353
|

Η δυστυχία να είσαι μικρομέτοχος στην Ελλάδα

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 21 Οκτωβρίου 2014, 00:17

Η δυστυχία να είσαι μικρομέτοχος στην Ελλάδα

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 21 Οκτωβρίου 2014, 00:17

Η ιστορία είναι απλή και μια Αρχή, που θέλει να λέγεται ελεγκτική, θα έπρεπε να την έχει αντιληφθεί σχεδόν αμέσως. Στις 15 Φεβαρουαρίου του 2007, η ελβετική εταιρεία Affichage, ένας από τους κολοσσούς του κλάδου της διαφήμισης στην Ευρώπη, υπογράφει συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη για να εξαγοράσει το 75% της δραστηριότητάς του στον χώρο της υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα. Με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2009, οι 10.000 θέσεις υπαίθριας διαφήμισης -που έλεγε ο πωλητής ότι ήλεγχε- θα έπρεπε να έχουν μεταβιβασθεί στον νέο συνεταίρο του. Οι Ελβετοί πληρώνουν 64,5 εκ. ευρώ και η δραστηριότητα της εταιρείας ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΕ μεταφέρεται, μέσω δύο άλλων εταιρικών σχημάτων, στους Ελβετούς. Για τη μεταβίβαση χρησιμοποιούνται και δύο κυπριακές οντότητες. Στη συμφωνία ο πωλητής δεσμεύεται ότι δεν θα ανταγωνίζεται τη νέα εταιρεία και ότι για κάθε πλαίσιο που δεν θα παραδίδει στους Ελβετούς θα καταβάλλει 8.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο κ. Αναστάσιος Σωφρονιάδης ήταν ο κάτοχος του 9.28% του κεφαλαίου της εταιρείας ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ, αλλά είχε πληροφορηθεί ότι η συμφωνία των Ελβετών με τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας αφορούσε «στρατηγική συνεργασία». Τον Ιούλιο του 2011, στη γενική συνέλευση της εταιρείας χάνεται ξαφνικά το όνομα του βασικού μετόχου και στη θέση του εμφανίζεται μια κυπριακή εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό, ενώ νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμφανιζόταν ένας Βέλγος υπήκοος, ο οποίος όμως δεν παρουσιαζόταν στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας.

Ο Σωφρονιάδης αποφάσισε να απευθυνθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα τέλη Ιουλίου του 2011, όταν έμαθε ότι η συμφωνία του Βρυώνη με τους Ελβετούς της Affichage αφορούσε εκχώρηση της δραστηριότητας της εισηγμένης εταιρείας, κάτι για το οποίο οι μέτοχοι δεν είχαν ενημερωθεί. Την άνοιξη του 2014, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε απόφαση, για το περιεχόμενο της οποίας ο προσφεύγων μέχρι σήμερα Σωφρονιάδης δεν έχει ενημερωθεί. Ταυτόχρονα, ο μικρομέτοχος αποφάσισε να κάνει μήνυση που συσχετίσθηκε με μήνυση που είχαν κάνει οι Ελβετοί για απάτη το 2010. Πριν από δύο χρόνια ασκήθηκε δίωξη από τον εισαγγελέα εφετών κατά του Βρυώνη, αλλά στην εισαγγελεία πρωτοδικών Αθηνών εκείνοι που θα υπερασπισθούν τον μικρομέτοχο δεν δείχνουν να βιάζονται. Η ανάκριση δεν έχει ακόμα αρχίσει από τον 33ο ανακριτή. Αλλά γιατί να βιαστεί; Χρήματα ιδιωτών είναι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News