280
Ο καθηγητής Βατόπουλος ήταν σαφής για την αποφυγή αχρείαστων συγκεντρώσεων - συναθροίσεων |

Καθηγητής Βατόπουλος για κορονοϊό: Στην Ελλάδα από πάρτι θα την πάθουμε

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 11:16
Ο καθηγητής Βατόπουλος ήταν σαφής για την αποφυγή αχρείαστων συγκεντρώσεων - συναθροίσεων
|

Καθηγητής Βατόπουλος για κορονοϊό: Στην Ελλάδα από πάρτι θα την πάθουμε

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 11:16

«Ετσι όπως πάμε, στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού σε περιοχές εκτός του χάρτη της πανδημίας στη χώρα μας.

Αν κάτι μπορεί να γίνει, αυτό είναι να αποφεύγονται οι αχρείαστες συναθροίσεις, σημείωσε ο καθηγητής σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, οπότε καλό είναι πάρτι και ανάλογες συγκεντρώσεις να μη γίνονται.

Ερωτηθείς αν η Παραμυθιά είναι ο «νέος Εχίνος» που έχει τεθεί σε απόλυτη απομόνωση, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι υπάρχει η λογική του παγόβουνου, όπου κάτω από τα φαινομενικά λίγα κρούσματα, υπάρχουν ενδεχόμενως πολύ περισσότερα. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα γίνει», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κορονοϊός είναι εδώ, ξεκαθάρισε, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της Θεσπρωτίας.

«Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας, όμως ξαφνικά βρέθηκε. Αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (που σημαίνει να έχεις τοπικά R0 πάνω από τη μονάδα), ο ιός δύσκολα εκριζώνεται», τόνισε. «Γι’ αυτό, αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος, ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Οποιος έχει γρίπη, ας πούμε ότι έχει κορονοϊό, μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι –υπογράμμισε– παίζεται στη γρήγορη διάγνωση».

Οσο για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορονοϊού, αρκέστηκε να πει ότι κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει,  επισημαίνοντας στο σημείο αυτό ότι η διαφορά του Covid-19 με τον ιό SARS είναι ότι ο SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς, άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ στον κορονοϊό η μετάδοση γίνεται και από τους ασυμπτωματικούς.

Για το πόσο πιθανό είναι το δεύτερο αυτό κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι, εκτίμηση του καθηγητή ήταν ότι περί τα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...