371
Οι 27 ηγέτες κατά τη συνάντησή τους στις Βερσαλλίες | Michel Euler/Pool via REUTERS

Σύνοδος Κορυφής: Κοινό χρέος ζητεί η Γαλλία, διαφωνεί (ξανά) η Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 21:35
Οι 27 ηγέτες κατά τη συνάντησή τους στις Βερσαλλίες
|Michel Euler/Pool via REUTERS

Σύνοδος Κορυφής: Κοινό χρέος ζητεί η Γαλλία, διαφωνεί (ξανά) η Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2022, 21:35

Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα λόγω του πολέμου, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», όπως είπε, σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνόδου, η συνήθης δυστοκία της ΕΕ έκανε και πάλι την εμφάνισή της.

Ενώ η Γαλλία φαίνεται να προωθεί την λύση του κοινού χρέους για την ενέργεια, η Γερμανία και η Ολλανδία τονίζουν ότι οι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από τα 800 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οπως ανέφερε το Reuters, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων τα 27 κράτη μέλη τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την μείωση των εξαρτήσεων στον τομέα της ενέργειας (ειδικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας) αλλά και γενικότερα σε τομείς όπως αυτούς της βιομηχανίας, της υγείας και της τεχνολογίας, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής βάσης της ΕΕ. Τονίζουν ακόμη την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Το Reuters σημειώνει ότι μόνο 74 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής από το υπερδεκαπλάσιο πακέτο του Ταμείου Ανάπτυξης, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν λεπτομερείς εκθέσεις για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια.

Καμία δέσμευση για Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, την οποία το Κίεβο επιθυμεί ακόμη καλύτερα με ταχείες διαδικασίες, το προσχέδιο δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει διαφωνία για τις δεσμεύσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει η ΕΕ έναντι του Κιέβου, με δεδομένο ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την άμυνα, το προσχέδιο σημειώνει ότι η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ είναι συμπληρωματική ως προς το ΝΑΤΟ, καθώς και πως οι 27 συμφωνούν σε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεων, καθώς και ενθάρρυνση των κοινών επενδύσεων μεταξύ των κρατών μελών σε κοινά έργα και κοινές προμήθειες εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...