286
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε απερίφραστα στους ρεπόρτερ: «Τι να τους κάνουμε τους Βρετανούς... Μπορούμε και χωρίς αυτούς να επιδεικνύουμε την ασυμφωνία μας...» | EPA/STEPHANIE LECOCQ

Προϋπολογισμός ΕΕ: αγεφύρωτες οι διαφορές σε αυτή τη φάση

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 22:20
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε απερίφραστα στους ρεπόρτερ: «Τι να τους κάνουμε τους Βρετανούς... Μπορούμε και χωρίς αυτούς να επιδεικνύουμε την ασυμφωνία μας...»
|EPA/STEPHANIE LECOCQ

Προϋπολογισμός ΕΕ: αγεφύρωτες οι διαφορές σε αυτή τη φάση

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 22:20

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Eνωσης σχετικά με τον Προϋπολογισμό της ξεκίνησε με πλάνο Μαραθωνίου, όμως οι ηγέτες εγκατέλειψαν στα πρώτα χιλιόμετρα: την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε 20 λεπτά από την επανέναρξη της συνόδου.

Στις Βρυξέλλες, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27.

Μάλιστα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε τις «πολύ μεγάλες διαφορές» μεταξύ των κρατών και την αδυναμία συμφωνίας σε αυτή τη φάση. Ομολόγησε δε ότι δεν ελήφθη καν απόφαση για τον χρονικό προσδιορισμό της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Αγνωστον, δηλαδή, είναι πότε θα γίνει κάποια νέα σύνοδος κορυφής με το ίδιο αντικείμενο.

Πάντως τη δήλωση της βραδιάς έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Είρων και δηκτικός (προς τους Γερμανούς), είπε: «Η αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ αποδεικνύει ότι δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να επιδείξουμε την ασυμφωνία μας». Και συνέχισε ακάθεκτος: «Κατάφερα να πετύχω ορισμένες βελτιώσεις όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κλείσουμε τη συμφωνία. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν γίνεται να πληρώσει το Brexit».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικέντρωσε στον «περισσότερο χρόνο» που απαιτείται, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις από την αποχώρηση της Βρετανίας. Το ταμειακό έλλειμμα λόγω του Brexit αποτιμάται σε 75 δισ. ευρώ, και ήταν αυτό που ανέδειξε το χάσμα συμφερόντων μεταξύ των χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες διαπίστωσαν την Παρασκευή κάτι που ήδη γνωρίζουν καλά οι ευρωπαϊκοί λαοί: λιγότερα λεφτά σημαίνει περισσότερα προβλήματα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι «είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η δουλειά με σφρίγος κατά τους επόμενους μήνες». Σχολιάζοντας την αποτυχία της συνόδου είπε απλώς: «Ετσι είναι η δημοκρατία»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...