707
Η πρόσοψη του χώρου φλαμένκο «Villa-Rosa» είναι διακοσμημένη με ζωγραφισμένα πορσελάνινα πλακάκια | esmadrid.com

Ζητείται νέο όνομα για το στέκι φλαμένκο του Χέμινγουεϊ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 16:35
Η πρόσοψη του χώρου φλαμένκο «Villa-Rosa» είναι διακοσμημένη με ζωγραφισμένα πορσελάνινα πλακάκια
|esmadrid.com

Ζητείται νέο όνομα για το στέκι φλαμένκο του Χέμινγουεϊ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 16:35

Το 1911, δύο ταυρομάχοι άνοιξαν στην Πλάθα ντε Σάντα Αννα  το «Tablao Flamenco Villa-Rosa», δίπλα στο «Victoria hotel», ένα παλιό ξενοδοχείο, που έγινε διάσημο γιατί εκεί έμεναν ταυρομάχοι. Σύντομα το ταμπλάο «Villa-Rosa» (ταμπλάο: χώρος διεξαγωγής φλαμένκο) αναδείχτηκε σε «ναό» του φλαμένκο, και τη δεκαετία του 1920 ήταν το πιο διάσημο στέκι της Μαδρίτης με μεγάλες προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης, της μουσικής και της πολιτικής να περνούν από δω για να απολαύσουν τις παραστάσεις του.

Διασημότητες όπως ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, για παράδειγμα, η παθιασμένη με το φλαμένγκο Αβα Γκάρντνερ, ο διάσημος ταυρομάχος Λουίς Μιγκέλ Ντομινγκίν, ακόμη και μέλη της αριστοκρατίας ήταν ανάμεσα στους τακτικούς πελάτες του κέντρου. Οι λάτρεις του Πέδρο Αλμοδόβαρ, εξάλλου, – όπως μας πληροφορεί η esmadrid.com, η επίσημη ιστοσελίδα του Τουρισμού στην Ισπανία- μπορεί να ξέρουν ήδη ότι ο μέγας ισπανός σκηνοθέτης γύρισε στη «Villa-Rosa» τη σκηνή της αισθησιακής drag queen Letal στην ταινία του «Ψηλά Τακούνια» (1991), ενώ κατά καιρούς στη σκηνή της «Villa-Rosa» έχουν γίνει γυρίσματα σκηνών και για άλλες ισπανικές ταινίες.

(Δείτε τη σεκάνς από τα «Ψηλά Τακούνια» του Αλμοδοβάρ που γυρίστηκε στη «Villa-Rosa»)

Η «Villa-Rosa» έκλεισε εξαιτίας της πανδημίας και οι ιδιοκτήτες του κτιρίου δυσκολεύτηκαν να βρουν νέους ενοικιαστές που θα λειτουργούσαν και πάλι την επιχείρηση.  Ξανάνοιξε, τελικά, μετά από εννέα μήνες, στις 26 Δεκεμβρίου, με το σόου «Volver». Οταν το ανέλαβαν η Ιβάνα Πορτολές και ο Αντόνιο Κανάλες φαινόταν ότι η επιβίωση του πιο διάσημου κέντρου φλαμένκο στη Μαδρίτη είχε, επιτέλους, εξασφαλιστεί.

Αλλά λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της μίσθωσης, οι νέοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης ανακάλυψαν ότι το όνομα του χώρου ήταν σήμα κατατεθέν. Μερικούς μήνες αργότερα, ο προηγούμενος μάνατζερ του «Villa-Rosa», Χεσούς Ροντρίγκεθ Θερεθάλ, ο οποίος έχει πολλά μπαρ και εστιατόρια στη Μαδρίτη, έδωσε εντολή στους δικηγόρους του να ζητήσουν αποζημίωση για τη χρήση του ονόματος.

Μιλώντας στον Τσάρλι Ντέβερο, ανταποκριτή των Times στη Μαδρίτη, η Ιβάνα Πορτολές είπε ότι το ποσό ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Από την άλλη πλευρά η δικηγορική εταιρεία, που ενεργεί για τον Ροντρίγκεθ Θερεθάλ,  δεν απάντησε σε αίτημα της βρετανικής εφημερίδας για σχόλιο.

Αντί να πληρώσει τα χρήματα, η Πορτολές έκανε έναν διαγωνισμό για να βρει ένα νέο όνομα, προσφέροντας 6.000 ευρώ στον νικητή. Και μέχρι την Πέμπτη είχε λάβει 1.250 προτάσεις. «Αν μπορέσουμε να βρούμε ένα όνομα που να τιμά την ιστορία και τη δραστηριότητά μας, τότε θα είναι άλλο ένα ανέκδοτο ανάμεσα στα πολλά που έχει αυτό το μέρος», είπε στους Times η νέα μάνατζερ του χώρου.

Ανεξάρτητα, από το πώς θα μετονομαστεί, η διάσημη πρόσοψη του καταστήματος θα διατηρηθεί, βεβαίως, είπε η νέα υπεύθυνη της επιχείρησης. Η εξωτερική επιφάνεια είναι καλυμμένη με ζωγραφισμένα πορσελάνινα πλακάκια από τον διάσημο κεραμοποιό Αντόνιο Ρομέρο, ο οποίος είχε δημιουργήσει και τα πλακάκια για την αρένα ταυρομαχίας «Las Ventas» της Μαδρίτης.

«Η πρόσοψη, που περιλαμβάνει το όνομα της “Villa Rosa”, είναι καλυμμένη με πλακάκια που είναι διατηρητέα», είπε η Πορτολές, προσθέτοντας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να τα καλύψω αν δεν στείλουν εισαγγελική εντολή, κάτι που αμφιβάλλω ότι μπορούν να κάνουν».

Η Πορτολές είπε ακόμα στον  ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας ότι το μπαρ, που ιδρύθηκε το 1911, είναι το παλαιότερο ταμπλάο στον κόσμο, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί. Στη Σεβίλλη υπήρχαν πολλά τέτοια κέντρα, παλιότερα από τη «Villa Rosa», που όμως έχουν κλείσει.

Θα αναγκαστεί άραγε η νέα διεύθυνση να κρύψει την παλιά ταμπέλα στην είσοδο του καταστήματος; (Wikimedia Commons)

Η «Villa Rosa» άνοιξε στον χώρο όπου βρισκόταν ένας παλιός μύλος σοκολάτας και στην αρχή είχε λειτουργήσει σαν κατάστημα με «pescaíto frito» (τηγανητό μπακαλιάρο της Ανδαλουσίας, αγαπημένο φαγητό των Σεφαραδιτών Εβραίων, ένας από τους οποίους μετανάστευσε στις αρχές του 1860 στο Λονδίνο και άνοιξε εκεί το πρώτο κατάστημα «fish and chips», όπως μας πληροφορεί το Atlas Obscura).

Τη δεκαετία του 1920, ο Αντονι Τσακόν, ένας τραγουδιστής φλαμένκο από τη Χερέθ, άρχισε να δίνει παραστάσεις στο εστιατόριο, οι οποίες προσέλκυσαν αμέσως την αριστοκρατία της πόλης. Λέγεται μάλιστα ότι ο βασιλιάς Αλφόνσος 13ος, είχε ανοίξει ένα υπόγειο πέρασμα από το βασιλικό παλάτι για να μπορεί να μπαινοβγαίνει κρυφά στο κέντρο και να παρακολουθεί παραστάσεις.

Η «Villa Rosa» έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα από τα μεγάλα ονόματα του φλαμένκο. Και σήμερα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους της Μαδρίτης για ξένους τουρίστες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...