461
Ο Μπασάρ Μουράντ ευελπιστεί να εκπροσωπήσει την Ισλανδία με το τραγούδι «Αγρια Δύση», το οποίο περιέχει πολλές αναφορές στην πατρίδα του | Instagram/YouTube/Creative Protagon

Ο παλαιστίνιος τραγουδιστής που ίσως φέρει τα πάνω κάτω στη φετινή Eurovision

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 10:54
Ο Μπασάρ Μουράντ ευελπιστεί να εκπροσωπήσει την Ισλανδία με το τραγούδι «Αγρια Δύση», το οποίο περιέχει πολλές αναφορές στην πατρίδα του
|Instagram/YouTube/Creative Protagon

Ο παλαιστίνιος τραγουδιστής που ίσως φέρει τα πάνω κάτω στη φετινή Eurovision

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 10:54

Οσο και αν οι διοργανωτές της Eurovision προσπαθούν να κρατήσουν τον διαγωνισμό τραγουδιού μακριά από την πολιτική, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Τον φετινό διαγωνισμό απειλεί να επισκιάσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ιδίως αν ο τραγουδιστής που είναι γνωστός ως «Lady Gaga της Παλαιστίνης» λάβει τελικά μέρος με τα χρώματα της Ισλανδίας.

Ο Μπασάρ Μουράντ, του οποίου οι επιτυχίες περιλαμβάνουν ένα τραγούδι με τίτλο «Ιντιφάντα (αντίσταση) στην Πίστα», είχε ορκιστεί να φέρει «μια παλαιστινιακή φωνή» στον διαγωνισμό τραγουδιού, εάν προκριθεί για να διαγωνιστεί για λογαριασμό της Ισλανδίας.

Η Eurovision έχει αυστηρούς κανόνες για την αποτροπή πολιτικού περιεχομένου στον διαγωνισμό και θα μπορούσε να αποκλείσει μια συμμετοχή που θεωρεί ότι παραβαίνει τους κανονισμούς.

Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, οι διοργανωτές εξετάζουν εξονυχιστικά το ισραηλινό τραγούδι «October Rain», το οποίο θα ερμηνεύσει η 20χρονη Εντέν Γκολάν, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι οι στίχοι της μπαλάντας μπορεί να μην αφορούν μόνο τον καιρό, αλλά να είναι μια συγκαλυμμένη αναφορά στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οταν ρωτήθηκε αν θέλει το Ισραήλ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ο 31χρονος Μουράντ είπε: «Φυσικά και δεν θέλω να είναι εκεί ο κατακτητής μου. Αλλά ο κύριος στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσω να φέρω, για πρώτη φορά στην Ιστορία, μια παλαιστινιακή φωνή στην κεντρική σκηνή».

Η ισλανδική συμμετοχή είναι ένα τραγούδι με τίτλο «Αγρια Δύση» και μιλάει για την ελευθερία. Το μουσικό βίντεο περιέχει πολλές αναφορές στην πατρίδα του Μουράντ: οδηγεί μέσα από πορτοκαλεώνες στη Δυτική Οχθη πριν πετάξει πάνω από το διαχωριστικό φράγμα και κοιτάξει το τζαμί Αλ-Ακσά, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αφού προσγειωθούν τελικά σε ένα χιονισμένο ισλανδικό τοπίο, δύο καουμπόικες εκδοχές του τραγουδιστή, ο οποίος γεννήθηκε και ζει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μονομαχούν μεταξύ τους.

Ο ένας, σε μια προφανή μεταφορά για το Ισραήλ, είναι ντυμένος στα μαύρα και οπλισμένος. Ο άλλος, που προφανώς εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους, είναι ντυμένος στα λευκά και οπλισμένος με μια χιονόμπαλα.

Το ισλανδικό κοινό θα ψηφίσει εάν ο Μουράντ θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον τελικό της Eurovision, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας στις 11 Μαΐου.

Διαγωνίζεται στον εθνικό τελικό το Σαββάτου 2 Μαρτίου με το τραγούδι που συνέγραψε ο Εϊνάρ Στέφανσον, από το ισλανδικό συγκρότημα Hatari, τα μέλη του οποίου είχαν υψώσει ένα πανό με παλαιστινιακές σημαίες στον διαγωνισμό της Eurovision το 2019 στο Τελ Αβίβ.

Η Ρωσία αποκλείστηκε από τη Eurovision το 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι στο Μάλμε προετοιμάζονται για διαδηλώσεις εφόσον το Ισραήλ, που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό τέσσερις φορές, στείλει συμμετοχή.

Περισσότεροι από 1.000 σουηδοί μουσικοί έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων (EBU) ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ. Φινλανδοί και Ιρλανδοί ακτιβιστές ζήτησαν από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς τους να υποστηρίξουν τον αποκλεισμό.

«Δεν είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων» δήλωσε ο Νόελ Κάραν, ο γενικός διευθυντής της EBU, που διοργανώνει τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...