445
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανώς ικανοποιημένος μετά τα exit polls | REUTERS/Amir Cohen

Εκλογές στο Ισραήλ: Ανετη –αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία– νίκη του Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 07:51
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανώς ικανοποιημένος μετά τα exit polls
|REUTERS/Amir Cohen

Εκλογές στο Ισραήλ: Ανετη –αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία– νίκη του Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 07:51

Μια νίκη «ενάντια σε όλες τις προβλέψεις», όπως είπε και ο ίδιος, κατήγαγε τη Δευτέρα στις βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παρότι σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δίκη για σειρά υποθέσεων διαφθοράς, ο Νετανιάχου πανηγύρισε την «πιο μεγάλη νίκη της ζωής του», χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του, διότι διέψευσε τα προγνωστικά όσων προφήτευαν το τέλος της εποχής Νετανιάχου στο Ισραήλ.

Τρία διαφορετικά exit polls έδωσαν στο Λικούντ του Νετανιάχου 36 ως 37 έδρες, έναντι 32 ως 34 για την παράταξη Μπλε & Λευκό του Μπένι Γκαντς.

Η Κοινή Λίστα των αραβικών κομμάτων έχει 14-15 έδρες (μια από τις καλύτερες επιδόσεις της) και το Σας, το κόμμα των υπερορθόδοξων Εβραίων, μαζί με άλλο ένα θρησκευτικό κόμμα έχουν 16-17 έδρες.

Επιπλέον, το εθνικιστικό Γιεσραέλ Μπεϊτένου και το δεξιό Γιαμίνα έχουν το καθένα από 6-7 έδρες. Τον ίδιο αριθμό συγκεντρώνει και ο συνασπισμός με τους Εργατικούς, που είναι πλέον σκιά του άλλοτε κυρίαρχου κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τα επίσημα αποτελέσματα, νωρίς το πρωί της Τρίτης και με καταμετρημένο το 64% των ψήφων, τα αποτελέσματα ήταν:

Λικούντ – 36 έδρες

Μπλέ & Λευκό – 32 έδρες

Κοινή Λίστα – 15 έδρες

Σας – 10 έδρες

Γισραέλ Μπεϊτένου – 7 έδρες

UTJ – 7 έδρες

Γιαμίνα – 6 έδρες

Εργατικοί & Γκεσέρ & Μερέτζ – 7 έδρες

Μαζί με τους συμμάχους του, τη ριζοσπαστική Δεξιά και υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα, το Λικούντ του Νετανιάχου μπορεί να λογαριάζει ότι θα διαθέτει συνολικά 59 έδρες, δύο λιγότερες από την πλειοψηφία στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, πάντα κατά τα exit polls.

Ηταν η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, έπειτα από δύο διαδικασίες στις οποίες δεν κατάφερε να πάρει επαρκή διαφορά από τον αντίπαλό του Μπένι Γκαντς, ούτε να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε τις ψηφοφορίες και να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των ισραηλινών πολιτών, είναι καιρός να ενωθούμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, η δίκη του οποίου για διαφθορά, κατάχρηση και κατάχρηση εμπιστοσύνης αναμένεται να αρχίσει σε δύο εβδομάδες στην Ιερουσαλήμ.

Κατανοητή σε αυτό το πλαίσιο και η απογοήτευση του Γκαντς: «Μοιράζομαι το αίσθημα της απογοήτευσης και της οδύνης που νιώθετε. Aλλο αποτέλεσμα περιμέναμε», είπε μετά τα exit polls που κατέδειξαν τη νίκη του αντιπάλου του.

«Πρέπει να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, δημιουργήσαμε κάτι θαυμάσιο, που ονομάζεται “Μπλε & Λευκό” και θα συνεχίσουμε διότι δεν αποκηρύσσουμε τις αξίες μας», πρόσθεσε ο Γκαντς, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ που, μετά την αποστράτευσή του, πέρασε στην πολιτική.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, 70 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός του Ισραήλ το 1996, πριν χάσει την εξουσία τρία χρόνια αργότερα. Επέστρεψε στα πράγματα το 2009 και ηγήθηκε έκτοτε, χωρίς διακοπή, της ισραηλινής κυβέρνησης. Είναι πλέον ο πρωθυπουργός με την πιο μακρά θητεία στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...