347
|

Ντίνος Χριστιανόπουλος: γνήσιος επαναστάτης

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 24 Ιανουαρίου 2012, 06:02

Ντίνος Χριστιανόπουλος: γνήσιος επαναστάτης

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 24 Ιανουαρίου 2012, 06:02

Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος δήλωσε ότι δεν θα παραλάβει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων που του απονεμήθηκε πρόσφατα, από τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, για το σύνολο του έργου του. Η στάση αυτή του Ντίνου Χριστιανόπουλου δεν είναι σημερινή. Την περιγράφει με λεπτομέρεια σε κείμενό του με τίτλο ‘Εναντίον’, ήδη από το 1979 (κλικ εδώ).

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι ένας μεγάλος, πολύ μεγάλος, αντισυμβατικός ποιητής. Πόλη του, από παιδί, η Θεσσαλονίκη την οποία και λατρεύει, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους ποιητές και λογοτέχνες που ζουν σ’ αυτήν την πόλη. (Δεν ξέρω γιατί, αλλά φαίνεται πως υπάρχει κάτι το ξεχωριστό, κάτι το ερωτικό με αυτήν την πόλη που δεν υπάρχει αλλού π.χ. στην Αθήνα).

Η ποίηση του Χριστιανόπουλου σε εξαπατά με την απλότητά της, με τον σχεδόν καθημερινό της λόγο, που όμως κρύβει  δύναμη, κριτική ματιά στα πράγματα, τρυφερότητα, και κάποιες φορές σαρκασμό. Σε εξαπατά όπως η ίδια η εμφάνισή του που σε τίποτε δεν θυμίζει ‘ποιητή’ ή ‘καλλιτέχνη’. Αντίθετα θα έλεγα ότι η εμφάνισή του μάλλον προς δάσκαλο δημοτικού ή καθηγητή γυμνασίου παραπέμπει. Πουκάμισο με γραβάτα, πουλόβερ σε σχήμα V και από πάνω σακάκι. Την όλη εικόνα συμπληρώνει το κοντό μαλλί, το μουστακάκι, και το καλοξυρισμένο πρόσωπο.

Ένας από τους πολύ, μα πολύ αγαπημένους ποιητές. Ποιήματα, πεζά, στίχοι και μουσική τραγουδιών, λατρεία και κείμενα για το ρεμπέτικο, και με τι δεν ασχολήθηκε αυτός ο μοναδικός άνθρωπος. Μερικά από τα αγαπημένα:

Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
Τί νὰ τὰ κάνω τὰ τραγούδια σας
ποτὲ δὲ λένε τὴν ἀλήθεια
ὁ κόσμος ὑποφέρει καὶ πονᾷ
κι ἐσεῖς τὰ ἴδια παραμύθια
Τί νὰ τὰ κάνω τὰ τραγούδια σας
εἶναι πολὺ ζαχαρωμένα
ταιριάζουν σὲ σοκολατόπαιδα
μὰ δὲ ταιριάζουνε γιὰ μένα

Ἑνὸς  λεπτοῦ σιγή
Ἐσεῖς ποὺ βρήκατε τὸν ἄνθρωπά σας
κι ἔχετε ἕνα χέρι νὰ σᾶς σφίγγει τρυφερά,
ἕναν ὦμο ν᾿ ἀκουμπᾶτε τὴν πίκρα σας,
ἕνα κορμὶ νὰ ὑπερασπίζει τὴν ἔξαψή σας,
κοκκινίσατε ἄραγε γιὰ τὴν τόση εὐτυχία σας,
ἔστω καὶ μία φορά;
Εἴπατε νὰ κρατήσετε ἑνὸς λεπτοῦ σιγή
 γιὰ τοὺς ἀπεγνωσμένους;

Αξίζει να δείτε το εξαιρετικό ντοκουμέντο με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο στην εκπομπή ‘Στα ΆΚΡΑ’ με την Βίκυ Φλέσσα: πρώτο μέρος (κλικ εδώ) και δεύτερο μέρος (κλικ εδώ). Θα εκπλαγείτε.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...