821
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από τη συνάντησή τους | John Thys/Pool via REUTERS

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Ερντογάν και Βρυξέλλες – Τα «βρόντηξε» ο σουλτάνος

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 10:13
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από τη συνάντησή τους
|John Thys/Pool via REUTERS

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Ερντογάν και Βρυξέλλες – Τα «βρόντηξε» ο σουλτάνος

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 10:13

Ο Ταγίπ Ερντογάν πήγε στις Βρυξέλλες ζητώντας (ακόμη) περισσότερη ενίσχυση στην εμπλοκή του στη Συρία, που έχει αρχίζει να κοστίζει όλο και περισσότερο σε αίμα και σε άψυχο υλικό, και ένα διαφορετικό πλαίσιο στο Μεταναστευτικό. Εφυγε με την έκκληση πρώτα να σταματήσει να ενθαρρύνει τους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. Και σε μια ένδειξη του εκνευρισμού του, δεν έκανε ούτε μία δήλωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν βραδιάτικα.

Κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρόεδρος δεν αποκόμισε παρά μια δήλωση ότι θα συζητηθεί εκ νέου η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέμεινε στη θέση της για εφαρμογή της συμφωνίας του 2016, στέλνοντας σαφή μηνύματα, τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση, για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, στην περιοχή του Εβρου. Ακουσε όμως ο τούρκος πρόεδρος την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να τονίζει ότι «τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα σαφώς καταδεικνύουν μια πολιτικά υποκινούμενη πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η εξεύρεση λύσης σε αυτό θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης στα σύνορα».

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν με τον Ταγίπ Ερντογάν στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ομάδα καλείται να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις.

Η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευτεί και δεσμευτεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, ειδικά στη Συρία, με την ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην επαρχία Ιντλίμπ.

Αν κάτι είναι ενδεικτικό για το πώς αποτίμησε η Αγκυρα τη συνάντηση, αυτό είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, αφήνοντας μόνο τους ευρωπαίους ηγέτες να μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

Πάντως, κατά τον Σαρλ Μισέλ, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη μία πλευρά, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την άλλη (John Thys/Pool via REUTERS)

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση για τη βελτίωση της κατάστασης των μεταναστών στον Εβρο.

Η ίδια αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, όσον αφορά το Μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η δήλωση του 2016 παραμένει ενεργή, η ΕΕ έχει τη διάθεση να προχωρήσει μπροστά με βάση αυτή, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί αμοιβαιότητα από την πλευρά της Τουρκίας.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της δήλωσης μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας. Η εξέταση των στοιχείων της συμφωνίας θα γίνει για το σύνολο των προβλέψεων του 2016.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την επιχειρησιακή κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα, επανέλαβε ότι κάθε υπερβολική βία είναι απαράδεκτη, κάθε πράξη των Αρχών πρέπει να είναι αναλογική, τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται και το δικαίωμα αίτησης για άσυλο να είναι σεβαστό, εξηγώντας ότι αυτά πάνε χέρι χέρι.

«Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας», δήλωσε ο τούρκος ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η οποία ακολούθησε αυτή με τους αξιωματούχους της ΕΕ. Επέκρινε επίσης την Ελλάδα που κατέστησε την Τουρκία υπεύθυνη για την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση. «Είναι παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «σημαντικό» σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους». «Οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Συμμαχίας στη συνεργασία.

Για το Μεταναστευτικό, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επέλεξε τις ίσες αποστάσεις, ισχυριζόμενος για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ότι «είναι μια κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινή λύση».

Η Τουρκία, που φιλοξενεί 3,6 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, χρησιμοποίησε αυτό το σύνολο σαν διαπραγματευτικό χαρτί με την Ευρώπη. Επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι κρατά το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων υπό έλεγχο, αλλά, αν χρειαστεί, πρακτικά θα το αφήσει ελεύθερο να μετακινηθεί προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, επιχειρεί να αποσπάσει υποστήριξη για την εμπλοκή της χώρας του στη Συρία. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αδιάφορη», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως σημειώνει το Reuters, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αποφύγει μια επανάληψη του 2015 και 2016, με την αθρόα μεταναστευτική και προσφυγική ροή προς την Ευρώπη. Ως σήμερα η ΕΕ έχει περίπου τα μισά από τα 6 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία για την εγκατάσταση και περίθαλψη των προσφύγων στην τουρκική επικράτεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...