216
| Nikos Libertas / SOOC

Ο Στουρνάρας πρόεδρος στην Επιτροπή Επιθεώρησης της ΕΚΤ – και η Τράπεζα της Ελλάδος;

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 17:04
| Nikos Libertas / SOOC

Ο Στουρνάρας πρόεδρος στην Επιτροπή Επιθεώρησης της ΕΚΤ – και η Τράπεζα της Ελλάδος;

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 17:04

Εναν νέο αναβαθμισμένο ρόλο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναλαμβάνει ο Γιάννης Στουρνάρας καθώς όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή θα είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee) της ΕΚΤ.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε εκλεγεί μέλος της Επιτροπής Επιθεώρησης τον Σεπτέμβριο του 2018 και τώρα διαδέχεται στη θέση του προέδρου τον Εβαλντ Νοβότνι, μέχρι το καλοκαίρι διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας (Oesterreichische Nationalbank).

Οπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επιθεώρησης περιλαμβάνεται η ακεραιότητα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, η συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους νόμους, κανονισμούς και κώδικες συμπεριφοράς του Ευρωσυστήματος, η επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων και η άσκηση των λειτουργιών επιθεώρησης.

Η είδηση ωστόσο έχει και μια δεύτερη ανάγνωση. Καθώς ο κ. Στουρνάρας αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στην ΕΚΤ, αυτό συνάδει με τα σενάρια που τον θέλουν να έχει εξασφαλίσει το ότι θα παραμένει στη θέση του διοικητή της ΤτΕ για μία ακόμη εξαετή θητεία. Ο κ. Στουρνάρας ορίστηκε κεντρικός τραπεζίτης τον Μάιο του 2014 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και η παρούσα θητεία του λήγει σε τρεις μήνες. Γνώστες των κανονισμών της ΕΚΤ επεσήμαναν ότι η θητεία του προέδρου του Audit Committee της είναι τετραετής και δεν θα μπορούσε να την αναλάβει κάποιος που δεν είναι κεντρικός τραπεζίτης στη χώρα του. Αυτό σημαίνει ότι η ανανεώση της θητείας του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ είναι προεξοφλημένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...