934
Ο Ρέντσο Πιάνο και στο φόντο ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχει σχεδιάσει, το παιδιατρικό νοσοκομείο της Μπολόνια | CreativeProtagon/RPBW

Τρία νέα νοσοκομεία στην Ελλάδα με την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 8 Νοεμβρίου 2017, 19:17
Ο Ρέντσο Πιάνο και στο φόντο ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχει σχεδιάσει, το παιδιατρικό νοσοκομείο της Μπολόνια
|CreativeProtagon/RPBW

Τρία νέα νοσοκομεία στην Ελλάδα με την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 8 Νοεμβρίου 2017, 19:17

Ηταν λίγο πριν από το τέλος της περίπου δίωρης εκδήλωσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες δωρεές του με τρόπο βιωματικό και με μικρές εξομολογήσεις, όταν μια είδηση έσκασε στον αέρα διά στόματος Ανδρέα Δρακόπουλου. Και αφορά στην υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, στο Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη και στο κτίριο των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός που θα ανεγερθούν και θα εξοπλισθούν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το σχέδιο της ανέγερσης είναι γνωστό από τον Σεπτέμβριο και αποτελεί μέρος της δεύτερης μεγαλύτερης δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος (ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ) στην Ελλάδα, μετά τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία του Γενικού Νοσοκομείου στη Κομοτηνή (με 200 κλίνες) φέρει πολλούς συμβολισμούς αφού πρόκειται για την άκρη της Ελλάδας και μια περιοχή πολλαπλών φορτίσεων, ενώ η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πρώτο της Παιδιατρικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο (με 250 κλίνες) το  οποίο θα εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα, με την ανακατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αναμένεται να  λειτουργήσει εκεί η έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

250943
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζοντας τις νέες δωρεές ενίσχυσης του τομέα Υγείας (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/IntimeNews)

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποκάλυψε ότι τα νοσοκομεία αυτά θα σχεδιαστούν, όπως όλα δείχνουν, από τον Ρέντσο Πιάνο, τον αρχιτέκτονα που η Μεσόγειος, ο Ανθρωπος και η Αναγέννηση είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά του δημιουργικού του τρόπου και που βέβαια είναι ο σχεδιαστής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Ο Ρέντσο Πιάνο έχει ήδη σχεδιάσει νοσοκομεία στην Ιταλία και στην Ουγκάντα και έχει καταλάβει τον νέο τρόπο αρχιτεκτονικής για νοσοκομεία όπου βασικός σκοπός είναι ο σεβασμός σε ασθενείς και επισκέπτες. Δεν είναι απλά ένας τσιμεντένιος χώρος με κρεβάτια. Είναι ένας χώρος ανοιχτός που εναρμονίζεται με τη φύση. Σχεδόν δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι σε νοσοκομείο, κάτι σπουδαίο κυρίως όταν οι ασθενείς είναι παιδιά. Απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεργαστούμε και για την Κομοτηνή και για τη Θεσσαλονίκη και, αν προχωρήσουμε και για τον Ευαγγελισμό. Συζητάμε σε πολύ καλό κλίμα να αναλάβει όλα τα τα κτίρια. Κάτι νομίζω πρωτοποριακό».

Πομακοχώρια και Πιάνο

Οι συζητήσεις, ειδικά για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ρέντσο Πιάνο στο Παρίσι, είναι ήδη προχωρημένες. Το κτίριο θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 81 στρεμμάτων στη σκιά της φημισμένης Ροδόπειας οροσειράς, σε αυτό το κομμάτι στην άκρη της χώρας. Υπάρχει ήδη μια μελέτη που αναμένεται να διατηρηθεί ως προς το κτιριολογικό και ο Πιάνο θα βάλει την σφραγίδα του.

Αναζήτησα τον Θεόδωρο Μαραβέλια, τον αρχιτέκτονα και διευθυντή του Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Ρέντσο Πιάνο και είχε την πλήρη επίβλεψη της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, για να μου πει περισσότερα για την φιλοσοφία του Πιάνο σε σχέση με τον σχεδιασμό νοσοκομείων. Μου εξήγησε ότι για τον Πιάνο η φύση πρέπει να είναι απολύτως ενταγμένη στο κτίριο που λειτουργεί ως νοσοκομείο ή θεραπευτήριο, να υπάρχει συνεχής, αδιάσπαστη ροή. Αλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέλια, ο Πιάνο πιστεύει ότι η φύση έχει μια θεραπευτική, επουλωτική ιδιότητα που βοηθά τους ασθενείς. Αυτή είναι βασική του αρχή σε αυτό τον τομέα. Να μην παραξενευτούμε λοιπόν αν μαζί με το ίδιο το κτίριο, δούμε να σχεδιάζεται και αναπλάθεται και ο περιβάλλων χώρος προς αυτή την κατεύθυνση.

C4TPl_NWQAApBF3
Ο Ρέντσο Πιάνο στην έναρξη εργασιών για την ανοικοδόμηση του παιδιατρικού νοσοκομείου στην Ουγκάντα

Με τις ίδιες προδιαγραφές και φιλοσοφία θα γίνει και ο σχεδιασμός του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη – το πρώτο για όλη την περιοχή. Σημειώνουμε ότι τον Φεβρουάριο άρχισαν οι εργασίες για την ανοικοδόμηση παιδιατρικού νοσοκομείου σε σχεδιασμό του Ρέντσο Πιάνο στην Ουγκάντα, στην λίμνη Βικτώρια, 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα. Το κτίριο θα ακολουθεί σχεδιαστικά τις φυσικές καμπύλες που οδηγούν προς τη λίμνη. Θα υπάρχει μια φυσική συνέχεια, μια ροή μεταξύ της λίμνης, της φύσης γύρω και του εσωτερικού του νοσοκομείου. Θα υπάρχει απόλυτη εξοικονόμηση ενέργειας, αφού η οροφή θα φέρει φωτοβολταϊκά επιφάνειας 9.800 τ.μ.. Μάλιστα θα έχει μια ρέουσα μορφή, θα μοιάζει να ίπταται του κτιρίου προσφέροντας του σκιά –θυμίζει απολύτως τη λογική της οροφής (σαν ιπτάμενο χαλί) του ΚΠΙΣΝ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η απόφαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να ανακατασκευάσει και εξοπλίσει το κτίριο των αδελφών νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής. Αξίζει να προσέξουμε εδώ μια ακόμα διάσταση: με τον τρόπο αυτό δίνεται ξανά η απαραίτητη αξία και βαρύτητα στο επάγγελμα των νοσοκόμων (έστω και συμβολικά), που συχνά σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος για τη φροντίδα των ασθενών.  Ο Ανδρέας Δρακόπουλός τόνισε ότι «ο Ευαγγελισμός ξεκίνησε με βάση τη νοσηλευτική: υπήρχαν οι αδελφές νοσοκόμες και ήταν προφανής η ανάγκη να δημιουργηθεί και νοσοκομείο».

download
Απεικόνιση δωματίου του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μπολόνια (RPBW)
Τομογράφοι από το μέλλον

Όμως η εκδήλωση «Διάλογοι» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έκρυβε και μια ακόμα είδηση: με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος θα αγοραστούν τρία pet scans, για τις ποζιτρονικές τομογραφίες που ανιχνεύουν μεταστάσεις και βοηθούν τους γιατρούς στον καθορισμό της θεραπείας των καρκινοπαθών. Θα τοποθετηθούν σε Λάρισα, Κρήτη και Ιωάννινα. Επίσης θα αγοραστούν με τη δωρεά τέσσερα Baby Κυκλοτρόνια, τα οποία θα παράγουν το ραδιενεργό φάρμακο που απαιτείται για να γίνουν αυτές οι τομογραφίες. Αυτά θα πάνε σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κρήτη και Ιωάννινα. Η εξοικονόμηση κόστους θα είναι τεράστια. Σκεφτείτε ότι το κόστος για το ραδιενεργό φάρμακο σήμερα είναι περί τα 700 ευρώ ανά εξέταση ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόλις αγγίζει τα 200 ευρώ…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...