600
|

Θα χορέψεις μαζί του;

Avatar Λουκρητία 8 Μαρτίου 2015, 05:00

Θα χορέψεις μαζί του;

Avatar Λουκρητία 8 Μαρτίου 2015, 05:00

«Ο άνδρας που χορεύει». Ένας τέτοιος τίτλος θα μπορούσε να είναι πίνακας του Ντεγκά. Εκεί δίπλα στις τόσες μπαλαρίνες του, θα ζωγράφιζε κι αυτόν τον άνδρα με πινελιές που ρέουν, σε λίγο πιο σκούρα παλέτα από αυτή που χρησιμοποιούσε συνήθως. Πλήρως συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει, θα ήταν μόνος στο κέντρο του κάδρου, όπως άρεσε στον Ντεγκά να τονίζει την ανθρώπινη απομόνωση. Δεν είναι όμως έργο του. Είναι κάτι πιο σύγχρονο: ένα hashtag. Το #DancingMan ένωσε χιλιάδες ανθρώπους που τον αναζητούσαν. Αυτόν τον άνδρα που χορεύει, που νωρίτερα κάποιος ανώνυμος χρήστης τον είχε φωτογραφίσει και αναρτήσει στο 4chan με ένα εξευτελιστικό σχόλιο λόγω των κιλών του.

«Εντόπισα αυτό το είδος που προσπαθούσε να χορέψει την προηγούμενη εβδομάδα. Σταμάτησε όταν μας είδε να γελάμε». Το σχόλιο προκαλεί οργή και αηδία. Και είναι πολύ εύκολο να απαντήσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το έχει γράψει εξάλλου καλύτερα ο Καμύ στα «Γράμματα σ' έναν Γερμανό φίλο»: «[…] Είχαμε πολλά να δαμάσουμε, και πρώτα απ' όλα τον συνεχή πειρασμό να σας μοιάσουμε. […]». Μπορεί το ιστορικό και χρονικό πλαίσιο να είναι διαφορετικό, αλλά η αλήθεια της φράσης απλώνεται και βρέχει τα δάχτυλα των ποδιών μας. Ευτυχώς όμως, στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο δεν έγινε έτσι, αλλά συνέβη κάτι αναπάντεχο μα, κυρίως, ελπιδοφόρο.

Η Cassandra Fairbanks σκέφτηκε τον πιο ευγενικό τρόπο να δείξει σε αυτόν τον άγνωστο ότι δεν είναι όλοι ανώνυμοι μισάνθρωποι. Ότι ο εξευτελισμός και η γελοιοποίηση κάποιου δεν είναι ποτέ επιτρεπτή. Ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται κανείς για το πώς είναι. Ότι, εν πάση περιπτώσει, καθένας έχει δικαίωμα στη διασκέδαση και αυτό ακριβώς αποφάσισε να του χαρίσει: Ένα μεγάλο πάρτυ όπου θα χορέψουν όλοι μαζί χωρίς σταματημό. Κάπως έτσι, κάτω από το #FindDancingMan συγκεντρώθηκαν χιλιάδες tweets με την φωτογραφία του άνδρα, ρωτώντας αν τον γνωρίζει κανείς. Και συνέβη! Σε λιγότερο από 24 ώρες, ο άγνωστος απέκτησε όνομα. Τον λένε Sean κι έχει μαζέψει πάνω του τόση θετική ενέργεια από όσους τον έψαχναν, που θα μπορούσε να είναι πρεσβευτής γνωστού χυμού.

Και τώρα; Περιμένουμε να στηθεί η ντισκομπάλα. Στην καμπάνια που δημιουργήθηκε για να συγκεντρωθούν τα χρήματα για το πάρτυ και το αεροπορικό εισιτήριο του Sean, το αρχικό ποσό των 20.000 δολαρίων υπερκαλύφθηκε σε μια μέρα. Υπάρχουν και καλλιτέχνες, όπως ο Pharrell Williams και ο Moby, που προθυμοποιήθηκαν να παίξουν μουσική. Τι άλλο μένει; Να χορέψουμε. Έστω και μέσω live streaming.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News