355
Το 2005, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ γίνεται μέλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και σήμερα αποτελεί τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση |

Υπάρχουν και αυτές οι εταιρείες στην Ελλάδα που δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 18:20
Το 2005, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ γίνεται μέλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και σήμερα αποτελεί τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
|

Υπάρχουν και αυτές οι εταιρείες στην Ελλάδα που δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 18:20

Χαμόγελα τόσο για τα στελέχη της αγοράς όσο και για τους επενδυτές έφερε το άνοιγμα της ομολογιακής έκδοσης της εταιρείας «Μυτιληναίος», η δημόσια προσφορά της οποίας ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, 21 Ιουνίου και διήρκεσε μέχρι και την Παρασκευή, 23/6. Εχοντας ολοκληρωθεί η βασική καταγραφή και η επεξεργασία των στοιχείων, μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση των λόγων της αντίδρασης αυτής που είναι τόσο ποσοτικής όσο και ποιοτικής φύσης. Το ποσό των προσφορών ξεπέρασε τα 740 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη κατά 160%, και διαμόρφωσε το επιτόκιο της έκδοσης στα 3,1%, σε χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις στελεχών των αναδόχων τραπεζών.

Συμμετοχή στην ομολογιακή έκδοση είχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία συμμετείχε με 50 εκατ. ευρώ, ποσό – ρεκόρ για αντίστοιχη τέτοια περίπτωση (λόγω της αυξημένης ζήτησης εκτιμάται ότι το τελικό ποσό θα είναι γύρω στα 30 εκατ.), πράγμα που αποτελεί μια σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης στην εταιρεία αλλά και την πρόθεση της να επενδύσει στην αναθέρμανση των μηχανών της ελληνικής οικονομίας.

slide_31Παράλληλα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό υπήρξε το γεγονός ότι σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά ιδιωτών επενδυτών, οι αιτήσεις των οποίων ξεπέρασαν τις 10.550. Σημειώθηκε μάλιστα το «ευχάριστα οξύμωρο» γεγονός να καλούν οι ίδιοι στα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να πληροφορηθούν για την έκδοση αντί στο αντίστροφο. Μεγάλο ποσοστό από τις συμμετοχές αυτές έγιναν από χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος,  από χρήματα δηλαδή που βρίσκονταν μέχρι τώρα «στο στρώμα» και περίμεναν τέτοιες επενδυτικές περιπτώσεις μακροπρόθεσμων αποδόσεων.

Για την ίδια την εταιρεία, η επιτυχία της έκδοσης σημαίνει ότι θα καλύψει με τον τρόπο αυτό και παλιές χρηματοδοτικές ανάγκες προηγούμενου δανεισμού, ενώ θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει και σημαντικά επενδυτικά πλάνα στους τομείς που δραστηριοποιείται. Αυτό είναι θετικό νέο και για τις τράπεζες, επειδή η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε παραμένει στο τραπεζικό σύστημα κι έτσι το επαναχρηματοδοτεί (refunding) προκειμένου να κατευθύνει χρήματα προς άλλες επενδύσεις. Παράλληλα, τέτοιες κινήσεις θα ενισχύσουν και την νεότευκτη κατηγορία τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δίνοντας μια νέα πνοή στο επενδυτικό κλίμα, ξεκλειδώνοντας μια νέα αγορά φθηνού χρήματος και ενισχύοντας την αποκατάσταση της ρευστότητας και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...