366
Ο Μπρουνό Λεμέρ κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές του περασμένου Αυγούστου στο Μαξίμου | Nick Paleologos / SOOC

Επίσκεψη-αστραπή του Λεμέρ στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 09:43
Ο Μπρουνό Λεμέρ κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές του περασμένου Αυγούστου στο Μαξίμου
| Nick Paleologos / SOOC

Επίσκεψη-αστραπή του Λεμέρ στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2020, 09:43

Μια επίσκεψη-έκπληξη, υπό την έννοια ότι δεν είχε προγραμματιστεί, αναμένεται την προσεχή εβδομάδα: στην Αθήνα θα βρεθεί ο Μπρουνό Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η επίσκεψη είναι της τελευταίας στιγμής: ο Λεμέρ κατά πάσα πιθανότητα θα ταξιδέψει στην Αθήνα κατευθείαν από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου βρίσκεται ήδη για τη συνάντηση του G20. Ο Μπρουνό Λεμέρ είναι ένας από τους αγαπημένους συνομιλητές της Αθήνας —ήταν από τους πρώτους ξένους αξιωματούχους που διέβησαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου το περασμένο καλοκαίρι, στις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η έλευση του γάλλου υπουργού Οικονομικών θα ακολουθεί αυτήν της υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα, σε συνέχεια της στρατηγικής συνεργασίας για την οποία είχαν μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα σε εκείνο το ιδιαίτερα επιτυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι (εδώ).

Η ατζέντα της επίσκεψης της Φλοράνς Παρλί —με την οποία ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε αναπτύξει κατ’ ιδίαν επαφές ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου (εδώ)— αφορά στην επέκταση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας που συμφώνησαν Μηστοτάκης-Μακρόν. Σύμφωνα με «Τα Νέα», εξετάζεται η διεξαγωγή και άλλων κοινών ασκήσεων, με δεδομένη την ικανοποίηση από την πρόσφατη συμμετοχή της Γαλλίας στη «Μέγας Αλέξανδρος» και τη συνεργασία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» με τις φρεγάτες «Σπέτσαι» και «Ψαρά» στην αποστολή «FOCH» στη Μεσόγειο.

Ωστόσο εκκρεμεί το θέμα των φρεγατών, τις οποίες χρειάζεται η Ελλάδα για να «κλειδώσει» το Αιγαίο. Κατά πληροφορίες τα τεχνικά ζητήματα έχουν κλείσει, αλλά εκκρεμεί το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Και εκεί, κάποιοι λένε, «κολλάει» το πέρασμα από την Αθήνα του Λεμέρ. Καθώς επίκειται η συζήτηση με τους Θεσμούς για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στους οποίους είχε δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι πιθανή μια δήλωση στήριξης από τον γάλλο υπουργό.

Από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ομολογήσει ότι το Μεσοπρόθεσμο, τον προσεχή Μάιο, θα έχει περισσότερα από ένα σενάρια για την πορεία της οικονομίας, υποννοώντας ότι επίκειται η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για μείωση των στόχων και άρα δημιουργία ενός νέου δημοσιονομικού χώρου. Που θα επιτρέπει νέες φοροελαφρύνσεις, αλλά ενδεχομένως και αγορές πολεμικών σκαφών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...