436
Στις ΗΠΑ, 44% των μαθητών γυμνασίου δηλώνουν πως βιώνουν «επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απόγνωσης» | Shutterstock

Η αμερικανική νεολαία έχει τάσεις αυτοκτονίας!

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 16:01
Στις ΗΠΑ, 44% των μαθητών γυμνασίου δηλώνουν πως βιώνουν «επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απόγνωσης»
|Shutterstock

Η αμερικανική νεολαία έχει τάσεις αυτοκτονίας!

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 16:01

Οι έφηβοι στις ΗΠΑ βιώνουν «επιδημία» ψυχικής αστάθειας, εν πολλοίς ανεξήγητη από τους ειδικούς. Το χρονικό διάστημα 2007-2019 οι έφηβοι που ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν κρίσεις κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 60%. Τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των ατόμων ηλικίας 10 έως 24 ετών αυξήθηκαν επίσης 60% στο διάστημα 2000 και 2007.

Σε πρόσφατη μελέτη (του Απριλίου) αναφέρεται ότι μεταξύ 2009 και 2021 αυξήθηκε από 26% σε 44% το ποσοστό των μαθητών γυμνασίου που δήλωσαν πως βιώνουν «επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απόγνωσης». Σε ποσοστό 19,9% τα παιδιά δήλωσαν ότι «σκέφτηκαν την αυτοκτονία», ενώ σε ποσοστό 9%, σχεδόν ένας στους δέκα, ότι «προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν».

Οι επισκέψεις σε νοσοκομεία για αυτοτραυματισμούς το 2019 μετρήθηκαν 350 ανά 100.000 παιδιά, αυξημένες και αυτές σε σχέση με το παρελθόν. Τα κορίτσια ήταν περισσότερα. Τα δεδομένα είναι αυτά, δεν αμφισβητούνται, όμως τα αίτια του φαινομένου είναι θολά. Οι New York Times και το Atlantic έσκυψαν στο θέμα.

Η τάση προϋπήρχε του κορονοϊού, αλλά η πανδημία την επέτεινε είπε στο Atlantic ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Τεμπλ, Λόρενς Στάινμπεργκ. Μέσα στην πανδημία οι έφηβοι απομονώθηκαν περισσότερο, πέρασαν λιγότερο χρόνο με τους φίλους τους, όλες τις δραστηριότητές τους τις διεκπεραίωσαν ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως. Ενιωσαν και ότι η ζωή τους απειλήθηκε από υπέρτερες δυνάμεις.

Εθισμός και κατάθλιψη

Μετά το 2009 οι Αμερικανοί έπεσαν με τα μούτρα στα social media. Ο Ματ Ρίχτελ, που δημοσίευσε στους New York Times μία έρευνα περί εφήβων, αναφέρθηκε σε αυτόν τον παράγοντα. Και το Atlantic έγραψε ότι «τα social media είναι ελαφρώς εθιστικά, κάποιους, λίγους, μπορεί να τους οδηγήσει σε κατάθλιψη».

Το ίδιο Μέσο έγραψε ότι τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στις κρίσεις τρίτων, τις οποίες δέχονται σε τέτοιο περιβάλλον. Η σχέση δημοφιλίας και σώματος είναι καθοριστική στην περίπτωσή τους. «Αγχος», λοιπόν. Πέρα από την ψευδαίσθηση της ιντερνετικής φιλίας, όπως είπε στους ΝΥΤ η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Ορεγκον Μπόνι Νάγκελ, η αλήθεια είναι ότι «εκεί δεν υπάρχουν φίλοι».

Αλλο επιβαρυντικό σημείο, σχετιζόμενο με το Ιντερνετ, είναι η στέρηση του ύπνου, έγραψε το Atlantic. Υπάρχει και η σχετική στατιστική: «Το ποσοστό των μαθητών γυμνασίου που κοιμήθηκαν 8 ώρες μειώθηκε κατά 30% από το 2007 έως το 2019».

Στις ΗΠΑ οι φοβίες των μεγάλων (από την καθημερινή βία στη ζωή τους μέχρι τον κορονοϊό και την κλιματική αλλαγή) πέρασαν και στα παιδιά. Ετσι έχουν στρες, και το στρες φέρνει τη θλίψη. Αλλο ένα στοιχείο που το Atlantic έκρινε σοβαρό για την ψυχική ανισορροπία των μικρών Αμερικανών είναι οι «υπερπροστατευτικοί γονείς». Αυτοί δεν ετοιμάζουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίζουν ζωή με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Aποκομμένο, κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να εξηγήσει την αύξηση των ποσοστών ψυχικής διαταραχής στους αμερικανούς εφήβους. Ωστόσο όλα μαζί την υποδααυλίζουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...