466
Εικόνα από βίντεο με την περιβόητη καρέκλα σωφρονισμού | Australian Broadcasting Company

Το Γκουαντάναμο ανηλίκων στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2016, 14:55
Εικόνα από βίντεο με την περιβόητη καρέκλα σωφρονισμού
|Australian Broadcasting Company

Το Γκουαντάναμο ανηλίκων στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2016, 14:55

Οι εικόνες των νεαρών τους οποίους σέρνουν στο πάτωμα οι φρουροί του κέντρου κράτησης ή τους δένουν με κουκούλα στο πρόσωπο σε καρέκλες τιμωρίας σόκαραν την Αυστραλία.

Μέσα σε λίγες ώρες από το ρεπορτάζ που έφερε στο φως όσα συμβαίνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων στη Βόρεια Περιφέρεια, η απορία και η απογοήτευση έφτασε πολύ ψηλά, ως τον πρωθυπουργό: πώς και γιατί η χώρα έφτασε να έχει σωφρονιστικά καταστήματα όπου νεαρά άτομα κακομεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο, πώς έχει ένα αυστραλιανό Γκουαντάναμο;

Ηταν ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ABC που ερευνά συστηματικά το ζήτημα εδώ και χρόνια και τελικά έφτασε στην μεγάλη αποκάλυψη: Οι φύλακες κέντρων κράτησης όπως το Don Dale Youth Detention Centre γδύνουν τους νεαρούς, τούς φέρονται βίαια, τούς αφήνουν στην απομόνωση ενώ τούς ρίχνουν και δακρυγόνα.

Το κέντρο βρίσκεται στη Βόρεια Επικράτεια, μία από τις αυτόνομες περιφέρειες της χώρας, η οποία μάλιστα έχει σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας σε σχέση με άλλες περιφέρειας. Πολλοί από τους νεαρούς που κρατούνται στα κέντρα αυτά είναι αβορίγινες, μέλη της κοινότητας των αυτοχθόνων κατοίκων της χώρας, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλότερα  ποσοστά παραβατικότητας από τον γενικό πληθυσμό.

Τα βίντεο δείχνουν τους κρατούμενους να κλειδώνουν τους τροφίμους, να τους ειρωνεύονται και να τους πιέζουν ψυχολογικά με πολλούς τρόπους. Η βία είναι συνεχής: σπρωξίματα, χτυπήματα με τα χέρια και άλλα αντικείμενα και δακρυγόνα.

Σε άλλη περίπτωση, ένας νεαρός εμφανιζόταν σε φωτογραφία δεμένος και πρακτικά ακίνητος σε μια μεταλλική καρέκλα με κουκούλα στο πρόσωπο. Οι τρόφιμοι δένονταν πάνω από μία φορά σε αυτές τις καρέκλες για ώρες, επιβεβαίωσε εκ των υστέρων ένας φρουρός.

Αν και η αυτή η καρέκλα περιορισμού (restraint chair) δεν χρησιμοποιείται μεν σε όλη τη χώρα, ωστόσο στη Βόρεια Επικράτεια πρόσφατα έχει αποφασιστεί η διεύρυνση της χρήσης, ακόμα και σε ανηλίκους, γράφει ο Guardian. Τυπικά, αυτή θα πρέπει να γίνεται με τον –τρόπον τινά- λιγότερο περιοριστικό τρόπο και για το μικρότερο διάστημα – προβλέψεις που δεν είναι καν σαφές αν και κατά πόσο τηρούνται.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις οδήγησαν τον πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ να ανακοινώσει τη σύσταση επιτροπής για την διερεύνηση όσων συνέβησαν, η οποία δεν θα επεκταθεί πέρα από τα όσα έχουν συμβεί στην περιφέρεια. «Είμαι σοκαρισμένος και αηδιασμένος», είπε. Ωστόσο, αν και αν τα βίντεο και τα άλλα στοιχεία σόκαραν την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς, τίποτα από αυτά που ήρθαν στο φως δεν ήταν πραγματικά καινούριο.

Μετά τις αποκαλύψεις, ένας από τους νεαρούς που εμφανίζονται στο βίντεο, ο Ντίλαν Βόλερ, ευχαρίστησε την κοινή γνώμη για το πώς στάθηκε δίπλα στους τρόφιμους και την περιπέτειά τους. Ζήτησε ακόμη συγγνώμη για τα σφάλματα που διέπραξε (ήταν μόλις 13-14 ετών όταν στάλθηκε στο κέντρο ενώ από τα 11 μπαινοβγαίνει σε αυτά) και υπόσχεται να τα αποκαταστήσει μόλις αποφυλακιστεί.

Ο Βόλερ είχε φυλακιστεί για κλοπές και επιθέσεις και αποφυλακίζεται -ενήλικος πλέον- τον Αύγουστο. Και η χώρα πρέπει να απαντήσει ακόμη και πώς και γιατί άφησε το θέμα να εξελιχθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...