620
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί συνοφρυωμένος, μαζί με τον δικηγόρο του Τοντ Μπλανς, την εναρκτήρια ομιλία του εισαγγελέα Μάθιου Κολάντζελο ενώπιον του δικαστή Χουάν Μερτσάν | Reuters/Creative Protagon

Σπάνιο θέαμα: Ενας βαρύθυμος Τραμπ στο δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 16:54
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί συνοφρυωμένος, μαζί με τον δικηγόρο του Τοντ Μπλανς, την εναρκτήρια ομιλία του εισαγγελέα Μάθιου Κολάντζελο ενώπιον του δικαστή Χουάν Μερτσάν
|Reuters/Creative Protagon

Σπάνιο θέαμα: Ενας βαρύθυμος Τραμπ στο δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 16:54

Σε μια αίθουσα στον 15ο όροφο του Ποινικού Δικαστηρίου του Μανχάταν ο Ντόναλντ Τραμπ κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια κοιτάζοντας αφηρημένα στο κενό. Ενώ η ομάδα των δικηγόρων του είναι συγκεντρωμένη γύρω από τον δικαστή, ο πρώην πρόεδρος, συνηθισμένος να περιβάλλεται από πλήθη υποστηρικτών του, δείχνει πολύ μόνος.

Η αίθουσα 59, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του Τραμπ για τον χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, φωτίζεται με 11 εκτυφλωτικά φώτα, από αυτά που συναντά συχνά κανείς στις δημόσιες υπηρεσίες, με κολλητικές ταινίες από παλιές αφίσες στους τοίχους. Απέχει πολύ από τη χλιδή στην οποία είναι συνηθισμένος ο πρώην πρόεδρος. Ομως καθώς η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, είναι ένα σκηνικό με το οποίο θα εξοικειωθεί.

Η Telegraph έλαβε μία από τις τέσσερις πολυπόθητες θέσεις που προορίζονται για τον διεθνή Τύπο εντός του δικαστηρίου. Υπάρχουν 64 θέσεις για τους δημοσιογράφους μέσα στη δικαστική αίθουσα, αλλά η πλειονότητα κατακλύζεται από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι πλήρωσαν κάποιους για να στηθούν στην ουρά έξω από το δικαστήριο από τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να τους εξασφαλίσουν ότι θα είχαν την καλύτερη θέση. Ο δημοσιογράφος της Telegraph γράφει ότι κατέληξε στην πέμπτη σειρά, περίπου 7 μέτρα από τον Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του για πολιτική απάτη, η οποία διεξήχθη σε απόσταση αναπνοής, σε ένα άλλο δικαστήριο του Κάτω Μανχάταν, ο Τραμπ είχε μια πολύ διαφορετική στάση. Είχε συχνές και άγριες εκρήξεις εναντίον του δικαστή και οι διαρκείς, έντονες εκφράσεις του προσώπου του μετέφεραν εύγλωττα την απογοήτευσή του στον Τύπο.

Αλλά τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ο συνήθως εκρηκτικός Τραμπ ήταν σχεδόν ακίνητος και κοίταζε ευθεία, ενίοτε μουρμουρίζοντας κάτι με τους δικηγόρους του ή ρίχνοντας μια ματιά στους ενόρκους. Τις προηγούμενες φορές που βρέθηκε στην ίδια αίθουσα, ο Τραμπ, μπαίνοντας στην αίθουσα, έκλεισε το μάτι σε κάποιον εκπρόσωπο του Τύπου.

Ομως τη Δευτέρα η μόνη ένδειξη ζωντάνιας εκ μέρους του ήταν να κουνήσει το κεφάλι του όταν ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν αποφάσισε ποιες προηγούμενες δίκες μπορεί να αναφέρει η εισαγγελία.

Ο Τραμπ δεν γύρισε το κεφάλι του καν για να παρακολουθήσει τη 45λεπτη εναρκτήρια ομιλία του δικηγόρου της εισαγγελίας Μάθιου Κολάντζελο, όπου κατηγόρησε τον Τραμπ ότι προσπάθησε να «αλλοιώσει» τις εκλογές του 2016 μέσω ενός περίτεχνου «συστήματος με το οποίο έθαβε αρνητικές για αυτόν ιστορίες». Ο Τραμπ δεν τον κοίταξε ούτε μια φορά.

Η παθητική στάση του ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τους ενόρκους, οι οποίοι παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον Κολάνζελο. Ενώ μερικοί είχαν κουμπωθεί μέχρι τον λαιμό για να παλέψουν με το κρύο στην αίθουσα, όλοι φαίνονταν να κρέμονται από κάθε λέξη του, όπως γράφει η Telegraph.

Το ενδιαφέρον τους δεν μειώθηκε όταν τον λόγο πήρε η υπεράσπιση. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να προσπαθείς να επηρεάσεις τις εκλογές» είπε ο συνήγορος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς, μιλώντας και χειρονομώντας έντονα προς τους 12 ενόρκους. Ο Τραμπ γύρισε για να παρακολουθήσει τον Μπλανς.

Η συνεδρίαση χρειάστηκε να λήξει στις 12:30 λόγω του ραντεβού ενός ενόρκου με τον οδοντίατρό του. Ετσι, δεν υπήρξε διάλειμμα, παρά μόνο 10 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων σχηματίστηκε μια ατελείωτη ουρά στις τουαλέτες.

Ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε στο βήμα ήταν ο 72χρονος Ντέιβιντ Πέκερ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της AMI, η οποία εξέδιδε το περιοδικό National Enquirer το 2016.

Ντυμένος με γκρι κοστούμι και κίτρινη γραβάτα, ο εμφανώς νευρικός Πέκερ χαμογέλασε αμήχανα καθώς ξεκινούσε την κατάθεσή του. Κατέθεσε για 20 λεπτά και γέλασε δυνατά όταν ρωτήθηκε για αριθμούς τηλεφώνου που εμφανώς δυσκολευόταν να θυμηθεί. «Δεν είναι κουίζ» είπε ο δικηγόρος της εισαγγελίας και ο Πέκερ διαμαρτυρήθηκε έντονα.

Επειτα από μήνες πυρετωδών εικασιών και προσμονής, η πρώτη ημέρα της ποινικής δίκης του Τραμπ τελείωσε όσο γρήγορα είχε ξεκινήσει.

Μια πορνοστάρ και ένα πρώην μοντέλο του Playboy θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα 59 για να μιλήσουν για τις φερόμενες σχέσεις τους με τον Τραμπ. Εξι πολύ δύσκολες εβδομάδες περιμένουν τον πρώην πρόεδρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...