278
Ενα κλασικό πακέτο τσιγάρων «Marlboro» | Wikipedia

Οι Altria και Philip Morris των «Marlboro» θα σμίξουν πάλι;

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 21:00
Ενα κλασικό πακέτο τσιγάρων «Marlboro»
|Wikipedia

Οι Altria και Philip Morris των «Marlboro» θα σμίξουν πάλι;

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 21:00

Δεν είναι φούμαρα: η εταιρείες καπνού Philip Morris και Altria συζητούν μια συγχώνευση η οποία αν επιτευχθεί θα συνενώσει τον κατασκευαστή των προϊόντων Marlboro με τη μητρική εταιρεία από την οποία αποχωρίστηκε προ δεκαετίας.

Οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν ότι συζητούν για μια συγχώνευση σε όλα τα αποθέματα, αλλά δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία.

Η Altria αποχωρίστηκε από τη Philip Morris International (PMI) το 2008. Πωλεί τσιγάρα Marlboro στις ΗΠΑ και έχει επικεντρωθεί στην αμερικανική αγορά της, ενώ η PMI στην πώληση τσιγάρων εκτός ΗΠΑ.

Η αξία της PMI αποτιμάται σε 121 δισ. δολάρια και της Altria σε 88 δισ. δολάρια. Η συνένωση των δύο εταιρειών δεν εκπλήσσει τους αναλυτές, οι οποίοι την αποδίδουν στις εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες της καπνοβιομηχανίας σήμερα, με πτώση της κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων.

To 2018 η Altria κατέβαλε 12,8 δισ. δολάρια για το 35% της εταιρείας Juul Labs, κατασκευάστριας του δημοφιλούς ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η Altria έχει επίσης κάνει κινήσεις για να εισέλθει στην αγορά ινδικής κάνναβης καθώς περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες νομιμοποιούν το ναρκωτικό. Ετσι τον περασμένο Δεκέμβριο η Altria αγόρασε μερίδιο 45% της καναδικής εταιρείας ινδικής κάνναβης Cronos Group για περίπου 1,8 δισ. δολάρια.

Η PMI έχει κινηθεί για να αποστασιοποιηθεί από τα τσιγάρα επενδύοντας στο Juul-rival iQOS, μια συσκευή που θερμαίνει τον καπνό αντί να τον καίει. Η συσκευή πωλείται τώρα σε 48 αγορές σε όλο τον κόσμο και θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, αν κερδίσει έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Η PMI δήλωσε ότι έχει περίπου 11 εκατομμύρια χρήστες iQOS παγκοσμίως.

Επειτα από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης συγχώνευσης των δύο εταιρειών, οι μετοχές της PMI μειώθηκαν 8% ενώ οι μετοχές της Altria αυξήθηκαν κατά 8%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...