450
H Φλοράνς Παρλί, γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, διερωτήθηκε για το τι ακριβώς παριστάνουν ότι συζητούν οι 30 εκπρόσωποι στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο... | EPA/YOAN VALAT

Τι σημαίνει η οργή της Γαλλίας για τους Τούρκους

Νίκος Μαρτίνος Νίκος Μαρτίνος 18 Ιουνίου 2020, 07:16
H Φλοράνς Παρλί, γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, διερωτήθηκε για το τι ακριβώς παριστάνουν ότι συζητούν οι 30 εκπρόσωποι στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο...
| EPA/YOAN VALAT

Τι σημαίνει η οργή της Γαλλίας για τους Τούρκους

Νίκος Μαρτίνος Νίκος Μαρτίνος 18 Ιουνίου 2020, 07:16

Κάτι αλλάζει στην περιοχή και σίγουρα δεν είναι ο καιρός. Η παρέμβαση της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων (sic) της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ σχετικά με τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν πραγματικά πρωτάκουστη για τα δεδομένα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η Παρλί περιέγραψε με ανατριχιαστική λεπτομέρεια πώς οι τρεις τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πορεία προς το λιμάνι της Μισράτα στη Λιβύη, «κλείδωσαν» στο στόχαστρό τους γαλλικό πολεμικό που επιχείρησε να ασκήσει έλεγχο, έπειτα από πληροφορίες που διοχετεύθηκαν από τη Ρώμη προς το Νόρθγουντ της Αγγλίας, δηλαδή από το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ «Ειρήνη» προς εκείνο του ΝΑΤΟ.

Το τουρκικό πλοίο είχε αρχίσει να παρακολουθεί ήδη από τα νότια της Κρήτης η φρεγάτα «Σπέτσαι» του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά, για ευνόητους λόγους, κρίθηκε ότι μια νηοψία από ελληνικό πολεμικό σε τουρκικό, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένταση.

Η Φλοράνς Παρλί διερωτήθηκε για το τι ακριβώς παριστάνουν ότι συζητούν οι 30 εκπρόσωποι στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, τη στιγμή που τα πολεμικά πλοία μιας χώρας-μέλους, απειλούν ένα συμμαχικό κράτος με χρήση βίας.

Αυτά συνέβησαν πίσω από τις «κλειστές πόρτες» της τηλεδιάσκεψης των υπουργών του ΝΑΤΟ. Λίγο νωρίτερα, γάλλοι αξιωματούχοι φρόντιζαν με διαρροή προς το Reuters, να επισημάνουν ότι πλέον για το Παρίσι υπάρχει «τουρκικό πρόβλημα» στο ΝΑΤΟ.

Η ασυνήθιστα σκληρή δήλωση από την πλευρά της Γαλλίας προφανώς ήχησε ως μελωδία στα αυτιά της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, αλλά το μήνυμα, παρότι εμφατικό, δεν συγκίνησε πολλούς. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε τις καταγγελίες της γαλλίδας ομολόγου του, άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν αγενές, ωστόσο, κινούμενος σε διπλωματικά όρια, προσπάθησε να οδηγήσει τη συζήτηση αλλού. Η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, εκ μέρους της Γερμανίας, κινήθηκε στο πλαίσιο της παραδοσιακής ουδετερότητας του Βερολίνου, ενώ οι Αμερικανοί αυτές τις ημέρες προτιμούν να ασχολούνται με την εξεύρεση τρόπων αναχαίτισης («check») της ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στη Λιβύη.

Νωρίτερα, πριν από την έναρξη της Συνόδου, η Ιταλία, μια άλλη σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αποφάσιζε να αναβάλει το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στην Άγκυρα, όταν στη Ρώμη έγινε αντιληπτό ότι το… «back channeling» ανάμεσα σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Λιβύης δεν ήταν και τόσο… ανεπίσημο, καθώς εμφανίστηκαν στην Τρίπολη ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο προεδρικός γαμπρός Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο διευθυντής της υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν.

Τελικά, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η σύνοδος τελείωσε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να ανακοινώνει «αναλογικά» μέτρα κατά της ρωσικής επιρροής. Η χθεσινή σύσκεψη αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Aγκυρα εκμεταλλεύεται τη χαλαρή δομή του ΝΑΤΟ και την απροθυμία των κρατών-μελών να εισέλθουν σε συζητήσεις για τη λειτουργικότητα μιας συμμαχίας που δεν έχει σαφείς και ορατούς στρατηγικούς στόχους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...