245
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Βόρεια Μακεδονία και ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανή επίθεση του ISIS στη χώρα

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 11:48

Βόρεια Μακεδονία και ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανή επίθεση του ISIS στη χώρα

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2019, 11:48

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας (στο οποίο υπάγονται η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών) αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια απηύθυναν προειδοποίηση περί κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα.

Αρχικά, το υπουργείο ανακοίνωσε πως στην κατοχή του έφθασαν πληροφορίες περί εξτρεμιστικών στοιχείων που συνδέονται με τον ISIS, τα οποία σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στη χώρα.

Το υπουργείο ανέφερε ακόμη ότι ξεκίνησε την αστυνομική επιχείρηση μετά την ανταλλαγή πληροφοριών με «χώρα εταίρο», χωρίς να διευκρινίσει ποια ήταν αυτή.

Επειτα από έρευνες που διεξήγαγε η αστυνομία «εντοπίστηκαν αντικείμενα και συσκευές που σχετίζονταν με ενδεχόμενη επίθεση», ανακοίνωσε το υπουργείο. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται ποια αντικείμενα και συσκευές εντοπίστηκαν και σε ποιο σημείο.

Λίγο αργότερα την Παρασκευή, και η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους αμερικανούς πολίτες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και τονίζοντας ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένα στοιχεία που εμπνέονται από την εξτρεμιστική ιδεολογία, σκοπεύουν να επιτεθούν σε πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ στο εξωτερικό».

Το 2016 οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας υπολόγιζαν ότι 150 πολίτες της χώρας είχαν ενταχθεί στις τάξεις των ισλαμιστών για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την αλβανική μειονότητα.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000 πολίτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία) είχαν ενταχθεί κάποια στιγμή στο Ισλαμικό Κράτος. Τον Μάιο του 2018 δικαστήριο του Κοσόβου καταδίκασε οκτώ ισλαμιστές σε ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση εναντίον μιας ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομάδας και των φιλάθλων της πριν από έναν αγώνα στην Αλβανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...