσωπικά, μένω κατάπληκτος από τέτοιας αξίας και σημασίας τεχνικά έργα. Δεν παύω, δε, να θαυμάζω απεριόριστα τους επιστήμονες, μηχανικούς και όχι μόνο, που τα οραματίζονται και τα κάνουν πράξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...