445
Πιο αυστηρή και ξεκάθαρη από ποτέ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έναντι των Τούρκων | rnd.de

Ράπισμα Κομισιόν σε Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 15:50
Πιο αυστηρή και ξεκάθαρη από ποτέ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έναντι των Τούρκων
|rnd.de

Ράπισμα Κομισιόν σε Ερντογάν: Δεν θα δεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 15:50

Ηταν ένα καθαρό και συνάμα ηχηρό μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν και την εντεινόμενη προσπάθειά του να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Το μήνυμα αυτό ήρθε από τα χείλη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χωρίς μισόλογα και διπλωματικές διατυπώσεις, ξεκαθάρισε στην Αγκυρα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της εβδομάδας με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του μετέφερε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

«Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου, ο τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς. Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών», τόνισε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας ότι το «σαφές αυτό  μήνυμα» το  μετέφερε προσωπικά στον πρόεδρο Ερντογάν και πλέον είναι στο χέρι του να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

Στις δηλώσεις της, η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι -παρά την πρόσκαιρη βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία- υπάρχει «λίγη ή καθόλου πρόοδος όσον αφορά την Κύπρο».

«Συνολικά οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί εσχάτως, υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης. Από την άλλη πλευρά, όμως, βλέπουμε ακόμη λίγη ή καθόλου πρόοδο αναφορικά με την Κύπρο και αυτό είναι απογοητευτικό», τόνισε η γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερώτηση για το ίδιο θέμα, δέχθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου, ο οποίος για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι τα περί δύο κρατών είναι εκτός κάθε συζήτησης.

«Δεν συναντήθηκα με τον [επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων] Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός. «Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αναφορά της στο Μεταναστευτικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως υπάρχει σχεδιασμός για διάθεση επιπλέον 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία μέχρι το 2024. «Αυτά», είπε, «θα έρθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα εστιάσουν στην κοινωνικοοικονομική στήριξη των προσφύγων».

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θα παρέχει 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 για τη στήριξη των σύρων προσφύγων σε Ιορδανία και Λίβανο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...