748
Thumbs Up! Ποιος είπε ότι ο Μέσι ξόφλησε; | REUTERS/Sergio Perez

Η δεύτερη νεότητα του Λιονέλ Μέσι

Sportscaster Sportscaster 30 Ιανουαρίου 2019, 10:23
Thumbs Up! Ποιος είπε ότι ο Μέσι ξόφλησε;
|REUTERS/Sergio Perez

Η δεύτερη νεότητα του Λιονέλ Μέσι

Sportscaster Sportscaster 30 Ιανουαρίου 2019, 10:23

Το ματς με τη Λεγανές στο «Καμπ Νου» φαινόταν εύκολο. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Λιονέλ Μέσι να αράξει στον πάγκο και να πάρει «ανάσες». Επειτα από μια ώρα παιχνιδιού, όμως, το σκορ ήταν στο 1-1. Ανήσυχος ο Ερνέστο Βαλβέρδε, του ζήτησε να διακόψει το… ρεπό του. Ο αργεντινός «μάγος» μπήκε στον αγώνα στο 64′ και πέντε λεπτά αργότερα η τάξη είχε αποκατασταθεί. Στο τρομερό σουτ του Λίο ο Κουέγιαρ έδιωξε την μπάλα όπως – όπως, για να έρθει ο Λουίς Σουάρες και να τη στείλει στα δίχτυα. Τον επίλογο τον έγραψε ο Μέσι, αυτοπροσώπως, με ένα γκολ στις καθυστερήσεις.

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι, πλέον, η «διαστημική» ομάδα που την τελευταία δεκαετία γοήτευσε τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ο ηγέτης της, όμως, παραμένει «εξωγήινος». Με αυτόν στο τερέν, όλα αλλάζουν. Την περασμένη Κυριακή σκόραρε πάλι, στον εκτός έδρας αγώνα με την Τζιρόνα. Το «Μοντιλίβι» έγινε το υπ’ αριθμόν 37 γήπεδο στην Ισπανία, που θα έχει να θυμάται κάποιο γκολ του στη La Liga. Πέντε μήνες προτού κλείσει τα 32 του χρόνια, ο Λίο… οργιάζει. Δίνει παραστάσεις σαν αυτές που μας προσέφερε όταν ήταν 25 ή 26 ετών.

Δεν υπάρχει παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, στην τρέχουσα σεζόν, στο οποίο να αγωνίστηκε και να μην είχε συμμετοχή τουλάχιστον σε ένα γκολ. Με αυτό που πέτυχε στην Τζιρόνα έφτασε τα 19 τέρματα στο πρωτάθλημα, ενώ μετράει και δέκα ασίστ. Εχει βάλει το… ποδαράκι του στα 29 από τα 58 γκολ που έχουν σκοράρει οι «Μπλαουγκράνα» σε 21 αγωνιστικές. Κανένας άλλος στις πέντε κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης δεν έχει στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα τόσες φορές. Ο Σάλαχ (Λίβερπουλ) στην Αγγλία μετράει 16 γκολ, ο Εμπαπέ (Παρί Σ.Ζ.) στη Γαλλία 18, ο Κουαλιαρέλα (Σαμπντόρια) στην Ιταλία 16, ο Τζόβιτς (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης) στη Γερμανία 13, κι όλοι τους έχουν μοιράσει λιγότερες τελικές πάσες. Ο Μέσι σκοράρει με συχνότητα ενός γκολ ανά 80 λεπτά. Πιο συχνά κι από τον «Killer» Σουάρες (115′), ή από τον Αντουάν Γκριζμάν (182′).

Σε όλες τις διοργανώσεις έχει πετύχει, εφέτος, 25 γκολ κι έχει δώσει 13 ασίστ. Που σημαίνει, άμεση συμμετοχή σε 38 γκολ. Εάν βάλουμε στην εξίσωση και το χρόνο που έχει παίξει, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: προσφέρει στην Μπαρτσελόνα σχεδόν δυο γκολ σε κάθε της αγώνα, κατά μέσον όρο. Είτε σκοράροντας ο ίδιος, είτε σερβίροντας την μπάλα σε κάποιον συμπαίκτη του. Τέτοιες επιδόσεις δεν είχε ποτέ άλλοτε στη μυθική του καριέρα. Ούτε, καν, στην πιο παραγωγική του διετία (2011-2013), τότε που ήταν πολύ νεώτερος και είχε δίπλα του «παιχταράδες» όπως ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Μαστσεράνο (στα ντουζένια του), ο Πουγιόλ, κ.ά.

Οχι πως το 2018 τα είχε πάει άσχημα. Είχε ολοκληρώσει το ημερολογιακό έτος με 51 γκολ (σκόραρε 50+ τέρματα για πέμπτη διαδοχική χρονιά και όγδοη την τελευταία δεκαετία) και 26 ασίστ, σε 54 εμφανίσεις. Συμμετείχε, δηλαδή, σε 77 γκολ της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Αργεντινής. Αλλά, δεν τον βοήθησαν οι συγκυρίες. Η «Μπάρτσα» απέτυχε στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Αργεντινή απογοήτευσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Ετσι, όταν και η «Χρυσή Μπάλα» απονεμήθηκε στον Μόντριτς, πολλοί βιάστηκαν να συμπεράνουν ότι ο Μέσι που συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο ανήκει, οριστικά, στο παρελθόν.

Λάθος! Ο Μέσι εξακολουθεί να κάνει πράγματα που δύσκολα θα ξαναδούμε στο χορτάρι. Τρέχει λιγότερο από παλιά, πατάει την αντίπαλη περιοχή με μικρότερη συχνότητα, όμως, από την άλλη, ο χρόνος του χάρισε ωριμότητα. Σήμερα είναι πιο ουσιαστικός και πιο αποτελεσματικός. Με τις μισές ευκαιρίες πετυχαίνει τα ίδια -ή περισσότερα- γκολ.

Δεν δίνει μεγάλη σημασία στα ατομικά ρεκόρ, που είναι η… ψύχωση του Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως τα καταρρίπτει, το ένα μετά το άλλο. Πριν από δυο εβδομάδες συμπλήρωσε 400 γκολ, μόνο στο ισπανικό πρωτάθλημα. Σε σύνολο μόλις 435 αγώνων. Είναι ο πρώτος που το κατορθώνει με τη φανέλα της ίδιας ομάδας. Του πήρε 13 χρόνια, 8 μήνες και 29 μέρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει σερβίρει 159 ασίστ. Νούμερα ασύλληπτα, εξωπραγματικά. Εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, προλαβαίνει να γίνει ο αρχισκόρερ όλων των εποχών στις ευρωπαϊκές λίγκες. Σύμφωνα με την El Pais έχει μπροστά του τους Μπίτσαν (518 γκολ), Πούσκας (514), Σλόσερ (417), Κριστιάνο Ρονάλντο (412), Ζέλερ (406) και ΜακΓκόρι (401).

Δεν… ξόφλησε, ο Μέσι. Στα 31 του παραμένει ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Κόσμου – μαζί με τον Κριστιάνο. Κανένας Μόντριτς δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του. Εάν ο Κροάτης τον προσπέρασε στην ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα», είναι γιατί η Μπαρτσελόνα έγινε «γήινη». Τρωτή. Ή, γιατί χορτάσαμε τα «μαγικά» του κόλπα. Και δεν μας κάνουν, πια, τόση εντύπωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...