300
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ενημέρωση για τον κορονοϊό. Εμφανές στον χάρτη πίσω του πόσο επηρεάζονται οι Πολιτείες του Νότου | REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: 1.225 νεκροί σε μια ημέρα – Ο Τραμπ ακύρωσε το συνέδριο στη Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2020, 09:27
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ενημέρωση για τον κορονοϊό. Εμφανές στον χάρτη πίσω του πόσο επηρεάζονται οι Πολιτείες του Νότου
| REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: 1.225 νεκροί σε μια ημέρα – Ο Τραμπ ακύρωσε το συνέδριο στη Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2020, 09:27

Ηταν αναμενόμενο και ίσως μάλιστα καθυστέρησε κιόλας: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ακύρωση του Εθνικού Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Τζάκσονβιλ της  Φλόριντα, εξαιτίας της επιδημίας Covid-19.

Σε δήλωσή του ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι τώρα κατάλληλη η στιγμή για ένα μεγάλο συνέδριο με δεδομένη την αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Φλόριντα. Θεωρεί ακόμη ότι είναι καθήκον του ως πρόεδρος να «προστατεύσει τους Αμερικανούς».

Αυτό όμως στα λόγια, γιατί οι στατιστικές δεν δείχνουν το ίδιο. Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν άλλοι 1.225 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 76.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η προηγούμενη φορά που καταγράφηκαν πάνω από 1.200 θάνατοι ήταν στις 29 Μαΐου.

Στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε και το όριο των 4 εκατομμυρίων επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων – λίγο περισσότερο από το 1% του πληθυσμού. Τα 3 εκατομμύρια κρούσματα είχαν ξεπεραστεί μόλις στις 8 Ιουλίου.

Συνολικά οι νεκροί είναι 144.000, αριθμός που, με τα τρέχοντα δεδομένα, δεν είναι απίθανο να προσεγγίσει αυτό που εξαρχής θεωρούνταν δυσμενές σενάριο των 200.000 θανάτων.

Οπως είπε και ο Τραμπ, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα πριν πάνε καλύτερα. Πόσο παρήγορη να είναι όμως μια τέτοια κοινοτοπία σε αυτές τις συνθήκες;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η καμπύλη της μετάδοσης βρίσκεται ξανά σε άνοδο, ειδικά στις νότιες και τις δυτικές Πολιτείες, γεγονός που ίσως σχετίζεται με την απόφαση του προέδρου να ακυρώσει το συνέδριο. Το Τέξας, η Καλιφόρνια, η Αλαμπάμα, το Αϊντάχο και η Φλόριντα κατέγραψαν Τετάρτη ή την Πέμπτη ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες.

Αρχικά το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας από τις 24 ως τις 27 Αυγούστου, αλλά ο εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς  κυβερνήτης της Πολιτείας ζήτησε να περιοριστεί η διοργάνωση για την τήρηση των πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό.

Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να διοργανώσουν σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονικά το δικό τους συνέδριο που θα γινόταν από τις 17 ως τις 20 Αυγούστου στο Μιλγουόκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...