286
| REUTERS/Carlos Barria

«Μισή» στροφή από τον Τραμπ: Θέλω να γίνουν εκλογές, αλλά ανησυχώ για τη νοθεία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 07:51

«Μισή» στροφή από τον Τραμπ: Θέλω να γίνουν εκλογές, αλλά ανησυχώ για τη νοθεία

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 07:51

Πρώτα έβαλε τη βόμβα ο Ντόναλντ Τραμπ, τώρα απλώς προσπαθεί να μαζέψει τα «συντρίμμια» σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Μερικές ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιδιώξει αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου, για τον φόβο της νοθείας του αποτελέσματος, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο.

Δεν έκρυψε όμως και την «ανησυχία» του για τα προβλήματα που, όπως ισχυρίζεται, θα προκαλέσουν τα εκατομμύρια των ψήφων οι οποίες θα σταλούν ταχυδρομικά.

«Θέλω να γίνουν εκλογές και να έχουμε αποτέλεσμα, πολύ, πολύ περισσότερο από εσάς», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Δεν θέλω αναβολή. Θέλω να γίνουν εκλογές. Όμως δεν θέλω να αναγκαστούμε να περιμένουμε τρεις μήνες και μετά να μάθουμε ότι λείπουν ψηφοδέλτια και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα».

Ο Τραμπ επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον Τύπο, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, για τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η καθυστερημένη έλευση επιστολικών ψήφων και υποστήριξε πως θα χρειάζονταν εβδομάδες, μήνες, αν όχι «χρόνια», για να ξεδιαλύνει η κατάσταση.

«Θέλω να δω αλλαγή της ημερομηνίας (των εκλογών); Όχι. Αλλά δεν θέλω να έχουμε νοθευμένες εκλογές», επέμεινε.

Αυτό που φάνηκε να εισηγείται νωρίτερα χθες μέσω Twitter (όπως φαίνεται πιο πάνω) αποκρούστηκε αμέσως από στελέχη της αντιπολίτευσης, των Δημοκρατικών, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων.

Και για πολιτικούς λόγους, αλλά πολύ περισσότερο για νομικούς λόγους καθώς δεν έχει ο πρόεδρος τη δυνατότητα να αναβάλει μονομερώς τη διαδικασία. Θεωρητικά υπάρχει τρόπος αναβολής από το Κογκρέσο, αλλά η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη και οι προθεσμίες τόσο σφιχτές ώστε πρακτικά είναι απίθανη η αναβολή ενόψει του Νοεμβρίου.

Κάποιοι υπενθύμισαν μάλιστα ότι μέσα στη φωτιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι στρατιώτες στα μέτωπα ψήφισαν μέσω ταχυδρομείου για τις εκλογές του 1944…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...