942
| REUTERS/Joshua Roberts

Η Δύση αντιδρά στο διάγγελμα Πούτιν και αναγγέλλει κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 22:48

Η Δύση αντιδρά στο διάγγελμα Πούτιν και αναγγέλλει κυρώσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 22:48

Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο επαρχιών που αποσχίστηκαν από την Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί με σθεναρότητα από την Ευρώπη, τόνισαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούμενη στην ίδια γραμμή με  άλλες δυτικές χώρες.

«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη», αναφέρουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε πανομοιότυπα tweet.

«Η Ένωση θα αντιδράσει με κυρώσεις σε βάρος όσων εμπλέκονται σε αυτήν την παράνομη πράξη. Η Ένωση επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», αναφέρουν ακόμη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που κατήγγειλε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών ως «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας. «Αυτό είναι σαφέστατα αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας, είναι αποκήρυξη των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θεωρώντας αυτό «κακό οιωνό» για την κατάσταση στην Ουκρανία.

ΟΗΕ: «Κατάφωρη παραβίαση»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Αυτό είναι «ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Ρωσία επέλεξε την αντιπαράθεση αντί για τον διάλογο και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη για την αναγνώριση δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι με την ενέργειά της αυτή η Ρωσία σήμανε το τέλος της διαδικασίας του Μινσκ.

«Η αναγνώριση από τον πρόεδρο Πούτιν της ‘Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ΄ και της ‘Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ’ ως ανεξάρτητα κράτη δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση για τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό το βήμα… σηματοδοτεί το τέλος στη διαδικασία του Μινσκ», δήλωσε η Τρας.

«Αυτό αποδεικνύει την απόφαση της Ρωσίας να επιλέξει ένα μονοπάτι αντιπαράθεσης αντί για τον διάλογο. Θα συντονίσουμε την απάντησή μας με τους συμμάχους. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη», αναφέρει σε ανακοίνωση.

«Αύριο θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στην επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», έγραψε η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι με την αναγνώριση των αυτονομιστών, η Ρωσία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της και επιτίθεται στην κυριαρχία της Ουκρανίας. «Καταδικάζω αυτή την απόφαση», γράφει ο γάλλος πρόεδρος που ζητεί την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και κυρώσεις από την Ευρώπη.

Με κυρώσεις απαντούν οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα εκτελεστική εντολή η οποία θα απαγορεύσει τις «νέες επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση από Αμερικανούς, προς, από ή στις» δύο περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Το διάταγμα θα προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων «σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωση.

Η Ψάκι είπε ότι έρχονται περισσότερα μέτρα και δήλωσε ότι αυτά είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε την αναγνώριση από τη Μόσχα και κάλεσε τη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η αναγνώριση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρό πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση και πολιτική λύση στην τρέχουσα διένεξη. Προσπάθειες ετών στο Σχήμα της Νορμανδίας και στον ΟΑΣΕ καταστρέφονται σκοπίμως και χωρίς κατανοητό λόγο. Η δέσμευση της Ρωσίας για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης δέχεται τεράστιο πλήγμα»

«Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει το απειλητικό στρατιωτικό σκηνικό στα σύνορα της Ουκρανίας. Προειδοποιούμε ρητά εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας», καταλήγει.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δήλωσή του σημειώνει: «Καταδικάζω την ρωσική αναγνώριση του Ντόνετσκ/Λουγκάνσκ Ουκρανία. Διαβρώνει τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Καλούμε τη Μόσχα να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις και να επιλέξει τη διπλωματία».

Το ΝΑΤΟ υπενθυμίζει ότι το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία, επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σημειώνει ότι το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ είναι μέρος της Ουκρανίας.

«Η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο γγ του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι Σύμμαχοι παροτρύνουν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας, να ανατρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», καταλήγει η δήλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...