735
H Ανγκελα Μέρκελ αποχωρώντας, εμφανώς κουρασμένη, από τις διαπραγματεύσεις της Κυριακής | REUTERS/Johanna Geron /Pool

Τέταρτη μέρα μάχης στις Βρυξέλλες: Στα 390 δισ. ευρώ ο… μαγικός αριθμός;

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 07:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/07/2020, 12:01
H Ανγκελα Μέρκελ αποχωρώντας, εμφανώς κουρασμένη, από τις διαπραγματεύσεις της Κυριακής
|REUTERS/Johanna Geron /Pool

Τέταρτη μέρα μάχης στις Βρυξέλλες: Στα 390 δισ. ευρώ ο… μαγικός αριθμός;

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 07:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/07/2020, 12:01

Τα κακά νέα είναι ότι ξημέρωσε η τέταρτη (!) ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που συνήθως διαρκεί δύο, και οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών ακόμα δεν είχαν καταφέρει να βρουν ένα κοινό σημείο για το πολυσυζητημένο Ταμείο Ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών από τη λαίλαπα του κορονοϊού.

Τα καλά νέα είναι ότι όλοι παρέμειναν στις Βρυξέλλες πρόθυμοι να συμφωνήσουν, έστω μετά από οδυνηρούς συμβιβασμούς –ανανέωσαν δε το ραντεβού τους για τις 5 μ.μ. της Δευτέρας.

Οι διαφορές δεν αμβλύνθηκαν. Οι λεγόμενοι «φειδωλοί» του Βορρά (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία) θεωρούν ότι το Ταμείο πρέπει να έχει περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις προς τις περισσότερο πληττόμενες χώρες του Νότου, οι οποίες με τη σειρά τους βλέπουν σε αυτό το σχέδιο τον εφιάλτη νέων μνημονίων.

Και ενώ το «μείγμα» δανείων-επιχορηγήσεων παρέμενε σημείο τριβής, διατυπώθηκαν ανοιχτά από τους βόρειους ότι και τα 750 δισ. ευρώ της πρότασης της Κομισιόν, πρέπει να μειωθούν σε 700 δισ. ευρώ. Πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν τελικά πως στο τραπέζι τέθηκε συμβιβαστική πρόταση που διατηρεί μεν το Ταμείο Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ, αλλά ρίχνει δραματικά το ποσό των επιχορηγήσεων στα 390 δισ. ευρώ (από 500 δισ. που ήταν αρχικά και 400 δισ. ευρώ που «υποχώρησε» στις διαπραγματεύσεις των πρώτων ημερών).

Οι 27 ηγέτες διαβουλεύονταν μέχρι τα ξημερώματα για να βρουν κοινό τόπο και να καταλήξουν σε συμφωνία, χωρίς να λείψουν οι εντάσεις. Χαρακτηριστικό το συμβάν με πρωταγωνιστή τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκνευρισμένος από τη συμπεριφορά κυρίως του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απείλησε να φύγει από τη Σύνοδο.

Οπως περιγράφεται, ο πρόεδρος της Γαλλίας «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.

Στο στόχαστρο του Μακρόν ήταν οι λεγόμενες «ολιγαρκείς» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία –«ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους», εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του Κουρτς, ο οποίος κάποια στιγμή σηκώθηκε και έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε «προσβεβλημένος» από το σχόλιο του Μακρόν.

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να «πληρώσουν το σχέδιο» και αυτές είναι «που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση». «Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία», κατ’ αυτήν την τελευταία πηγή.

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες: «Η ερώτηση είναι η ακόλουθη: είναι οι 27 ηγέτες , οι υπεύθυνοι για τους  λαούς της Ευρώπης, ικανοί να χτίσουν ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη; Ή μ’ ένα δάκρυ, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, η οποία υπονομεύεται από την κακοπιστία;» είπε.

Τόσο πάντως ο Κουρτς όσο και ο Μαρκ Ρούτε, δήλωσαν το πρωί της Δευτέρας αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί ένα σημείο συμφωνίας, αν και ο Ολλανδός παραδέχτηκε ότι κατάσταση είναι οριακή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι «από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Παράλληλα, ορισμένοι από τους «φειδωλούς»  ζητούν από τον Σαρλ Μισέλ να μειώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ στα 700 και η αντιστοιχία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι 50%-50%. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές δεν ήταν διατεθειμένος να μειώσει το ποσό των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αγκάθι το Κράτος Δικαίου

Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, υπάρχει το πρόβλημα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που θεωρούνται από πολλούς χώρες οι οποίες δεν σέβονται και τόσο το Κράτος Δικαίου, οπότε δεν μπορεί η ΕΕ να τους «ανταμείψει» με κονδύλια.

«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το Κράτος Δικαίου. Ωστόσο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία εναντιώνονται στον όρο αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...