714
Drone ψεκάζει κατοίκους της Λίμα, στο Περού, με απολυμαντικό για τον κορονοϊό! | Reuters

Ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό στη Βραζιλία του Μπολσονάρο – Κόλαση και στο Περού

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 13:09
Drone ψεκάζει κατοίκους της Λίμα, στο Περού, με απολυμαντικό για τον κορονοϊό!
|Reuters

Ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό στη Βραζιλία του Μπολσονάρο – Κόλαση και στο Περού

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 13:09

Μπορεί ο ακροδεξιός λαϊκιστής πρόεδρος της Βραζιλίας να επιμένει ότι ο κορονοϊός είναι μια απλή γρίπη χωρίς να παίρνει μέτρα προφύλαξης και να διοργανώνει ογκώδεις συγκεντρώσεις των οπαδών του, αλλά η πραγματικότητα στη χώρα τον διαψεύδει.

Η Βραζιλία έχει δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από τον κορονοϊό στη Λατινική Αμερική.

Στη Βραζιλία καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων την Τρίτη, με 600 νεκρούς και 6.935 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Μέχρι τώρα, στη χώρα καταγράφονται συνολικά 7.921 θάνατο ικαι 114.715 κρούσματα.

Οι περιοχές με τα περισσότερο κρούσματα είναι το Σαο Πάολο, το Ρίο ντε Ζανέιρο και η Σεαρά. Στην πρωτεύουσα αυτής της τελευταίας πολιτείας, τη Φορταλέζα, θα επιβληθεί απόλυτο lockdown την Παρασκευή.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο σε συνέντευξη Τύπου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Νέλσον Τάιχ, είπε ότι ένα νέο νοσοκομείο για θύματα του κορονοϊού στη Μανάους, δεν είναι απαραίτητο.

Κι αυτό παρόλο που η πόλη, που βρίσκεται στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα, τα νοσοκομεία της έχουν γεμίσει και οι αρχές πλέον θάβουν θύματα της COVID-19 σε ομαδικούς τάφους.

Ο προκάτοχος του Τάιχ, Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, αποπέμφθηκε τον Απρίλιο από τον Ζαΐχ Μπολσονάρο έπειτα από εβδομάδες μεταξύ τους συγκρούσεων για τις πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας.

Υποστηρικτές του Μπολσονάρο σε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας κατά αξιωματούχων που θέλουν να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα, στην Μπραζίλια
Τραγική η κατάσταση στο Περού

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στο Περού κατέγραψε νέα ραγδαία αύξηση και ξεπέρασε τα 50.000, καθώς οι κοινωνικές συνθήκες δυσκολεύουν τις αρχές να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Το Περού είναι δεύτερο σε όλη την περιφέρεια, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, στον αριθμό των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσαν αυστηρά μέτρα όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, όμως φαίνεται πως τα μέτρα δεν τηρήθηκαν και ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης διπλασιάστηκε μέσα σε δέκα ημέρες.

Εστίες μόλυνσης έχουν εντοπιστεί σε αγορές, μεταλλεία, φυλακές, μεταξύ των αστέγων, αλλά και στις τάξεις της αστυνομίας.

Οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας ξεσήκωσαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε νοσοκομεία, ενώ η φτώχεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού σήμανε πως η σύσταση προς τους πολίτες να μείνουν σπίτι έμεινε ανεφάρμοστη.

Υγειονομικό προσωπικό διαμαρτύρεται για την έλλειψη ατομικών μέτρων προστασίας σε νοσοκομείο της Λίμα

Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα ενημέρωσε την Τρίτη ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 51.189, ενώ άλλοι 100 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να φθάνει τους 1.444.

Στο Περού, το πρώτο κρούσμα μόλυνσης επιβεβαιώθηκε την 6η Μαρτίου. Πέρασαν 25 ημέρες ωσότου τα κρούσματα να φθάσουν τα 1.000. Μόλις 14 ημέρες αργότερα, είχαν φθάσει τα 10.000.

Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της COVID-19 διαπιστώθηκε την 19η Μαρτίου. Ενα μήνα αργότερα, ο απολογισμός ανερχόταν σε 348 θανάτους. Τετραπλασιάστηκε δύο εβδομάδες αργότερα.

Ο Σίρο Μαγκίνια, λοιμωξιολόγος και αντιπρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Περού, προειδοποίησε ότι «η χειρότερη φάση» της πανδημίας δεν έχει έρθει ακόμη. «Υπολογίζω ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση των κρουσμάτων στα μέσα του Μαΐου», τόνισε.

Το υψηλό ποσοστό της φτώχειας δυσχεραίνει τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση. Περίπου το 21% των 33 εκατομμυρίων πολιτών του Περού ζει με εισόδημα κάτω από 102 δολάρια τον μήνα.

Η διασπορά του ιού διευκολύνθηκε όταν εκατοντάδες πολίτες σχημάτισαν μεγάλες ουρές έξω από τις τράπεζες για να λάβουν τα επιδόματα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση του Βισκάρα σε ανθρώπους έχασαν τις δουλειές τους και την πηγή του εισοδήματός τους.

«Ο κόσμος δεν τήρησε (τα μέτρα κοινωνικής απόστασης), και δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν, διότι πολλοί είναι φτωχοί, άνεργοι, μετανάστες ή βρίσκουν δουλειά μόνο στην παραοικονομία -και κάπως πρέπει να βρουν τρόπο να φάνε», εξήγησε ο Μαγκίνια.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για την επιβολή των μέτρων περιορισμού οδήγησαν σε συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων. Καθώς όμως, πολλά στελέχη της αστυνομίας δεν ήταν εφοδιασμένα με μάσκες και γάντια, τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί έχουν μολυνθεί, ανάμεσά τους 510 σπουδαστές σε αστυνομική σχολή.

Ο τομέας – κλειδί των μεταλλείων δέχεται επίσης βαρύ πλήγμα. Την περασμένη εβδομάδα, ένα μεγάλο μεταλλείο χαλκού ανακοίνωσε ότι εντόπισε 210 κρούσματα μόλυνσης έπειτα από 600 διαγνωστικά τεστ. Τρεις πηγές είπαν στο Ρόιτερς ότι στο μεταλλείο δεν τηρήθηκαν οι κανόνες του lockdown που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου σε εθνικό επίπεδο: η εγκατάσταση ανέστειλε τη λειτουργία της ένα μήνα αργότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...