623
Κλειστό ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα, λόγω του κορονοϊού | Reuters

Τα ξενοδοχεία ανοίγουν ξανά στην Ισπανία – αλλά χωρίς πελάτες

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 12:28
Κλειστό ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα, λόγω του κορονοϊού
|Reuters

Τα ξενοδοχεία ανοίγουν ξανά στην Ισπανία – αλλά χωρίς πελάτες

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 12:28

Η Ισπανία μία από τις χώρες με τους περισσότερους θανάτους από κορονοϊό στον πλανήτη -27.321 έως την  Παρασκευή- έχει ανακοινώσει πολύ αυστηρά μέτρα για τον τουρισμό.

Τα μέτρα χωρίζονται σε τέσσερα στάδια, και αυτή την εποχή έχει μπει σε εφαρμογή το πρώτο από αυτά, σε ορισμένες μόνο περιοχές της χώρας.

Οι ξενοδόχοι μπορούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους -όχι όμως τους κοινόχρηστους χώρους- ενώ μπαρ και εστιατόρια μπορούν να λειτουργήσουν με περιορισμένο αριθμό τραπεζιών στον εξωτερικό τους χώρο. Ομως, αυτό δεν επιτρέπεται ακόμα σε περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, όπως είναι η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Μάλαγα, η Γρανάδα και τμήματα της Βαλένθια.

Ο τουρισμός έχει την τρίτη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Ισπανίας με 11% επί του συνόλου και η πίεση να ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία είναι μεγάλη παρά το γεγονός ότι μέχρι τον Ιούλιο δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ των επαρχιών.

Και μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, να αρχίσουν ξανά οι πτήσεις και να μην ισχύει πια η καραντίνα των 14 ημερών, δεν θα επιτραπούν τουρίστες από το εξωτερικό.

Φυσικά υπάρχουν πρωτοκόλλα υγείας για όλους τους κλάδους και στα ξενοδοχεία είναι υποχρεωτική η απολύμανση πολλές φορές την ημέρα από προσωπικό που φορά προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ απαγορεύονται οι μπουφέδες.

«Οι αλλαγές θα είναι δραστικές. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για περιορισμό των επαφών μεταξύ των ανθρώπων, τόσο του προσωπικού όσο και των επισκεπτών. Θα αλλάξουμε τις κουζίνες ώστε να μειωθεί το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα και τα σκεύη και θα ζητήσουμε εξίσου αυστηρές προδιαγραφές από τους προμηθευτές μας», εξήγησε στην Guardian ο Μανουέλ Βέγκαθ της Ισπανικής Ενωσης Ξενοδόχων.

Πολλά ξενοδοχεία τοποθετούν πλεξιγκλάς ή άλλου τύπου διαχωριστικά ανάμεσα στα τραπέζια τους στα εστιατόρια και θα εφαρμόσουν διαφορετικές ώρες προσέλευσης για φαγητό για τους επισκέπτες. Το προσωπικό της υπηρεσίας δωματίων θα φορά υποχρεωτικά μάσκες και γάντια.

Από τα δωμάτια αφαιρούνται οι καφετιέρες, τα διακοσμητικά και τα έξτρα καλύμματα στα κρεβάτια, όπως επίσης, οι μοκέτες και τα μίνι μπαρ.

Και όταν ανοίξουν οι πισίνες και τα γυμναστήρια, θα απολυμαίνονται συνέχεια, ενώ θα τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφαλείας.

Οι συναλλαγές θα γίνονται όπου είναι δυνατόν με κάρτες, ενώ προωθούνται ψηφιακές εφαρμογές, με τις οποίες το ξενοδοχείο θα καλωσορίζει τους επισκέπτες, θα τους προμηθεύει με ψηφιακό κλειδί για το δωμάτιο, θα ετοιμάζει το ασανσέρ ώστε να μην πρέπει να αγγίξουν τα κουμπιά, θα δέχεται παραγγελίες για το εστιατόριο και το μπαρ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επαφές με ανθρώπους.

Παντού θα υπάρχουν διαχωριστικά για να προστατεύουν προσωπικό και πελάτες. Ακόμα και τα χαμόγελα θα βρίσκονται πίσω από ένα πλεξιγκλάς, τα οποία θα είναι όσο πιο καλόγουστα γίνεται, καθώς οι κατασκευαστές συναγωνίζονται ποιος θα φτιάξει το ομορφότερο σχέδιο.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις, πακέτα με τις μισές διανυκτερεύσεις δωρεάν και δωρεάν φιλοξενία για τα παιδιά, ενώ έχουν καταργήσει τις προκαταβολές και τα πρόστιμα για ακυρώσεις.

«Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουμε με τις τιμές του 2019», λέγει ο Βέγκαθ.

Αυτή είναι η ώρα για αλληλεγγύη και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και όχι για πόλεμο τιμών, ώστε να βοηθήσουμε τα μικρά και τα μεσαία ξενοδοχεία να επιβιώσουν το καλοκαίρι», προσθέτει ο Κίκε Σαραθόλα, ιδιοκτήτης αλυσίδας ξενοδοχείων.

Ομως, τα μικρά ξενοδοχεία θεωρείται ότι θα επιβιώσουν ευκολότερα, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες ίσως δυσκολευτούν περισσότερο καθώς δεν θα υπάρχουν οι ξένοι τουρίστες, ούτε τα οργανωμένα πακέτα διακοπών».

Επίσης, το ένα τρίτο των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως δεν θα ανοίξει, λόγω της αβεβαιότητας. Οσα εποχικά ανοίξουν, θα προσπαθήσουν να λειτουργήσουν έως τον Νοέμβριο.

Πολλά ξενοδοχεία σχεδιάζουν να κάνουν τεστ και θεμομέτρηση στους επισκέπτες και βέβαια συχνά στο προσωπικό.

Τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας της Ισπανίας για τον τουρισμό είναι από τα αυστηρότερα στον κόσμο. Αλλωστε, ένας γερμανός τουρίστας ήταν αυτός που έφερε τον κορονοϊό στη χώρα. Από τον Ιούλιο, τα Κανάρια Νησιά θα είναι τα πρώτα στον κόσμο, που θα ζητούν υποχρεωτικά διαβατήριο ανοσίας από τους επισκέπτες. Αν υπάρχουν πτήσεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...