339
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης | YouTube/ΑΝΤ1

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – ανοίγει την Πέμπτη το Taxisnet

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 10:11
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης
|YouTube/ΑΝΤ1

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – ανοίγει την Πέμπτη το Taxisnet

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2021, 10:11

Ανοίγει εντός των επόμενων ωρών το  Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Εκτός από την πολιτική απόφαση, σημείωσε ο υπουργός, εξαρτάται και από τα συστήματα της ΑΑΔΕ, αλλά όλα δείχνουν ότι τα πάντα θα είναι είναι έτοιμα για να ανοίξει η πλατφόρμα.

«Σε αντιδιαστολή με την περσινή χρονιά, που τρέχαμε το καλοκαίρι να πούμε στους λογιστές να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για την προκαταβολή φόρου, φέτος έχουν ήδη νομοθετηθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και η πρόβλεψη για τα τεκμήρια και θα είναι αυτοματοποιημένα στη συμπλήρωση της δήλωσης», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές για κρατικές αποζημιώσεις λόγω του lockdown και τον συν-υπολογισμό τους στις δηλώσεις, διευκρίνισε ότι οι «όποιες διευκρινίσεις για τις φορολογικές δηλώσεις έχουν δοθεί ήδη από τις 20 Απριλίου».

Ηδη επίσης, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για τις φοροαπαλλαγές ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια λόγω του lockdown, αλλά και για την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών (συλλογή αποδείξεων) από τους πολίτες.

«Σε δύο χρόνια και εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, έχουμε μειώσει μόνιμα μεσοσταθμικά κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον φόρο για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021 και το 2022 και μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Δεν είναι και λίγα μέσα σε δύο χρόνια. Οποιος χώρος δημιουργείται, θα αξιοποιείται για τη μείωση φόρων και εισφορών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 θα πρέπει να καταβληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα θα δίνεται εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021. Η εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων είναι έως τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

Αντίστοιχα, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...