455
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Πλεύρης εξειδίκευσε τα μέτρα: τι αλλάζει στο ωράριο εργασίας και καταστημάτων

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 10:46
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Πλεύρης εξειδίκευσε τα μέτρα: τι αλλάζει στο ωράριο εργασίας και καταστημάτων

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2021, 10:46

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά προστατευτικό προς τους ανεμβολίαστους και στοχεύουν να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή. Σε αυτό επέμεινε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή οπότε και εξειδίκευσε τα όσα ανακοινώθηκαν μια μέρα νωρίτερα από τον Πρωθυπουργό.

Οι ανεμβολίαστοι, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, πέρα από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν ούτε σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά και άλλους χώρους, ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες, με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Για την αποφυγή του συνωστισμού επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30. Πρόσθεσε ακόμη ότι επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, προκειμένου να μην αμελήσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Τι ισχύει από τη Δευτέρα

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στο νέο ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο από τη Δευτέρα.

Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις καθημερινές από τις 10:00 έως τις 21:00 για την αποφυγή του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρόσθεσε ότι στους εσωτερικούς χώρους εστίασης θα μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι, ενώ στους εξωτερικούς θα κάθονται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid).

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών και άλλα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με πιστοποιητικό.

Στα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία, τις κάβες και τα φαρμακεία οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αλλά θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 9 τ.μ.

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης θα μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.

Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, «η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση».

Επισήμανε ακόμη ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό». Πρόσθεσε ότι «έχουμε εξασφαλίσει από τον ιδιωτικό τομέα το σύνολο των ΜΕΘ που διαθέτει. Σε βόρεια Ελλάδα έχουμε άνω των 700 κλινών, ενώ υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική αν χρειαστεί».

Για την επίταξη, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ήταν αναγκαίο μέτρο και πρόσθεσε ότι «τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Τέλος, για τους εμβολιασμούς, είπε ότι συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό και ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού, συγκεκριμένα 137.000 για την πρώτη δόση και 400.000 για την τρίτη δόση. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, επισήμανε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...