359
H 66χρονη κάτοικος του Ντονέτσκ Σβετλάνα Μπόικο, τραυματισμένη, έξω από το ολοσχερώς κατεστραμμένο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σπίτι της | REUTERS/Alexander Ermochenko

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα χωρίς αντίκρισμα σε Μπαχμούτ και Χάρκοβο

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2023, 13:24
H 66χρονη κάτοικος του Ντονέτσκ Σβετλάνα Μπόικο, τραυματισμένη, έξω από το ολοσχερώς κατεστραμμένο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σπίτι της
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα χωρίς αντίκρισμα σε Μπαχμούτ και Χάρκοβο

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2023, 13:24

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, το Σάββατο οι ρωσικές δυνάμεις δεν σημείωσαν κάποια πρόοδο στο Μπαχμούτ, πόλη που αποτελεί βασικό στόχο τους εδώ και περισσότερο από επτά μήνες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι, μόνο το Σάββατο, έχασαν τη ζωή τους 221 στρατιώτες και 314 είναι οι τραυματίες.

Αργότερα την Κυριακή, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του εξακολουθούν να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, υποστηρίζοντας ότι οι ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν περισσότερους από 220 Ουκρανούς στρατιώτες κατά το τελευταίο 24ωρο.

«Προς το Ντονέτσκ… περισσότεροι από 220 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ενα όχημα μάχης πεζικού, τρία οπλισμένα οχήματα μάχης, επτά άλλα οχήματα, όπως και ένα οβιδοβόλο D-30 καταστράφηκαν στη διάρκεια της ημέρας», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Το πρακτορείο Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ωστόσο είναι σίγουρο ότι τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις μετρούν βαριές απώλειες στο ανατολικό μέτωπο.

Περισσότεροι από 40 πύραυλοι έχουν χτυπήσει τη βορειοανατολική πόλη του Χαρκόβου από την έναρξη της νέας χρονιάς, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο, προσθέτοντας ότι «τα ερείπια, τα θραύσματα και οι κρατήρες» που έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις σκιαγραφούν μια αυτοπροσωπογραφία της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, γίνονται εντατικές προσπάθειες για να επανέλθει ο ηλεκτρισμός σε χιλιάδες πολίτες της περιοχής. Ηδη, σύμφωνα με επίσημες πηγές, το ρεύμα έχει επανασυνδεθεί για το 90% των κατοίκων του Χαρκόβου, ωστόσο δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι δημόσιες συγκοινωνίες που εξαρτώνται από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρωί της Κυριακής, το στρατιωτικό επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το Σάββατο οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαίτισαν περισσότερες από 92 ρωσικές επιθέσεις σε πέντε περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, μέσα σε 24 ώρες η Ρωσία εκτόξευσε πέντε πυραύλους στοχεύοντας την πόλη Ζαπορίζια, ενώ επιχείρησε 12 αεροπορικές και 56 πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Χερσόνας, που οδήγησαν σε απώλειες αμάχων. Επίσης, αναμένονται ρωσικές επιθέσεις στις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντίβκα και Σαχτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

H ουκρανική αεροπορία χτύπησε έξι ρωσικές βάσεις, ενώ το ουκρανικό πυροβολικό έβαλε κατά τεσσάρων βάσεων, μιας αποθήκης πυρομαχικών και δύο σταθμών ηλεκτρονικών πολεμικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις προειδοποιούν για κύμα μαζικών πυραυλικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα τις επόμενες ώρες και ημέρες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...