357
Ο Σι Τζινπινγκ με τα δύο φλιτζάνια του | MARK R. CRISTINO/Pool via REUTERS

Γιατί ο πρόεδρος Σι πίνει το τσάι του από δύο φλιτζάνια;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 19:09
Ο Σι Τζινπινγκ με τα δύο φλιτζάνια του
|MARK R. CRISTINO/Pool via REUTERS

Γιατί ο πρόεδρος Σι πίνει το τσάι του από δύο φλιτζάνια;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2023, 19:09

Είναι έξω από την κουλτούρα μας, τουλάχιστον το κινεζικό, έτσι δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση η κατανόηση της απορίας των διεθνών μέσων: τσάι εμείς δεν πολυπίνουμε –με εξαίρεση ίσως το λεγόμενο «του βουνού», και όσοι, δηλαδή, υπηρετήσαμε θητεία–, άρα πώς να συμμεριστούμε το ενδιαφέρον για τα δύο φλιτζάνια τσαγιού του Σι Τζινπίνγκ στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο;

Πίνοντας από αυτά, πάντως, ο Σι πανηγύρισε την επικύρωση της επανεκλογής του στην προεδρία, όπως και την αποδοχή των νέων προσώπων που διόρισε στην κυβέρνησή του, δηλαδή το ανακάτωμα της τράπουλας της νομενκλατούρας κατά τα γούστα του.

Οι σερβιτόροι είχαν φροντίσει να ποτιστούν όλοι οι επιφανείς σύντροφοι με τσάι, από ένα φλιτζάνι έκαστος, δημοκρατικότατα, στο πλαίσιο του κλασικού «τελετουργικού». Μόνο ο Σι ήπιε από δύο. Τα διεθνή media στρώθηκαν στη δουλειά: «Γιατί μόνο αυτός; Τι να σημαίνουν, άραγε, τα δύο φλιτζάνια μπροστά του;» κ.λπ. Ο προβληματισμός ήταν μεγάλος, διότι το έργο έχει ξαναπαιχτεί – έχει σερβιριστεί, για την ακρίβεια.

Και το 2021 είχε παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο, να εμφανιστούν δύο φλιτζάνια τσαγιού μπροστά στον πρόεδρο και γραμματέα. Η επανάληψη είναι θεσμική, συνεπώς διαγράφει τη σύμπτωση. Αυτά τα δύο φλιτζάνια παίζουν κάποιον μυστηριώδη ρόλο.

Τότε, προ διετίας, ορισμένοι αναλυτές αποτόλμησαν την ερμηνεία ότι τα δύο φλιτζάνια σηματοδοτούσαν τη δεύτερη θητεία του Σι στον ανώτατο κρατικό θώκο. Η τωρινή ερμηνεία του φαινομένου ήταν πλακατζίδικη. Στο Twitter κάποιοι σινολόγοι δημοσίευσαν φωτογραφίες του προέδρου με τα δύο φλιτζάνια και σχολίασαν ότι «τώρα έχει πολλά φύλλα τσαγιού για να τα ‘‘διαβάσει’’ και να μαντέψει το μέλλον της Κίνας»…

Το BBC συμβουλεύτηκε πολύπειρο στέλεχός του με ειδίκευση στην Κίνα και στις εθιμοτυπικές ρεβεράντζες της, τη Σίλια Χάτον, η οποία απεφάνθη ότι τα δύο φλιτζάνια απλώς μαρκάρισαν τη θέση όπου έπρεπε να καθίσει ο Σι. Ηταν, δηλαδή, σύμβολα διάκρισης, διότι άλλο πράγμα είναι ο «τιμονιέρης», ο νέος έστω, και άλλο πράγμα είναι οι «μούτσοι», παλιοί και καινούργιοι. (Και επί Αυτοκρατορίας, εξάλλου, το κίτρινο ρούχο το μονοπωλούσε το σαρκίο του αυτοκράτορος.)

Πάντα χαριτολογώντας, η Χάτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται ο κινέζος πρόεδρος να έχει αφήσει να εννοηθεί (στην κουζίνα της Βουλής) ότι λατρεύει το τσάι, είναι τεϊοπότης γερός, και ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων συναθροίσεων υψίστης δημοκρατικής αξίας διψάει περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...