234
Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πήρε -επιτέλους- μια κάποια θέση για το πώς οι Τούρκοι προκαλούν ακόμα και συμμάχους στο ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία | REUTERS/Francois Lenoir/Pool

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα ερευνήσει τις κατηγορίες της Γαλλίας κατά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 19:20
Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πήρε -επιτέλους- μια κάποια θέση για το πώς οι Τούρκοι προκαλούν ακόμα και συμμάχους στο ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία
|REUTERS/Francois Lenoir/Pool

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα ερευνήσει τις κατηγορίες της Γαλλίας κατά της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 19:20

Την έναρξη έρευνας για το περιστατικό που κατήγγειλε η Γαλλία με στοχοποίηση από τουρκικές φρεγάτες κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τον έλεγχο του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για αποστολές όπλων στη Λιβύη ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ μετά από την συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Γαλλία είχε καταγγείλει ότι γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε προ ημερών στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

Η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί είχε περιγράψει λεπτομερώς το περιστατικό και πώς τρεις τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πορεία προς το λιμάνι της Μισράτα στη Λιβύη, «κλείδωσαν» στο στόχαστρό τους γαλλικό πολεμικό σκάφος, το οποίο μετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ που ήλεγχε αν το τουρκικό πλοίο «Cirkin» μετέφερε λαθραία όπλα στη Λιβύη. Το «Cirkin» έκλεισε μάλιστα το σύστημα εντοπισμού του, κάλυψε τον αριθμό του και αρνήθηκε να πει ποιος ήταν ο προορισμός του.

Από την πλευρά του, τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία λέγοντας πως οι γαλλικές δυνάμεις θέλησαν να ερευνήσουν ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα και «αυτό δεν επιτράπηκε» και πως η Τουρκία δεν προέβη σε προκλητική ή επιθετική ενέργεια για να το αποτρέψει αυτό. «Ωστόσο αναμένουμε από τους συμμάχους να δείξουν την ίδια κατανόηση και ευαισθησία απέναντι στο τουρκικό ναυτικό και στην παρουσία του», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...