483
Ενα καρναβαλικό άρμα τοποθέτησαν ακτιβιστές μπροστά από τον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Κολωνίας, διαμαρτυρόμενοι για τα σκάνδαλα κακοποίησης | REUTERS/Thilo Schmuelgen

Σάλος στη Γερμανία από τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τις κακοποιήσεις παιδιών από ιερείς

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 16:10
Ενα καρναβαλικό άρμα τοποθέτησαν ακτιβιστές μπροστά από τον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Κολωνίας, διαμαρτυρόμενοι για τα σκάνδαλα κακοποίησης
|REUTERS/Thilo Schmuelgen

Σάλος στη Γερμανία από τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τις κακοποιήσεις παιδιών από ιερείς

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2021, 16:10

Είναι ένα σοκ. Επί τέσσερις δεκαετίες η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη Γερμανία συγκάλυπτε συστηματικά σεξουαλικά σκάνδαλα και κακοποίηση παιδιών από ιερείς. Το σχετικό πόρισμα παρουσιάστηκε στην Κολωνία, καρδιά του γερμανικού ρωμαιοκαθολικισμού, έδρα της πανίσχυρης τοπικής αρχιεπισκοπής.

Οπως ανέφερε η Deutsche Welle, ο γνωστός γερμανός ποινικολόγος Μπιoρν Γκέρκε, υπεύθυνος της έρευνας, ανέφερε ότι στόχος της ήταν να εξετάσει κατά πόσο εκκλησιαστικοί παράγοντες υπερέβησαν τα καθήκοντά τους, συγκαλύπτοντας τα σχετικά σκάνδαλα την περίοδο 1975-2018. Και το αποτέλεσμα της έρευνας προκαλεί σεισμό.

Μεταξύ των παραγόντων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας οι οποίοι κατηγορούνται ότι συγκάλυπταν τα σκάνδαλα και δεν προστάτευσαν τα θύματα είναι ο αποβιώσας καρδινάλιος Γιόαχιμ Μάιζερ, ο επίσκοπος Ντομίνικους Σβάντερλαπ, ο πρώην τμηματάρχης της Μητρόπολης Κολωνίας και σημερινός αρχιεπίσκοπος του Αμβούργου Στέφαν Χέσε.

Η έρευνα εντόπισε 202 θύτες σεξουαλικής βίας και 314 θύματα, στην πλειονότητά τους αγόρια κάτω των 14 ετών. Μεγάλο μέρος των αδικημάτων πραγματοποιήθηκε πριν από το 1975, αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το 2010, όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι πληροφορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κυρίως, από ιερωμένους.

Οπως έγραψε στα «Νέα» ο Γιώργος Παππάς, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Βερολίνο, το σκάνδαλο συγκάλυψης των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Εκκλησίας είναι το μεγαλύτερο στη Γερμανία μέχρι στιγμής. Υπεύθυνη της συγκάλυψης ήταν η εκκλησιαστική ηγεσία.

«Επί δεκαετίες κανείς δεν τολμούσε να καταγγείλει αυτές τις υποθέσεις» είπε ο συντάκτης του πορίσματος, Μπιορν Γκέρκε. «Στη Μητρόπολη Κολωνίας υπήρχαν συνεχώς προσπάθειες συγκεκριμένων υψηλά ιστάμενων υπευθύνων να μην επιτρέψουν τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης, για να μην πληγεί το κύρος της Εκκλησίας» διαπίστωσε ο Γκέρκε. Αυτό δεν αφορά μόνο τη Μητρόπολη Κολωνίας. «Δεν είμαι βέβαιος ότι με τέτοια έρευνα θα βρείτε μια μητρόπολη στη Γερμανία όπου δεν θα έχουν παραβιαστεί κανόνες και καθήκοντα» σημείωσε ο νομικός.

Συγκάλυψη μόνο για κληρικούς

Το 70% των υποθέσεων στην αρχιεπισκοπή Κολωνίας αφορούσε κληρικούς, ενώ υπόλοιπες υποθέσεις αφορούσαν λαϊκούς. Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι η συγκάλυψη πράξεων σεξουαλικής βίας γινόταν μόνο όταν οι θύτες ήταν κληρικοί, όχι όμως όταν ήταν λαϊκοί. Ο καθηγητής Γκέρκε τεκμηριώνει παράβαση καθήκοντος σε τουλάχιστον 78 περιπτώσεις από οκτώ άτομα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, ανάμεσα τους δύο πρώην αρχιεπίσκοποι της Κολωνίας και ο νυν αρχιεπίσκοπος Αμβούργου, Στέφαν Χέσε, ο οποίος στο παρελθόν διατέλεσε γενικός βικάριος στην Κολωνία. Η γνωμοδότηση τους καταλογίζει ότι συγκάλυψαν τα σκάνδαλα και δεν προστάτευσαν τα θύματα.

Την εντολή για το πόρισμα είχε δώσει ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Κολωνίας, καρδινάλιος Ράινερ Μαρία Βόλκι. Σε δήλωσή του μετά την παρουσίαση της έκθεσης, καταδίκασε τη στάση των προκατόχων του και όσων άλλων εμπλέκονται στην αποσιώπηση των περιστατικών. Παράλληλα, ανακοίνωσε την άμεση παύση των καθηκόντων δύο ανώτερων κληρικών της αρχιεπισκοπής που κατηγορούνται στην έρευνα για παράβαση καθήκοντος.

Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, τόνισε ο καρδινάλιος Βόλκι. Το επόμενο διάστημα θα εξετάσει κατά πόσο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για άλλα άτομα. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στην οργανωτική δομή της εκκλησίας, που θα καθιστούν αδύνατη τη συγκάλυψη παρόμοιων φαινομένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...