782
Λίγα λουλούδια και μερικές κάρτες στο μνημείο που έστησαν οι Νεοϋορκέζοι στον Φλάκο στο Σέντραλ Παρκ | Twitter/Sheryl Checkman

Αδοξο τέλος για τον Φλάκο, τη διάσημη κουκουβάγια της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 12:29
Λίγα λουλούδια και μερικές κάρτες στο μνημείο που έστησαν οι Νεοϋορκέζοι στον Φλάκο στο Σέντραλ Παρκ
|Twitter/Sheryl Checkman

Αδοξο τέλος για τον Φλάκο, τη διάσημη κουκουβάγια της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 12:29

Ο Φλάκο, ένας ευρασιατικός μπούφος που δραπέτευσε από τον ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Παρκ τον περασμένο Φεβρουάριο και αιχμαλώτισε τις καρδιές και το μυαλό των Νεοϋορκέζων που τον συναντούσαν επί έναν χρόνο, πέθανε ύστερα από σύγκρουση σε ένα κτίριο του Μανχάταν, όπως ανακοινώθηκε.

Οι άνθρωποι στο κτίριο του Upper West Side ανέφεραν ότι είχαν δει την πεσμένη κουκουβάγια στο Wild Bird Fund, ένα κέντρο αποκατάστασης και εκπαίδευσης άγριας ζωής στη Νέα Υόρκη, το οποίο ανέσυρε το ζώο και το ανακήρυξε νεκρό, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Smithsonian, μια εξέταση στο σώμα του Φλάκο έδειξε ότι είχε πεθάνει από «οξύ τραύμα». Οι θαυμαστές του πτηνού, που το συναντούσαν τακτικά στην πόλη μετά την απόδρασή του, θρήνησαν τον θάνατό του στα social media. Ο κόσμος έχει αφήσει λουλούδια και φωτογραφίες του Φλάκο σε ένα μνημείο στη βάση ενός δέντρου όπου σύχναζε στον ζωολογικό κήπο.

«Ο Φλάκο αψήφησε τις πιθανότητες και έφτιαξε τη ζωή του στην πόλη τον περασμένο χρόνο. Στην πορεία έφτασε να σημαίνει τόσο πολλά για τόσο πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και εμένα», δημοσίευσε ο παρατηρητής άγριας ζωής Ντέιβιντ Λέι στο X (πρώην Twitter). «Ολοι συνδέονταν με αυτό το πτηνό… Απλώς εμπνέει με τη ζωή του», ανέφερε η Ρίτα ΜακΜάχον, διευθύντρια του Wild Bird Fund.

Η απόδραση

Ο Φλάκο έγινε γνωστός όταν δραπέτευσε από τον ζωολογικό κήπο στις 2 Φεβρουαρίου πέρυσι, αφότου κάποιος προκάλεσε ζημιές στο κλουβί του, κόβοντας το πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα. «Ο βάνδαλος που κατέστρεψε το κλουβί του Φλάκο έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πτηνού και είναι τελικά υπεύθυνος για τον θάνατό του» αναφέρει ο ζωολογικός κήπος στην ανακοίνωσή του.

Γεννήθηκε το 2010 σε ένα καταφύγιο πτηνών στη Βόρεια Καρολίνα και μετακόμισε στον ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Παρκ όταν ήταν μικρότερος από ενός έτους. Οι ευρασιατικοί μπούφοι βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Είναι από τις μεγαλύτερες κουκουβάγιες στον κόσμο, ζυγίζουν μεταξύ τριών και εννέα κιλών, με φτερά που μπορούν να απλωθούν κατά 138-170 εκατοστά.

Συνήθως ζουν 10-20 χρόνια στην άγρια ​​φύση και έως 60 χρόνια σε αιχμαλωσία. Αφότου ο Φλάκο δραπέτευσε, το προσωπικό του ζωολογικού κήπου προσπάθησε να ανακτήσει την κουκουβάγια. Το πτηνό εντοπίστηκε κοντά στον ζωολογικό κήπο εκείνο το βράδυ και η ομάδα του ζωολογικού κήπου έμεινε μαζί του όλη τη νύχτα. Συνέχισαν να το παρακολουθούν και προσπάθησαν να το πιάσουν ξανά τις επόμενες εβδομάδες.

Στην αρχή η ομάδα ανησυχούσε ότι ο Φλάκο δεν θα μπορούσε να κυνηγήσει και να φάει μόνος του. Αλλά οι δεξιότητές του στην πτήση βελτιώθηκαν γρήγορα και οι άνθρωποι τον είδαν με επιτυχία να κυνηγά, να πιάνει και να τρώει θήραμα.

Η αποτυχία επιστροφής του 

Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου προσπάθησε να δελεάσει την κουκουβάγια με διάφορες τροφές και ηχογραφήσεις κλήσεων κουκουβάγιας, αλλά η επιτυχία του στο κυνήγι έκανε πιο δύσκολο να τον δελεάσει. Εν τω μεταξύ διάφορα πτηνά πλησίαζαν τον Φλάκο για να έρθουν σε επαφή μαζί του. Εντοπίστηκε σε υδάτινους πύργους, πυροσβεστικές εστίες και ένα σε παγκάκι στον ζωολογικό κήπο.

Ενώ κάποιοι ήθελαν ο Φλάκο να ζήσει ελεύθερα στο πάρκο, ο ζωολογικός κήπος προσπαθούσε να επιστρέψει εκεί όπου ζούσε περιορισμένος, για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που αντιμετώπιζε το πτηνό από πιθανή κατανάλωση δηλητηριασμένων θηραμάτων και σύγκρουση με κτίρια ή οχήματα. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον Φλάκο και τις δραστηριότητές του και να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες επιστροφής του στον δικό του χώρο, εάν δείξει σημάδια δυσκολίας ή αγωνίας», έγραψε ο ζωολογικός κήπος σε δήλωση δύο εβδομάδες μετά τη φυγή της κουκουβάγιας.

Το τραγικό τέλος 

Σύμφωνα με έρευνα του NYC Audubon, οι συγκρούσεις με γυαλί οικοδομής σκοτώνουν μεταξύ 90.000 και 230.000 αποδημητικά πτηνά στη Νέα Υόρκη κάθε χρόνο. Την ίδια μοίρα φαίνεται να είχε τώρα και ο Φλάκο. Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε διαπίστωσε «σημαντική αιμορραγία κάτω από το στέρνο και στο πίσω μέρος της σωματικής κοιλότητας γύρω από το ήπαρ», σύμφωνα με τη δήλωση του ζωολογικού κήπου.

«Εντοπίστηκε επίσης μικρή αιμορραγία πίσω από το αριστερό μάτι, αλλά κατά τα άλλα δεν υπήρχαν ενδείξεις τραύματος στο κεφάλι. Δεν βρέθηκαν κατάγματα οστών». Οταν πέθανε ο Φλάκο, ζύγιζε 4,1 κιλά, ελάχιστα λιγότερο από την τελευταία φορά που ζυγίστηκε στον ζωολογικό κήπο, υποδεικνύοντας ότι το σώμα του ήταν σε καλή κατάσταση.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν εάν κάποιοι παράγοντες υγείας μπορεί να συνέβαλαν στη σύγκρουση και τον θάνατό του, όπως η έκθεση σε ποντικοφάρμακο ή άλλες τοξίνες, καθώς και αν είχε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του ιού του Δυτικού Νείλου και της γρίπης των πτηνών.

Οι νομοθέτες της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι θα προωθήσουν δύο νομοθετήματα φιλικά προς τα πουλιά, με σκοπό να μειωθεί η φωτορύπανση. Θα απαιτείται για τα υπό ανέγερση κτίρια να εφαρμόζεται ειδικός σχεδιασμός, κυρίως σε παράθυρα, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος συγκρούσεων.

Το τελευταίο, που ονομάζεται επίσημα νόμος περί ασφαλών κτιρίων για τα πτηνά, θα μετονομαστεί σε νόμο Φλάκο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...