836
| CreativeProtagon

ChatGPT: επανάσταση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στη ζωή μας

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 19:25
|CreativeProtagon

ChatGPT: επανάσταση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στη ζωή μας

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 19:25

Για «επική κούρσα με στόχο την υπεροχή στην Τεχνητή Νοημοσύνη», κάνει λόγο ο Economist, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα «θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα ανατείλει η εποχή της Tεχνητής Nοημοσύνης για τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών παντού στον κόσμο – και ποιος θα είναι ο κυρίαρχος». Οσον αφορά τους ανταγωνιστές, «ετοιμοπόλεμες νεοφυείς επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ αλλά και οι γίγαντες της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple, η Microsoft, η Google και η Meta, μέχρι και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας», γράφει σε ανταπόκρισή του από το Λονδίνο ο Αντονέλο Γκουερέρα της La Repubblica.

Την έναρξη της κούρσας σήμανε τον περασμένο Νοέμβριο το ChatGPT, ένα «τεχνητά νοήμον» chatbot, δημιούργημα της νεοφυούς επιχείρησης OpenAI, που μπορεί να συγγράψει όποιο είδος κειμένου τού ζητηθεί – μυθιστορήματα, σύντομες ιστορίες, σενάρια, στίχους τραγουδιών, θεατρικά έργα, άρθρα, λόγους για κάθε περίσταση, φιλοσοφικά δοκίμια, πανεπιστημιακές εργασίες και διατριβές (γεγονός που απασχολεί ήδη την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα) παραμύθια για παιδιά, συνταγές μαγειρικής, ακόμη και ποιήματα.

Αυτό σημαίνει, φυσικά, πως έχει απίστευτες γνώσεις, περί παντός επιστητού (προς το παρόν μέχρι το 2021), ενώ δεν σταματάει να μαθαίνει, μέσω του Διαδικτύου και της αλληλεπίδρασής του με τους εκατομμύρια, πλέον, χρήστες του. Επιπλέον, το ChatGPT μπορεί να παράγει επίσης «ανθρωπογενή» βίντεο και εικόνες. Εν ολίγοις, αυτή η υπερεξελιγμένη μορφή Tεχνητής Nοημοσύνης αποτελεί ένα θαύμα της τεχνολογίας, ενώ «η κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μόλις άρχισε», επισημαίνει ο Economist.

Μόλις πέντε ημέρες μετά το λανσάρισμά του, την 30η Νοεμβρίου του 2002, το ChatGPT είχε προσελκύσει ήδη ένα εκατομμύριο χρήστες, ενώ τον προηγούμενο μήνα περισσότερους από 100 εκατομμύρια (το TikTok έφτασε σε αυτόν τον αριθμό έπειτα από εννιά μήνες και το Twitter χρειάστηκε δυόμισι χρόνια), οπότε δεν προκαλεί καμία εντύπωση πως η OpenAI έσπευσε να λανσάρει και μια «plus» βερσιόν του εξαιρετικού δημιουργήματός της (με συνδρομή 20 δολάρια τον μήνα).

Οι «μικροί» ρισκάρουν περισσότερο

Πώς, όμως, εξηγείται το γεγονός ότι το ChatGPT αναπτύχθηκε και λανσαρίστηκε από μια start-up (η οποία, όμως, πλέον αξίζει περί τα 30 δισ. δολάρια) και όχι από κάποιον από τους επονομαζόμενους «Tech Giants» (Meta, Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft) της ψηφιακής εποχής;

«Δεν είναι μόνο η ύφεση των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας, που περικόπτουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι οι “μικρές” νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να ρισκάρουν περισσότερο και επομένως να λανσάρουν ένα εξαιρετικό προϊόν στην αγορά, παρότι ακόμα ατελές ή ακατέργαστο (ναι, το ChatGPT κάνει ακόμα λάθη, όπως οι άνθρωποι)», εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος.

«Αντιθέτως, η Meta, η Google και η Apple δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, κυρίως για λόγους εικόνας, και υποχρεούνται να τεστάρουν μανιωδώς ένα προϊόν πριν εκτεθούν. Το Facebook του Μαρκ Ζάκερμπεργκ απέκτησε μια σχετική γνώση, όταν τον Αύγουστο ένα από τα πειραματικά του chatbot, το BlenderBot, υποκινούμενο από χρήστες, επιδόθηκε σε ρατσιστικά σχόλια. Το ίδιο έπαθε και Microsoft με το Tay», αναφέρει ενδεικτικά. 

Οσον αφορά την Alphabet (της Google), ενδέχεται να είναι ο πλέον απογοητευμένος από τους τεχνολογικούς κολοσσούς σε σχέση με την πρόοδο που έχει σημειώσει στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις αστρονομικές επενδύσεις σε φιλόδοξα τεχνολογικά εγχειρήματα (όπως το DeepMind) τα προηγούμενα χρόνια και τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι, περί εστίασης της εταιρείας του στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το ότι από τις αρχές του νέου έτους η Alphabet μιλάει συνεχώς για «επικείμενες ανακοινώσεις» σίγουρα σχετίζεται με την εξαιρετική επιτυχία του ChatGPT, αλλά και με το γεγονός πως η OpenAI, η εταιρεία που το ανέπτυξε και το λανσάρισε, μπορεί πλέον να βασίζεται για την περαιτέρω ανάπτυξή της στα πολλά δισ. δολάρια που επενδύει σε αυτήν η Microsoft.

 Μπιλ Γκέιτς: «Το πιο φλέγον θέμα του 2023»

Παρότι τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες, το 2019 η Microsoft έκανε τη σωστή κίνηση, επενδύοντας στην OpenAI: αρχικά ένα δισ. δολάρια, θέλοντας έτσι να εκφράσει την πίστη της στην ανάπτυξη της εταιρείας, στη συνέχεια άλλο ένα δισ., και εσχάτως, πριν από δύο εβδομάδες, άλλα 10 δισ. δολάρια, γεγονός που τη θέτει σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Microsoft δεν βλέπει την ώρα να συμπεριλάβει το ChatGPT σε όλα τα λογισμικά και τις εφαρμογές της, ενώ ο συνιδρυτής της, Μπιλ Γκέιτς, προβλέποντας πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι «το πιο φλέγον θέμα του 2023», θεωρεί την ανάπτυξη του ChatGPT εξίσου σημαντική με την ανάπτυξη του προσωπικού υπολογιστή και του Διαδικτύου.

Δεν υπάρχει, όμως, καμία αμφιβολία πως οι υπόλοιποι τέσσερις εκ των «Big Five» πρόκειται πολύ σύντομα να περάσουν στην αντεπίθεση, με τα δικά τους chatbot. Και δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος, και η Baidu, o κινεζικός κολοσσός του Διαδικτύου και της Τεχνητής Νοημοσύνης, που έχει στενές σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση και, συνεπώς, με το ΚΚΚ, ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα  θα λανσάρει το δικό της chatbot.

Την ίδια ώρα, έρευνα της Blackberry δείχνει πως το 51% των διευθυντικών στελεχών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τεχνολογιών, της πληροφορίας και των επικοινωνιών, φοβούνται πως το ChatGPT θα μπορούσε σύντομα να είναι σε θέση να εξαπολύει ακόμη και κυβερνοεπιθέσεις. Το μέλλον, λοιπόν, διαγράφεται σίγουρα συναρπαστικό, ευοίωνο, όσο και ζοφερό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...