383
Τα νησιά Γκαλάπαγκος, μέρος της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, με ανυπολόγιστη επιστημονική αξία | Wikipedia

Ο Ισημερινός λέει «όχι» σε μόνιμη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στα Γκαλάπαγκος

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 20:48
Τα νησιά Γκαλάπαγκος, μέρος της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, με ανυπολόγιστη επιστημονική αξία
|Wikipedia

Ο Ισημερινός λέει «όχι» σε μόνιμη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στα Γκαλάπαγκος

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 20:48

Η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαίωσε την Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιούν τα Γκαλάπαγκος ως μόνιμη στρατιωτική βάση στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, μετά την πολεμική που προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί μιας διμερούς συμφωνίας αεροναυτικής συνεργασίας.

Ο υπουργός Άμυνας Οσβάλντο Χαρίν αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του κατά τις οποίες τα νησιά θα γίνουν «φυσικό αεροπλανοφόρο», βάσει της συμφωνίας, που επιτρέπει σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη να ανεφοδιάζονται κάνοντας προσγειώσεις στα Γκαλάπαγκος.

«Είναι κακόπιστο να λέγεται ότι προβλέπεται να υπάρχει μόνιμη (αμερικανική) αποστολή (στο αρχιπέλαγος), ότι απεμπολούμε την εθνική μας κυριαρχία, ή ότι [τα νησιά] μεταμορφώνονται σε θέατρο πολέμου», τόνισε ο Χαρίν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Ανώτερων Εθνικών Μελετών (IAEN) του Ισημερινού.

Κατά το Κίτο, η συμφωνία διμερούς συνεργασίας δεν επιτρέπει στα αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών να σταθμεύουν μόνιμα στα νησιά.

«Θα πρόκειται για ένα αεροσκάφος, μια φορά τον μήνα, για όχι περισσότερο από τρεις ημέρες», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος κλήθηκε από την επιτροπή διεθνών σχέσεων του κοινοβουλίου του Ισημερινού για να δώσει διευκρινίσεις όσον αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για την ενδεχόμενη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ισημερινού, όσο και για τις επαπειλούμενες συνέπειες για το εύθραυστο οικοσύστημα των Γκαλάπαγκος εξαιτίας των συχνών αποπροσγειώσεων στρατιωτικών αεροσκαφών.

Στο πλευρό τους τάχθηκαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και ακτιβιστές υπογραμμίζοντας πως τα νησιά αποτελουν μέρος της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, με ανυπολόγιστη επιστημονική αξία, καθώς τα νησιά αποτελούν τόπο μόνιμης κατοικίας για δεκάδες σπάνια είδη ζώων, ανάμεσα τους γιγάντιες χελώνες και ιγκουάνα.

Η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Λενίν Μορένο υποδέχθηκε τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, επιδιώκοντας να βάλει τέλος στην εποχή των τεταμένων διμερών σχέσεων επί των ημερών του προκατόχου του, Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), με τον οποίο έχει έρθει σε ρήξη.

Ο Χαρίν υπογράμμισε ότι από το αρχιπέλαγος «περνούν διάδρομοι που έχουν δημιουργηθεί για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών» προς την Κεντρική και τη Βόρεια Αμερική, γι’ αυτό και από τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Orion P3 εκτελεί πτήσεις επιτήρησης για να εντοπίζει διακινητές ναρκωτικών αλλά και κρούσματα παράνομης αλιείας, με βάση το λιμάνι Γουαγιακίλ στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Το σχέδιο του Κίτο και της Ουάσινγκτον, κατέληξε, είναι να «αξιοποιήσουν τη στρατηγική γεωγραφική θέση των Γκαλάπαγκος στον αγώνα εναντίον των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...