Το Atlantic για τον αργό και ψυχοφθόρο τρόπο με τον οποίο ηττάται η δημοκρατία / Ο διεθνής Τύπος για το λάθος μιας βράβευσης / Η Repubblica για ένα παιχνίδι που διαφέρει από τα άλλα / Και οι Times…
  • The Atlantic

    Πώς ξυπνάμε μια μέρα σε ένα αυταρχικό καθεστώς;

    Το συγκλονιστικό άρθρο που υπογράφει στο Atlantic ο Ντέιβιντ Φραν, λογογράφος στο παρελθόν του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, αρχίζει με μια δυστοπική εικόνα: ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κάπως γερασμένος, αλλά έτοιμος για μια θριαμβευτική επανεκλογή στον Λευκό Οίκο. Τι έχει συμβεί στο μεταξύ στις Ηνωμένες Πολιτείες; Απλώς το περίφημο σύστημα των checks and balances που εγγυάται την ισορροπία των εξουσιών και επομένως την ασφάλεια της αμερικανικής δημοκρατίας, δεν έχει δουλέψει. Και η Αμερική έχει μετατραπεί σε μια χώρα που θυμίζει περισσότερο την Ουγγαρία του Ορμπαν, τη Βενεζουέλα του Τσάβες και τη Νότια Αφρική του Ζούμα. Με λίγα λόγια, σε μια «ανελεύθερη δημοκρατία».

    Το άρθρο είναι πολύ μεγάλο για να μεταφερθεί ικανοποιητικά η σύνθεσή του σε λίγες γραμμές. Τελειώνει πάντως ως εξής: «Εκείνοι που φαντασιώνονται ότι θα πολεμήσουν την τυραννία από τα οδοφράγματα δεν έχουν καταλάβει πώς απειλείται πραγματικά η ελευθερία σε ένα σύγχρονο γραφειοκρατικό κράτος. Δεν απειλείται με τις απαγορεύσεις και τη βία, αλλά με την αργή, ψυχοφθόρα διαδικασία της διαφθοράς και της εξαπάτησης. Και ότι η ελευθερία δεν προστατεύεται με ερασιτεχνικά πυροτεχνήματα, αλλά με την ακάματη επιμονή στην εντιμότητα και την ακεραιότητα, καθώς και με την αίσθηση καθήκοντος εκείνων που εκπροσωπούν τους θεσμούς».

    «Αυτό που θα συμβεί – καταλήγει ο Ντέιβιντ Φραν – εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Δεν πρέπει να φοβάται κανείς. Γιατί αυτή η επικίνδυνη στιγμή μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή μας ως πολιτών». Ας το θυμόμαστε καλού κακού κι εδώ.

    Φωτό:  Το καταπληκτικό σκίτσο που εικονίζει πλάτη τον Τραμπ να μιλάει στο πλήθος είναι του Jeffrey Smith. Πηγή: The Atlantic.
  • Corriere della Sera, Quartz, Guardian

    Φωτογραφία της χρονιάς; Ε όχι ακριβώς…

    Είναι η εικόνα ενός φόνου. Αλλά και μια εικόνα χωρίς αίμα, κρύα, κινηματογραφική, «λογοκριμένη» από ένα κομψό λευκό που «κρύβει τη σκηνή», γράφει η Corriere della Sera για την φωτογραφία που εικονίζει τον τούρκο δολοφόνο του ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα. Και είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία της που εγείρουν ενστάσεις για τη βράβευσή της από τα World Press Photo. Οπως επισημαίνει το Quartz, η φωτογραφία που παίρνει το πρώτο βραβείο συνθέτει συνήθως έναν χρόνο ειδήσεων. Οπως μάλιστα εξήγησε ο επικεφαλής της επιτροπής Λαρς Μπέρινγκ, είναι συνήθως «πιο ποιητική και ανοικτή σε ερμηνείες».

    Γιατί επελέγη λοιπόν αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία; Επειδή, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, αποτυπώνει την εικόνα ενός κόσμου υπό διάλυση στον οποίο η γραμμή ανάμεσα στην τάξη και το χάος είναι πάρα πολύ λεπτή: «Μου φαίνεται ότι κόσμος παρελαύνει προς την άβυσσο» δήλωσε ο φωτορεπόρτερ Ζοάο Σίλβα, μέλος της επιτροπής. «Κι αυτή η φωτογραφία απεικονίζει το πρόσωπο του μίσους».

    Αλλοι κριτές όμως αμφισβητούν αυτό το σκεπτικό. Ενας από αυτούς, ο Στιούαρτ Φράνκλιν, έγραψε στον Guardian ότι η επιλογή ήταν απολύτως λανθασμένη: «Αντίθετα από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο, το 1914, αυτή η δολοφονία δεν προκάλεσε μεγάλη πολιτική αναταραχή. Το να βάζουμε αυτήν την φωτογραφία στο βάθρο, είναι σαν να λέμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον “μάρτυρα” και τη δόξα. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο». Ως στήλη, η ένσταση μας φαίνεται απολύτως πειστική.

    Φωτό: Βράβευσαν τη στιγμή της δόξας ενός «μάρτυρα»; Πηγή: Panos Pictures/Courtesy of World Press Photo Foundation/Handout via REUTERS
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Η πρώτη τρανς κούκλα είναι για την Τζαζ

    Ονειρευόταν μια κούκλα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση από τότε που ήταν μικρή. Και τώρα, στα 16 της χρόνια, είδε το όνειρό της να πραγματοποιείται. Γιατί η Τζαζ Τζένιγκς, ο νεότερος άνθρωπος στον κόσμο που είχε δηλώσει ότι αισθανόταν ένα κορίτσι φυλακισμένο στο σώμα ενός αγοριού, θα μπορέσει να κρατήσει επιτέλους στα χέρια της την πρώτη διεμφυλική κούκλα.

    Η κούκλα που θα λέγεται – πώς αλλιώς; – Τζαζ, θα παρουσιαστεί σε τέσσερις ημέρες στην έκθεση παιχνιδιών της Νέας Υόρκης. Είναι δημιούργημα της Toner Doll και προστίθεται στη μακρά λίστα εκείνων που κάποιος μπορεί να όριζε ως «πολιτικά ορθές», αλλά στην ουσία δεν αποτυπώνουν παρά μια πραγματικότητα. Η Τζαζ έρχεται μετά τις Fashionistas, δηλαδή τις Μπάρμπι με καμπύλες που λανσαρίστηκαν πέρυσι ή τις κούκλες ΑΜΕΑ που γεννήθηκαν το 2015 κι αφού η καμπάνια Toys like us (Παιχνίδια σαν εμάς) στέφθηκε από πολύ μεγάλη επιτυχία. Είχαν προηγηθεί κούκλες «έθνικ» σε αναρίθμητες αποχρώσεις, ενώ φέτος ανακηρύχθηκε κούκλα της χρονιάς η Αφροαμερικάνα Γκαμπριέλα.

    Οπως υπενθυμίζει πάντως η Repubblica, οι κούκλες εξελίχθηκαν λίγο πιο αργά από την κοινωνία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη μαύρη κούκλα ήταν η Πάτι Τζο το 1947. Θα έπρεπε όμως να έρθει το 1968 για να λάβει σάρκα και οστά η Αφροαμερικάνα Κρίστι – και ήταν 11 ολόκληρα χρόνια μετά την Καυκάσια Μπάρμπι.

    Φωτό: Αριστερά η Τζαζ Τζένινγκς που έγινε διάσημη με το ριάλιτι «Είμαι η Τζαζ». Και δεξιά η κούκλα της. Πηγή: prnewswire.com
  • The Times

    Ο 80αρης είναι ο νέος της εποχής (και στο σεξ)

    Πιστεύει κανείς ότι με το πέρασμα των χρόνων χάνεται η όρεξη για σεξ; Αν ναι, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Γιατί σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι άνω των 80 ετών όχι μόνο δεν χάνουν την όρεξή τους για ερωτική επαφή, αλλά απολαμβάνουν την πράξη περισσότερο από τους 50ρηδες. Οι γυναίκες σε αυτήν την ηλικία νιώθουν πιο άνετα, ενώ και οι άνδρες από την πλευρά τους αισθάνονται «περισσότερο υποχρεωμένοι» να προσφέρουν ικανοποίηση στις συντρόφους τους.

    Το συμπέρασμα είναι μιας ομάδας ερευνητών του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που μελέτησαν τη συμπεριφορά 7.000 ατόμων άνω των 50. Και τι βρήκαν; Οτι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ανδρών και το 10% των γυναικών άνω των 80 είναι σεξουαλικά ενεργοί. «Δεν υπάρχουν χρονικά όρια στο σεξ, πρέπει να ξεχάσουμε αυτήν την ιδέα» λέει στους Times, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Αυτή η δραστηριότητα αποδίδεται στη μακροβιότητα των σχέσεων, αλλά και το γεγονός ότι σε αυτήν την ηλικία τα ζευγάρια είναι μόνα στο σπίτι και χωρίς πολλές υποχρεώσεις.

    Με άλλα λόγια, πώς να λειτουργήσει οι 50αρηδες και οι 50αρισσες με τις τόσες υποχρεώσεις μέσα και έξω από το σπίτι; Υπομονή, η τρίτη ηλικία έρχεται.

    Φωτό: Απόλαυση μια ολόκληρη ζωή. Πηγή: The Times/Getty



text
  • Στο μεταξύ, όχι μόνο δεν υπάρχει εισιτήριο για πουθενά, δεν υπάρχει ελεύθερη ούτε θέση στάθμευσης στο αεροδρόμιο. Μας διώχνει η ακρίβεια μακριά


    25 Απριλίου 2024, 22:30