643
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια της 22ας Απριλίου του 2018 στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, όταν ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε πρόσφυγες | Intimenews

Μυτιλήνη: Ποινική δίωξη για εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά για το περσινό πογκρόμ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 08:29
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια της 22ας Απριλίου του 2018 στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, όταν ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε πρόσφυγες
|Intimenews

Μυτιλήνη: Ποινική δίωξη για εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά για το περσινό πογκρόμ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 08:29

Ενα χρόνο μετά το πογκρόμ της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, σε βάρος 200 και πλέον συγκεντρωμένων προσφύγων, που αιτούνταν άσυλο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προχώρησε στην ποινική δίωξη των δραστών της επίθεσης για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων κατά περίπτωση, με το επιβαρυντικό στοιχείο της παράβασης του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Οπως είναι γνωστό και ανακοινώθηκε επίσημα πέρυσι τον Νοέμβριο από την Ελληνική Αστυνομία, η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, μετά από προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν συνολικά για 26 άτομα παραβάσεις πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τους 26 διαπιστώθηκαν κατά περίπτωση αδικήματα αντίστασης, στάσης, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, εμπρησμού, καθώς και παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίζονταν, είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.

Στη διερεύνηση της υπόθεσης συνέδραμε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Στο πλαίσιό της δε υπήρξαν και κατασχέσεις ηλεκτρονικού εξοπλισμού (υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα) που ανήκαν σε κατηγορούμενους μέσω των οποίων και αποδείχθηκε η εμπλοκή πολλών από τους κατηγορούμενους στα επεισόδια.

Τι έγινε στις 22 Απριλίου 2018

Το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου άτομα για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα. Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αφγανών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους.

Τα παραπάνω 150 άτομα ενισχυόμενα και από άλλους, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια και άλλα αντικείμενα στους αλλοδαπούς, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.

Προβληματισμός για τον νέο ποινικό κώδικα

Με ανακοίνωσή της, η HIAS Ελλάδος, παράρτημα στην Ελλάδα αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που παρέχει νομικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο και σε πρόσφυγες, η οποία έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση των θυμάτων της επίθεσης που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, χαιρετίζει την συμπερίληψη του ρατσιστικού κινήτρου στη δίωξη. Ταυτόχρονα όμως σημειώνει, πως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα που τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση στις 6/3/2019 και σημαντικά εξασθενίζει την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την τιμωρία εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

«Το ανωτέρω σχέδιο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς, σε περίπτωση νομοθέτησής του, ρατσιστικά εγκλήματα σαν και αυτό της πλατείας Σαπφούς, δεν θα είναι καταρχήν δυνατό να διωχθούν ως τέτοια. Επιπλέον, οι προτεινόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν την έκβαση και άλλων υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι παραπάνω ανησυχίες επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο, υπό το φως των ρατσιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν την τελευταία περίοδο σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας (Βίλια, Κόνιτσα, Αθήνα). Αυτά τα περιστατικά αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι ρατσιστικά εγκλήματα συνεχίζουν να διαπράττονται στην Ελλάδα και χρήζουν ιδιαίτερα αποφασιστικής αντιμετώπισης. Οι προτεινόμενες αλλαγές στο σχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, καθώς και οι αλλεπάλληλες νομοθετικές παλινωδίες στο εν λόγω θέμα, δύναται να καταστήσουν αδύνατη τη δίωξη των παραπάνω επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην πλατεία Σαπφούς, ως ρατσιστικών. Το τελευταίο όχι μόνο θα θίξει τα θύματα των εν λόγω επιθέσεων, αλλά θα λειτουργήσει και ενάντια στην αναλογική απόδοση της δικαιοσύνης. Συνεπώς, οι προτεινόμενες στο σχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα αλλαγές, δυνάμενες να θέσουν εκποδών την ασκηθείσα ποινική δίωξη για την υπόθεση της πλατείας Σαπφούς, δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν οπισθοδρόμηση στην αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομοθετηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...