594
Η Γεωργία Καλτσή δοκιμάζει για πρώτη φορά το άθλημα της υποκριτικής, ως κεντρική ηρωίδα της σειράς «Στα 4» | CreativeProtagon

«Στα 4»: Επιτέλους, η αναπηρία συναντά το χιούμορ στην TV

Η Γεωργία Καλτσή δοκιμάζει για πρώτη φορά το άθλημα της υποκριτικής, ως κεντρική ηρωίδα της σειράς «Στα 4»
|CreativeProtagon

«Στα 4»: Επιτέλους, η αναπηρία συναντά το χιούμορ στην TV

Στα κοινωνικά δίκτυα η αναπηρία έχει συναντήσει το χιούμορ προ πολλού. Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα και ένα από εκείνα που τελευταία κέρδισε την προσοχή μου είναι τα βίντεο που κάνει στο Tik Tok ο Στέφανος Βούρος. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του Γιάννη Βούρου και της Νταίζης Σεμπεκοπούλου, εργάζεται ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι έχει γεννηθεί χωρίς δάχτυλα στα άνω και κάτω άκρα.

Στον λογαριασμό του στο δημοφιλές μέσο δικτύωσης ο Στέφανος θέλει να βοηθήσει άτομα με αναπηρία και να περάσει μηνύματα στον θεατή. Και το καταφέρνει κάνοντας χιούμορ με αυτό που του συμβαίνει. Αυτοσαρκάζεται και παράλληλα σατιρίζει τα ταμπού γύρω από την αναπηρία, όπως και τις ελλείψεις της κοινωνίας που δυσκολεύουν τη ζωή ενός ΑμεΑ. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Προβληματίζεσαι γελώντας.

Αυτός είναι, προφανώς, ο στόχος και της νέας σειράς «Στα 4», που έκανε πρεμιέρα στις 10 Μαρτίου στη streaming πλατφόρμα ΑΝΤ1+. Αυτό θα ήθελαν οι συντελεστές της να πει όποιος την παρακολουθήσει, ότι απολαμβάνει το αποτέλεσμα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πρωταγωνίστριά της η Γεωργία Καλτσή, που έχει πίσω της μια ιστορία δύναμης και θέλησης, μια ιστορία που εμπνέει. Η αθλήτρια ξιφομαχίας και καλαθοσφαίρισης σε αμαξίδιο επιβίωσε από ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα, το οποίο συνέβη το 2015 στην Κηφισίας. Υπέστη κάκωση στον νωτιαίο μυελό και εσωτερική αιμορραγία και η ζωή της κρεμόταν από μια κλωστή. Σε συνεντεύξεις της έχει περιγράψει αρκετές φορές πώς έγινε το τροχαίο και πώς κατάφερε να γλιτώσει από τον θάνατο, αλλά και να μετατρέψει την αναπηρία της σε όπλο.

Φυσικά, είναι και το πρώτο πράγμα που τη ρωτάνε όσοι της παίρνουν συνέντευξη. Λογικό, όπως είπα και παραπάνω, τέτοιες ιστορίες θέλησης σε εμπνέουν, αλλά δεν γίνεται να μην παρατηρήσει κανείς και την εμμονή των μέσων ενημέρωσης στο σκάλισμα του δράματος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα που η Γεωργία Καλτσή δοκιμάζει για πρώτη φορά το άθλημα της υποκριτικής, ως κεντρική ηρωίδα της σειράς «Στα 4». Η προσοχή μας στράφηκε επάνω της, δικαίως, αλλά το δράμα έρχεται πάντα πρώτο στον τρόπο που την προσεγγίζουμε. Οι ερωτήσεις που της γίνονται περιστρέφονται κυρίως γύρω από το σοκαριστικό δυστύχημα και οι τίτλοι μεταφέρουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την εμπειρία της.

Μα, αυτό είναι το ζητούμενο; Νομίζω πως όχι. Το ζητούμενο τώρα δεν είναι το δράμα, αλλά η κωμωδία. Το ζητούμενο είναι ότι η Γεωργία Καλτσή θα είναι ο βασικός χαρακτήρας μιας κωμικής σειράς που δεν έχει ματαξαναγίνει στα ελληνικά χρονικά. Μυθοπλασία που τοποθετεί στο κέντρο της ένα άτομο με αναπηρία και επιλέγει ως όχημά της το αστείο, τον σαρκασμό, το χιούμορ. Μιλάμε για ελληνική πρώτη! Αυτό θα έπρεπε να συζητάμε, γι’ αυτό να τη ρωτάμε, την ίδια αλλά και τους υπόλοιπους συντελεστές της σειράς.

Το χιούμορ είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να περάσεις μηνύματα, για οτιδήποτε. Και σίγουρα είναι το καλύτερο εργαλείο για να μιλήσεις για προσβασιμότητα και συμπερίληψη σε ένα κοινό που συχνά μένει μετεξεταστέο σε τέτοια θέματα. Και με τις μικρές επιλογές του, τη στάση και τη νοοτροπία του εν γένει, δυσκολεύει την καθημερινότητα των ΑμεΑ.

Η μυθοπλασία μπορεί να μιλήσει στην καρδιά του πολίτη και να τον ευαισθητοποιήσει. Και μπορεί να αλλάξει και τη γενική του θεώρηση ως προς την αναπηρία. Δεν είναι άνθρωποι μιας άλλης κατηγορίας οι ΑΜΕΑ, που πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Είναι άνθρωποι δίπλα μας. Που ζούνε όπως όλοι. Δεν κλαίνε και οδύρονται συνέχεια γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Αστειεύονται κιόλας. Κάνουν και πλάκα. Αυτοσαρκάζονται.

Επιτέλους, μια ελληνική σειρά βλέπει το θέμα από αυτή την πλευρά του νομίσματος, και από εκεί πρέπει να το δούμε κι εμείς.

ΥΓ. Το σενάριο της σειράς υπογράφει ο Θέμης Γκυρτής και τη σκηνοθεσία ο Σέργιος Κωνσταντινίδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...